woensdag 9 maart 2016

Cosmetica | Zelf tandpasta maken

Een goede mondhygiëne is van zeer groot belang voor de gezondheid. Ik kan nu uit gaan wijden over de behoorlijk ernstige gezondheidsrisico's bij een slechte mondhygiëne, maar ik wil het nu alleen hebben over goede mondhygiëne, anders wordt het artikel veel te lang. ;) 

Tandpasta
Er bestaat geen betere tandpasta dan zuivere kleipoeder met wat muntpoeder, volgens de auteur van het boek 'Geneeskrachtige klei'. Ook zuiveringszout is een waardevolle toevoeging.
Een goede tandpasta bevat geen gifstoffen, reinigt het gebit zonder het glazuur aan te tasten, houdt het tandvlees gezond, gaat bacteriegroei in de mond tegen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Je leest steeds vaker hoe ongezond chemische tandpasta is. Met name de fluoride die er in zit, is zeer schadelijk voor de gezondheid (zie het artikel 'Gifstoffen in de tandheelkunde'). Er zijn ook tandpasta's zonder fluoride, maar die bevatten nog steeds chemisch stoffen die door onze slijmvliezen (met name onder de tong, waar ook smelttabletten het beste worden opgenomen door het lichaam) worden geabsorbeerd. We mogen tandpasta's voor volwassenen niet doorslikken, omdat dit giftig is, maar ons lichaam neemt de gifstoffen ook zonder doorslikken snel op.Recept
Ik heb het natuurlijk eerst een tijdje getest, op zoek naar de juiste verhoudingen (niet te zout, niet teveel klei en een lekkere smaak) en zo kwam ik uit bij onderstaand recept.

 • 1 deel gedroogde munt (tot poeder verpulverd en eventueel gezeefd)
 • 1 deel zuiveringszout
 • 2 delen zuivere, zandloze kleipoeder (geschikt voor inname, ook wel 'food grade' genoemd)


Maak de tandenborstel nat, doop deze in de poeder en poets je tanden.
De poeder zal de bacteriën die gaatjes veroorzaken verwijderen, het glazuur reinigen zonder te beschadigen, het tandvlees verzorgen, infecties voorkomen en een frisse smaak nalaten.

Vind je een droge poeder niet prettig in gebruik? Je kunt de poeder ook mengen met olie of eerst olie op de tandenborstel aanbrengen, voordat je de tandenborstel in de poeder doopt. De meeste olie bevat vitamine A, dit is heel goed voor het gebit.
Kokosolie heeft een krachtige antibacteriële werking, maar is wat onhandig in gebruik als het weer hard wordt. Ongeraffineerde Hennepolie of amandelolie kan bijvoorbeeld ook. En als je een vloeibare olie half om half mengt met kokosolie, heb je ook bij koude temperaturen een mooie smeerbare substantie. Ik ga zelf nog experimenteren met ongeraffineerde Sheabutter als basis.


Poetsinstructie
Als voormalig tandartsassistente vind ik het wel leuk om ook wat poetsinstructies toe te voegen. ;)
Zorg dat je de tandenborstel altijd schuin tegen het tandvlees houdt, zodat ook de randjes langs het tandvlees grondig gereinigd worden. Poets je met de hand, maak dan geen zagende, maar draaiende poetsbewegingen. Houdt de tandenborstel niet in de vuist, maar tussen maximaal 3 vingers, zodat je het glazuur zo min mogelijk beschadigt. (Dit geldt voor elke poetsbeurt, met welke tandpasta dan ook. Glazuur slijt door veelvuldig poetsen en slijtage gaat heel snel wanneer je teveel druk zet. Hierdoor worden tanden gevoelig voor kou en kwetsbaarder voor gaatjes.) Poets als laatste zachtjes de tong mee, de plaats waar de meeste ongezonde bacteriën zitten die voor een vieze adem zorgen. Poets de tong zonder druk, van achter naar voren.


Wat doet wat
Zuiveringszout reinigt het glazuur, alkaliseert de zuurgraad in de mond, waardoor de bacteriegroei afneemt en helpt infecties, ontstekingen en aftes voorkomen en genezen. Je leest wel eens dat bicarbonaat het glazuur zou kunnen aantasten, maar het tegendeel is met dit onderzoek aangetoond.

Let op! Gebruik geen zuiveringszout op tandprotheses, facings, kronen of bruggen. Dit tast namelijk lijmstoffen aan die hierbij zijn gebruikt. Gebruik in dit geval verpulverd zeezout i.p.v. zuiveringszout.

Klei reinigt het glazuur, absorbeert bacteriën en alkaliseert de zuurgraad in de mond (zorgt dat deze minder zuur wordt) waardoor de bacteriegroei afneemt.  Door de magnetische aantrekkingskracht zal de klei het lichaam ook stimuleren om gifstoffen af te voeren via de slijmvliezen.

Munt stimuleert de speekselklieren en heeft het een antibacteriële werking op mond en gebit. In plaats van gedroogde en gepulverde muntblaadjes kun je ook 2 druppels etherische muntolie toevoegen aan de poeder.

Vindt je het leuk om te experimenteren, probeer dan ook eens gedroogde tijm, stevia, basilicum, koriander, peterselie, kruidnagel of salie. Deze kruiden zijn allemaal goed voor de mondhygiëne en het gebit. Peterselie helpt bijvoorbeeld tegen een slechte adem, nadat je knoflook hebt gegeten. Kruidnagel helpt tegen ontstoken tandvlees. Salie en basilicum helpen bij keelpijn en werken antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend. Om een zoete smaak te krijgen kun je steviapoeder gebruiken.
Gedroogde kruiden van goede kwaliteit zijn online te koop bij Pit&Pit.


Mondspoeling
Gebruik bij tandvleesproblemen afwisselend een mondspoeling van sterk gezouten water (sole) en een mondspoeling van kleiwater (0,5 tl op kopje water). Je kunt kleiwater ook preventief gebruiken om de mondgezondheid optimaal te houden.
Ook kun je de mond spoelen met een eetlepel kokosolie. Oilpulling heet dit (zie 'Ontgiften met oilpulling'). Onbewerkte kokosolie heeft een geneeskrachtige werking op het gebit, het tandvlees en de algehele gezondheid.


Ontstoken kies
Bij een ontsteking onder een tand of kies kun je kleipoeder mengen met water en dik op de wang aanbrengen, in afwachting van de tandartsbehandeling. Deze applicatie moet je om de 2 uur herhalen tot de pijn is afgenomen. Maak ook gebruik van de bovengenoemde mondspoelingen.


Hygiëne
De tandenborstel reinig je minimaal 1x per week door deze een nacht in water met zuiveringszout te laten weken. Doe je dit niet, dan blijven mondbacteriën in de tandenborstel achter en wordt tandenpoetsen een hele onhygiënische handeling.


Tanderosie
Een basisch 'mondmilieu', dus met zo weinig mogelijk zuren, is het allerbeste voor het gebit.
Een te hoge zuurgraad (lage pH) in de mond zal het gebit aantasten (erosie heet dit). Zuren in voeding verergeren dit probleem en tandenpoetsen terwijl de zuurgraad hoog is, is helemaal 'uit den boze' (zie het artikel 'Citroenzuur en tandenpoetsen').

Je kunt de zuurgraad testen door wat kurkuma te vermengen met speeksel. Als de geelwortel rood kleurt is er sprake van verzuring in je mond. Een mondspoeling met klei en/of zuiveringszout zal de zuurgraad alkaliseren en de gezondheid van het gebit verbeteren.


Voedingsstoffen
Ook een tekort aan (of een verstoorde balans tussen) vitamine A en vitamine D en daarmee automatisch een verstoorde calcium-fosforbalans in het lichaam tast het gebit aan. Vitamine A aanvullen (met bijvoorbeeld lever & levertraan) helpt, samen met het alkaliseren van de mond, aantasting van het glazuur tegen te gaan.
Meer info:


Waar te koop
Zuiveringszout is HIER te koop bij de Online Zeepshop.
Bentonietklei in de meest zuivere vorm ('food grade') vindt je HIER in de Online Zeepshop.
Etherische pepermuntolie is HIER te koop bij de Online Zeepshop.
 5% korting met code PP4485NDF
Gedroogde munt is bij Pit&Pit te koop.

Een goede mondgezondheid gewenst! :)

Liefs,
Nina
Stap 1: Muntpoeder

Stap 2: Kleipoeder


Stap 3: Zuiveringszout

3 opmerkingen :

 1. Nou dacht ik toch gisteren in jouw artikel iets te lezen over het verbranden van bicarbonaat... kan ik het niet meer vinden. Of heb ik dat ergens anders gezien? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik volgens mij nog nooit van gehoord, dus dat was niet hier dan! :)

   Verwijderen
  2. Daar heb ik volgens mij nog nooit van gehoord, dus dat was niet hier dan! :)

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel