dinsdag 28 juli 2015

Recept | Ontbijt met haver

1 van mijn favoriete ontbijten bestaat uit:
  • Zuivelvrije yoghurt of amandel/hennep/kokosmelk (suikervrij en zuivelvrij, te bestellen bij Pit&Pit bijvoorbeeld)
  • havervlokken 
  • stukjes fruit (dagelijks afwisselen en max 2 stuks fruit)
  • rauwe cacao nibs
  • kokosschaafsel
  • zadenmix, 1 el (lijnzaad, hennepzaad, chiazaad)
  • noten (verschillende soorten afwisselen of mixen 1 handje per keer)
Het leuke van dit ontbijt is dat je oneindig kunt variëren. Verderop in dit artikel kun je lezen wat er zo gezond is aan dit ontbijt.



"Door het ontbijt over te slaan, 
loop je een tekort aan 
voedingsstoffen op, 
dat je gedurende de rest van de dag 
bijna niet meer in kunt halen. 

"Door het ontbijt over te slaan, loop je een tekort aan voedingsstoffen op, dat je gedurende de rest van de dag bijna niet meer in kunt halen.

Bovendien is de verleiding groot om later op de dag te gaan eten wat voorhanden is, omdat je honger hebt. Dit zijn vaak ongezonde tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitaminen en mineralen.

Bedenk dus: Een goed begin van de dag is het halve werk!", aldus Diëtist Lenny Versteegden.


Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.

I.v.m. intoleranties en darmklachten vervang ik zelf zuivel voor plantaardige melkproducten, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel af en toe speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst ipv tarwe. Verder vermijd ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)







Wat is er zo gezond aan dit ontbijt?
  • Havervlokken
Havervlokken zijn van nature glutenvrij. Het bevat gezonde vetten en ontzettend veel voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, vitamine E en K, choline, biotine, calcium en andere mineralen zoals: magnesium, ijzer, fosfor, silicium, kalium, koper, kobalt, mangaan, zink, jodium, chloor en broom.
Haver is goed voor de suikerspiegel, goed voor de maag en darmen, voor de lever en galblaas en voor de spieren. Het helpt tegen obstipatie en werkt zowel versterkend als rustgevend en angstwerend en helpt daarom bij slapeloosheid, stress en overprikkeling.

  • Mango
Je kunt het beste afwisselen met fruit, om zo iedere dag verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Mango is 1 van de toppers die niet mag ontbreken in je keuken. Mango werkt antidiabetisch, antioxidant*, antiviraal, hartversterkend, bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend, antibacteriële, antischimmel, worm- en parasietverdrijvend, immuunsysteemregulerend, koortsonderdrukkend, diarreeremmend, krampstillend en alsof dat nog niet genoeg is beschermt het ook de lever nog en helpt het gifstoffen af te breken. De vrucht helpt ook de huid te beschermen tegen UV-schade door zonlicht. Mango is verrassend lekker in combinatie met walnoot!

  • Banaan
Banaan is ook 1 van mijn favorieten. Het eten van banaan heeft een probiotisch effect, doordat er onverteerbare vezels inzitten, dit stimuleert de groei van gezonde bacteriën. Ook bevat banaan veel antioxidanten* en vit A. Banaan is een goede ontgifter en helpt gifstoffen als metalen en pesticiden afvoeren. Bananen zijn ook goed voor het immuunsysteem en verhogen het melatonineniveau, waardoor het waak-/slaapritme verbetert. 

  • Rauwe cacao
Cacao is een topbron van magnesium, vit C, zink, koper, ijzer en vezels. Cacao bevat de hoogste concentratie anti-oxidanten* van alle voedingsmiddelen in de wereld. Let op: cacao is niet hetzelfde als chocolade en smaakt dus ook niet hetzelfde, cacao is een van de basisstoffen in chocolade, samen met boter en suiker.

  • Kokos (melk / schaafsel)
Kokos is super gezond en voor oneindig veel dingen goed. Het heeft een antibacteriële werking, is goed voor de hersenen, voor hart en bloedvaten, werkt tegen kanker, werkt tegen diabetes, bevordert de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, is goed tegen epilepsie, voorkomt en geneest Alzheimer en andere neurologische ziekten, werkt tegen HIV/AIDS en andere SOA´s, zorgt voor gezonde ingewanden, zorgt voor gezonde lever, zorgt voor gezonde nieren, verbetert de energiebalans en geneest allerlei huidziekten.

  • Amandelen
Amandelen zijn een rijkere bron van eiwitten dan eieren. Ze bevatten antioxidanten, vitaminen E en meerdere B vitaminen, gezonde onverzadigde vetten, mangaan, magnesium, seleen, zink, ijzer, koper, kalium en fosfor. Amandelen zijn goed voor de bloedsuikerspiegel en voorkomen aderverkalking en hartinfarct.

  • Walnoten
Walnoten zijn rijk aan eiwitten, vitaminen (E en B6), omega-3 vetten, mineralen (mangaan, magnesium, fosfor, ijzer), spoorelementen, lecithine, foliumzuur, melatonine, omega-3 vetten en antioxidanten*. Vergeleken met andere noten, zijn walnoten uniek, omdat: het vet in walnoten hoofdzakelijk bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • Cashewnoten
Cashewnoten zijn een bron van eiwitten, vezels, calcium, mangaan, kalium, magnesium, natrium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper. Ook bevatten ze veel vitamine E en K en veel B-vitaminen. Cashewnoten bevatten antioxidanten* en zijn goed tegen hart- en vaatziekten.

  • Paranoten
Er zitten bijzonder veel mineralen in paranoten met name het percentage seleen is erg hoog. Eet daarom maximaal 6 paranoten op één dag ivm de maximale toegestane hoeveelheid voor seleen. Naast seleen bevatten paranoten ook flinke hoeveelheden koper, fosfor, magnesium, mangaan, zink, ijzer, calcium en kalium. Er zijn niet veel voedselsoorten die zoveel belangrijke mineralen bevatten. Ze bevatten ook krachtige antioxidanten*, hele gezonde vetten, zijn goed voor de huid en tegen maagklachten, hartklachten en leverproblemen.

  • Chiazaad
Chiazaad is goed voor de suikerspiegel, voor de darmen en bij diabetes.
Chiazaad bevat hele hoge hoeveelheden van omega 3, mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink.
(Let op: Dit zaad heeft een bloedverdunnende werking.)

  • Hennepzaad
Hennepzaad bevat veel vitamine E, antioxidanten* en hele belangrijke zuren die nodig zijn bij herstel en opbouw van cellen. Ook bevat hennepzaad belangrijke omega-3 en omega-6 vetten. Hennep is heel goed voor (herstel van) de huid en gaat huidveroudering tegen. Ook zou hennep helpen bij PMS, MS en kanker.

  • Lijnzaad
Lijnzaad is goed voor de suikerspiegel, voor de darmen en tegen ontstekingen. Lijnzaad moet 'gebroken' of gemalen zijn, anders neemt het lichaam er niks uit op. Lijnzaad bevat gezonde omega-3 vetten, antioxidanten*, veel vezels en ook magnesium, fosfor en koper.


* Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en houden de darmflora in balans. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen.



Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.