zondag 10 mei 2015

Cosmetica | Insectwerende spray




Hoe kun je een tekenbeet of een andere insectenbeet voorkomen
Het gezegde 'voorkomen is beter dan genezen' is wel heel erg van toepassing in dit geval. Herstellen van Lyme is namelijk niet eenvoudig (ik kan het weten). 

Lyme wordt niet alleen door teken overgedragen, maar ook door andere stekende insecten. Een insectenbeet voorkomen is dus de beste manier om een Lyme-infectie te voorkomen.
  • Draag goed bedekkende kleding en bedek het hoofd bij activiteiten in de natuur, met name in bosrijke gebieden, grasvelden, duinen en heidegebieden. 
  • Check, check, dubbel check. Controleer jezelf, de kinderen en elkaar op teken na elke activiteit in de natuur, met name benen, hoofd/haargrens, nek, bilspleet en alle andere warme, vochtige plekken en holtes.
  • Gebruik natuurlijke insectwerende middelen op de huid en spray dit ook op de kleding.
  • Zorg ook dat de huisdieren teekvrij zijn. Een teek komt de woning binnen via een huisdier. Het huisdier kan besmet raken en de besmetting ook overdragen.
  • Insecten hebben een voorkeur voor lichamen waar verzuring in plaatsvindt. Verzuring ontstaat o.a. door verkeerde voeding, stress, te weinig beweging en te weinig rust. Deze omstandigheden maken het ook voor de bacteriën makkelijker om het lichaam binnen te dringen. Een gezonde leefstijl maakt je dus minder aantrekkelijk voor de teek en zorgt ook voor een goede afweer van het immuunsysteem bij een eventuele infectie. (Bron)
  • Insecten houden niet van bepaalde geuren zoals azijn, kokosolie, lavendel, knoflook, kruidnagel, citroen, eucalyptus, cederolie, neemolie en tea tree olie. Met deze geuren kun jezelf dus beschermen.  
  • Zorg dat je een tekenverwijderaar bij je hebt, bijvoorbeeld de tekenkaart die in de portemonnee past.

Een insectwerende spray, geschikt voor mens en dier, kun je heel eenvoudig zelf maken. Je kunt hier de huid/vacht mee insmeren en kleding, hoofddeksels, tent, schoenen en zelfs begroeiing mee insprayen. 

Waarom zelf maken?
Veel insectwerende middelen zoals DEET en Permethrin zijn niet goed voor je. Door hun chemische ingrediënten zorgen ze op lange termijn voor verzuring van het lichaam en een verzwakte afweer van de huid (de eerste beschermende barrière van het immuunsysteem), waarmee je juist erg aantrekkelijk bent voor insecten en een makkelijke prooi voor de ziekteverwekkers die insecten met zich mee kunnen dragen.

Middelen met chemische stofjes als parathion of malathion leggen niet alleen het neurologische systeem van insecten plat, maar veroorzaken mogelijk ook bij mensen vermoeidheidsklachten, hormonale, neurologische en immuniteitsklachten.


Heb je geen zin om het zelf te maken, dan kun je hier een natuurlijke spray bestellen zónder chemische ingrediënten.



In dit artikel vind je:
1. Recept op waterbasis
2. Recept op oliebasis
3. Etherische oliën
4. Ongeraffineerde oliën


1. Recept op waterbasis

Voor het insprayen van begroeiing, kleding, tenten, enz.is een mengsel op waterbasis (ipv olie) het beste.

Nodig: 
- plantenspuit / sprayflacon 
- 250 ml water (eventueel met een eetlepel appelazijn)
- 10 druppels van etherische olie met een insectwerende geur
- 2 druppels afwasmiddel om de etherische oliën op te lossen in het water 

Appelazijn weert insecten en de zuurtegraad van de azijn werkt erg goed tegen het gif, de pijn en de jeuk ná een insectenbeet. De azijn werkt tegen veel huidproblemen. Appelazijn kan ook zonder etherische oliën worden gebruikt, half om half gemengd met water als insectenwerende spray en puur op een insectenbeet.


2. Recept op oliebasis 

Voor het beschermen van de huid is een spray op oliebasis het beste. Insectwerend middel op oliebasis weert niet alleen insecten, maar voedt ook je huid met vit E, beschermt tegen uitdroging en zon (factor 15) en ondersteunt de natuurlijke immuunfunctie van de huid.

Nodig: 
- plantenspuit / sprayflacon
- 250 ml ongerafinneerde olie (bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of rijstolie)
- 10 druppels van etherische olie naar keuze


3. Etherische olie

Gebruik etherische olie altijd verdund bij het aanbrengen op de huid, bijvoorbeeld 1-2 druppels etherische olie op 1 eetlepel plantaardige olie, zonnebrandcrème of water.

Voor huisdieren geldt een verhouding van hooguit 1 druppel etherische olie op 2-4 eetlepels plantaardige olie of water. Bij zowel mens als dier kun je het mengsel het beste onder de voetzolen testen om te zien hoe de huid reageert op de verdunde olie.

Op bijvoorbeeld textiel kan de olie wel onverdund aangebracht worden om insecten op afstand te houden. 
Insecten kunnen gewend raken aan een enkele geur, daarom is het goed om meerdere geuren te mengen met elkaar en/of af te wisselen.

  • Lavendel
Insecten:
Lavendel wordt al lange tijd gebruikt om alle soorten insecten te verjagen, zowel vliegen en muggen, als vlooien en teken.
Huid:
De olie is goed voor alle huidtypes. Verzacht bij een jeukende huid.

  • Pepermunt
Insecten:
Pepermunt ruikt voor mensen erg prettig, maar bijna alle insecten worden er door verdreven. De geur is voor insecten zo indringend dat ze niets anders meer kunnen ruiken. Met name zeer effectief bij vlooien en vliegen.
Huid:
De olie werkt verfrissend bij vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek.

  • Tea tree 
Insecten:
Tea tree verdrijft vele insecten, ook hardnekkige luizen, vlooien en teken.
Huid:
De olie werkt sterk antibacterieel en is erg goed voor de onzuivere huid. Het kan de huid wel erg uitdrogen, dus de olie moet op de huid altijd gemengd worden met een hydaterend middel. Werkt ook erg goed om de beet mee te behandelen, tegen gif, infecties en jeuk.
Tea tree kan giftig zijn voor katten bij te hoge concentraties, dus sla deze voor je katten maar over voor de zekerheid. 

  • Rozemarijn
Insecten:
Rozemarijn houdt muggen en vliegen op afstand.
Huid:
De olie heeft een gunstige invloed op zenuwpijn, stimuleert de bloedsomloop en gaat huidveroudering tegen.
Gebruik rozemarijn niet tijdens de zwangerschap of bij een hoge bloeddruk of kans op epileptische aanvallen.

  • Geranium
Insecten:
Geranium staat van oudsher bekend om zijn muggenverdrijvende eigenschappen. De etherische olie van geranium bevat veel citronellol, een stof die ook voorkomt in citronella etherische olie. Ook geraniol, een stof in geranium etherische olie wordt gebruikt voor muggenwering.
Huid:
De olie is goed voor de vette huid, acne en eczeem. Laat de huid stralen.

  • Citronella
Insecten:
Citronella is de meest gebruikte etherische olie tegen insecten. Bevat <45% van de insectwerende stof citronellol.
Huid:
De olie helpt tegen een vette huid en bij kleine infecties en zenuwpijn. Met deze olie mag je niet in de zon.

  • Citroengras / lemon grass
Insecten:
Citroengras heeft een sterke citroengeur die vlooien, muggen en teken op afstand houdt.
Huid:
De olie heeft een verkoelende werking op de huid en werkt verzachtend bij spierpijn en verrekkingen.
Gebruik citroengras niet tijdens de zwangerschap.

  • Tijm
Insecten:
Tijm heeft een natuurlijk bedwelmend aroma waar insecten niet tegen kunnen. Werkt ook tegen teken.
Huid:
De olie gaat huidveroudering tegen, helpt de natuurlijke weerstand te versterken en heeft een ontsmettende, schimmelwerende en pijnstillende werking op de huid. 

  • Basilicum 
Insecten:
Basilicum wordt als tegengif gebruikt bij insecten- en slangenbeten. De geur werkt insectwerend, met name vliegen blijven weg.
Huid:
De olie helpt tegen aften en wratten, weert insecten en verzacht insectenbeten.

  • Eucalyptus Citriodora
Insecten:
Citroeneucalyptus (Eucalyptus Citriodora) werkt zeer effectief tegen muggen en vliegen. De frisse citronella-achtige olie bevat kleine hoeveelheden PMD (paramenthaandiol), een zeer sterk natuurlijk insecticide. Bovendien zit er veel citronellal in de etherische olie van citroen eucalyptus. In de betere insectwerende middelen wordt citroeneucalyptusolie gebruikt in plaats van citronella.
Huid:
De olie is zeer effectief tegen een ruwe droge huid en bij wondjes, brandwonden, puisten en zweren. Werkt bacterie-, parasiet- en schimmeldodend. 

  • Ceder
Insecten:
De cederboom wordt nooit aangevreten door insecten, daarom is de etherische olie een goede insectenverdrijver.
Huid:
De olie heeft een bacterie- en schimmeldodende werking.

  • Oregano (Origanum of Marjolein)
Insecten:
Oregano-olie bevat een verbinding genoemd carvacrol, die werkt om insecten af ​​te weren.
Huid:
De olie werkt sterkt ontsmettend, stimuleert de doorbloeding, is bacterie-, schimmel- en virusdodend, heeft een positief effect op zenuwpijn en een prikkelverzachtende werking.

  • Goudsbloem
Insecten:
Goudsbloem heeft een aparte geur die vele insecten vervelend vinden. Het zijn goede planten om met name muggen weg te houden.
Huid:
De olie kent vele voordelen voor de huid en helpt bij huidaandoeningen, bij ontstekingen, (schaaf)wonden en zweren, bij steenpuisten, eczeem, absessen, fistels, brandwonden, droge huiduitslag, psoriasis en decubitis en winterhanden. 

  • Kattenkruid (Nepeta cataria)
Insecten:
Kattenkruid bevat nepetalacton wat met name werkt tegen muggen. Het ruikt citroenachtig en pepermuntachtig. Insecten kunnen hier niet tegen. Kattenkruid schijnt 10 keer sterker te werken dan DEET, maar is ook 30 keer duurder dan DEET.
Huid:
De olie helpt o.a. bij gordelroos en herpes en heeft een hele prettige geur, zowel voor katten als voor mensen.
Niet op de huid gebruiken tijdens zwangerschap of bij baby's en kinderen.

  • Kruidnagel (kruid of olie)
Insecten:
Kruidnagel houdt met zijn ontsmettende geur alle stekende insecten op afstand, waaronder wespen, bijen en horzels, maar ook motten, muggen en zelfs muizen.
Huid:
Kruidnagel heeft een krachtige pijnstillende en desinfecterende werking en helpt bij blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne en zweren.

  • Knoflook
Insecten:
Knoflook(olie) zuivert het bloed, waardoor het bloed niet meer aantrekkelijk is voor insecten, parasieten en vlooien. Huisdieren kun je deze olie ook onverdund geven, bijvoorbeeld op een blokje kaas, maar dan maximaal 1 druppel per dag. Teveel knoflook kan schadelijk zijn voor honden.
Huid:
De olie bevat een natuurlijk antibioticum en werkt zuiverend.


Tuin
Je kunt alle genoemde kruiden ook als plant in je tuin zetten als natuurlijk insectenwerend middel of een spray maken om ongedierte in de tuin te bestrijden.
  • Aardrupsen: tijm
  • Bladluis: pepermunt
  • Kakkerlakken: eucalyptus
  • Kevers: pepermunt, tijm
  • Luis: pepermunt, sandalwood, den
  • Mieren: pepermunt
  • Motten: lavendel, pepermunt, ceder 
  • Naaktslakken: white fir
  • Rupsen: pepermunt
  • Slakken: patchouli, white fir
  • Snuitkevers: patchouli, sandelhout
  • Spinnen: pepermunt


Kaarsen
Ook kun je de olie in gesmolten kaarsvet van een brandende kaars druppelen, zodat de geur zich via de kaars verspreid en insecten op afstand blijven. Dit ruikt ook nog eens veel lekkerder dan de welbekende citronellakaarsen uit de winkel. 


4. Draagolie

Gebruik je geen water of azijn, maar olie als basis (draagolie noemt men dat), dan is ongeraffineerde, koudgeperste olie altijd het beste voor de huid, omdat deze niet verhit is en nog de meeste voedingsstoffen bevat. 

  • Rijstolie (mijn favoriet)
Deze olie trekt goed in de huid en is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de babyhuid en gevoelige huid. De olie is niet duur en bevat belangrijke vitaminen, proteïnen en mineralen die noodzakelijk zijn voor de huid.
Ook bevat het gamma oryzanol, dat is een antioxidant wat in de cosmetische industrie gebruikt wordt in zonbeschermingsproducten.

  • Kokosolie
Deze olie is geschikt voor elk huidtype, werkt antibacterieel, bevat veel vit E dat hydrateert, beschermt en herstelt. Werkt ook goed bij wallen onder ogen, striae en littekens en verzacht een verbrande huid.
Wat ik zelf onhandig vind is dat de olie uithardt onder kamertemperatuur, dus voordat je de etherische olie er doorheen mengt moet je de kokosolie eerst opwarmen. Het mengsel bewaar je in een pot, niet in een sprayflacon.

  • Extra virgin olijfolie
Deze olie is rijk aan antioxidanten en is een geweldige vochtinbrenger, maar blijft wel behoorlijk vet op de huid.

  • Druivenpitolie
Deze olie bevat een hoge concentratie aan vitamine E, mineralen, antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten. De olie is zeer geschikt voor de droge, gevoelige en probleemhuid. Druivenpitolie wordt snel opgenomen in de huid zonder vette zones achter te laten. Daarnaast stimuleert de olie de bloeddoorstroming en de aanmaak van collageen en bezit ze anti-verouderende eigenschappen.

  • Jojoba olie
Deze olie is erg aangenaam voor de huid, trekt snel in, is niet kleverig, maar geeft juist een zijdezacht gevoel. De olie is zeer stabiel en vrijwel niet aan bederf onderhevig. Daarnaast bevat jojobaolie ook veel vitamine E en heeft het reinigende eigenschappen.

  • Amandelolie
Deze olie maakt de huid erg zacht en soepel en is geschikt voor ieder huidtype. Amandelolie wordt veel gebruikt als babyolie en bij massage. De olie reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties. Het is een niet-drogende olie en om deze reden ook uitermate geschikt voor de droge en/of rijpere huid.

  • Arganolie
Deze olie is kostbaar (prijzig) en schaars. Vanwege de superieure kwaliteiten is deze olie de laatste jaren erg populair geworden. De olie wordt beschouwd als een anti-aging serum met fantastische hydraterende eigenschappen.

  • Abrikozenpitolie
Deze olie is geschikt voor ieder huidtype, maar met name goed voor de droge, gevoelige en rijpere huid. Net als amandelolie en rijstolie is abrikozenpitolie een prima babyolie. Het is iets dunner dan amandelolie. Abrikozenpitolie bevordert een gezonde, stralende huid en helpt fijne lijntjes te verminderen.

  • Avocado olie
Deze olie heeft als sterk hydraterende eigenschappen. Het is een niet-drogende olie die goed door de huid wordt opgenomen. Avocado olie is vooral geschikt voor de droge, de gevoelige en de rijpere huid.


  • Neem (uitspraak: Niem)

Neemolie houdt zowel vliegen, dazen en muggen, als vlooien, luizen en teken op afstand. De olie herstelt en verzorgt de huid en is heel goed in te zetten bij geïrriteerde huid, puistjes en schilfers. Deze olie is in principe een basisolie, alleen de geur is erg onaangenaam. Daarom kun je deze olie beter als geurolie toevoegen aan een andere basisolie.


Zonnebrandcrème
Voeg ook wat druppels etherische olie toe aan je zonnebrandcrème als je de zon in gaat, vooral bij het insmeren van voeten en onderbenen. Meng een eetlepel crème met 1 dr etherische olie in je hand en breng meteen aan op de huid.
Let op: Met etherische citrusoliën mag je niet in de zon, net als met Bergamot olie.


Aan de slag
Met behulp van deze informatie kun je jouw ideale combinatie samenstellen en zo jezelf beschermen tegen insectenbeten zonder de huid en het immuunsysteem geweld aan te doen. Sterker nog, zoals je leest zal het je huid en de rest van je lichaam juist goed doen! 


Mijn ervaring 
Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van rijstolie met de etherische olie Pepermunt, Eucalyptus en Tea Tree, die alledrie een frisse geur hebben en ook ontsmettend werken. Ook tijm vind ik zelf erg lekker ruiken. Het is heel persoonlijk welke geur het beste bij jou past.

Voor onze katten heb ik een mengsel zonder Tea Tree gemaakt, want dat is giftig voor ze. Ik gebruik een druppelflesje met pipet om de olie in de nek en bij de aanzet van de staart aan te brengen. 

Onze kippen wrijf ik regelmatig in met komijnzaadolie als basis en een drupje tijmolie, tegen allerlei ongedierte. Ook hun hok spray ik in met een mengsel van verschillende oliën. Verder ligt er een halve knoflook in hun waterbak, net als bij de katten. 


Waar te koop
De meeste etherische olie kun je bestellen bij de Online Zeepwinkel. Op een bestelling met deze code krijg je 5% korting: PP4485NDF. 


Jouw tips
Ik zou het ontzettend leuk vinden om hieronder te lezen welk mengsel je zelf gecreëerd hebt dat (1) effectief alle soorten insecten weert, (2) het beste past bij jouw huid, (3) ontsmettend werkt bij insectenbeten (wat hopelijk niet meer nodig zal zijn) en (4) ook nog lekker ruikt.


Dit artikel is een vervolg op: 



Recepten die ik online nog tegen kwam:
- water
- (appel)azijn
- cederolie (tegen vliegen)
- citronella / citroengras olie (tegen muggen)
- tea tree olie (tegen teken)

- water van gekookte kruidnagels (half uur laten koken, de kruidnagels kun je samen met het afgekoelde water in de sprayflacon doen) 
- citronella / citroengras
- (appel)azijn

- water
- tea tree olie
- neemolie 
- lavendelolie 

- koud geperste olie
- Tea tree olie
- Lavendelolie
- Geraniumolie
- Pepermuntolie
- Origanumolie
- Rozemarijnolie
- Eucalyptusolie
- Citroenolie

125 ml toverhazelaar of wodka
- 125 ml appelazijn (dus geen water of plantaardige olie)
- 30 tot 50 druppels essentiële oliën. Kies een combinatie van citronella, kruidnagel, citroengras, rozemarijn, tea tree, eucalyptus, ceder, kattenkruid, lavendel of munt.



Bronnen:
http://www.aromatherapie-info.com/etherische-olie-tegen-ongedierte.html
http://www.muggen-weg.nl/c-1621425/etherische-olien-tegen-muggen/
http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/7655-planten-die-muggen-wegjagen.html
http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?menu_id=4
http://www.dotpsd.com/olie-van-oregano-als-een-muggenspray/
http://www.anthemis.nl/aromainsect.htm
http://www.teamdier.nl/artikelen/overigen/natuurlijke-bestrijding-vlooien-en-teken/
http://nl.m.wikihow.com/Zo-maak-je-een-natuurlijk-anti-insectenmiddel-met-etherische-olie
http://www.fonteine.com/hoofdluis.html

13 opmerkingen :

  1. dal Nina , heel interessante pagina , ik ben ook op zoek naar een spray want ik ga kamperen binnenkort.Ik had gelezen dat roosgeranium heel goed werkt tegen teken . groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben heel benieuwd of het nog gelukt is met de spray en hoe het bevalt?

      Verwijderen
  2. Ik heb nog een aantal vragen over de beste middelen voor mijn dochter.
    Ik kom er ondanks het advies van Pit en Pit niet helemaal uit en hoop dat jij me verder kan en wil helpen. Ik stuur je even een pb berichtje via Facebook.
    Groetjes Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vind je het goed als ik dit bericht deel de Natuurlijk gezond leven groep op Facebook ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Katrien Weymiens9 februari 2016 om 17:15

    Mijn eigen recept met etherische oliën:
    Basis is amandelolie. Dan in gelijke delen: tea trea, geranium, lavendel en eucalyptus. Dat doe ik op mijn huid. Op mijn kleding doe ik DEET.

    En dit apparaat is voor de hond, maar je hebt ook een mensenversie. Ik heb het als volgt getest: Ik heb een teek genomen, op tafel gezet en dan het toestel erbij gehouden. Teek liep er constant van weg. Ik kon hem laten rondjes draaien en dansen :) (Daarna doodgemaakt, dat spreekt voor zich.)

    https://www.bol.com/nl/p/tickless-teek-vlo-afweer-voor-hond-kat-bruin/9200000016500860/?country=BE

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik een spray voor mijn honden. Ik heb o.a. Citroeneucalyptus, tea tree en pepermunt gemengd met water. Ik spray ze in voor het wandelen en heb een klein sprayflesje mee om, zeker na het zwemmen, ze opnieuw in te spuiten. Let wel even op voor de kop. Dan is het beter als je op je handen spuit en de kop insmeert. Het werkt goed en ze ruiken verfrissend! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Cindy! Super fijn dat de spray effectief is! Jij gebruikt ook nog iets van kruiden door de voeding heen toch? Wat was dat ook alweer?

      Verwijderen
    2. Hoi Nina, ik gebruik de kruiden Billy No Mates van CSJ. Dit geef je niet het hele jaar door. Ook is er tinctuur voor bijvoorbeeld katten.
      http://shop.flo-it.nl/hond/csj-kruiden/p-1/HB-10--%3Cb%3Ebilly-no-mates%21%3C-b%3E.html

      Verwijderen
    3. Aah, super! Bedankt voor de tips!

      Verwijderen
    4. Daarnaast check ik mijzelf en de honden na het wandelen. Ik gebruik dan ook vaak een plakrol (kledingroller) en haal die over de vachten heen.

      Verwijderen
    5. Nog zo'n geweldige tip! :D Goed van je dat je het elke keer controleert!

      Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.