dinsdag 22 maart 2016

Kefir als probiotica

Jaren geleden stopte ik met zuivel om mijn gezondheid te verbeteren en dat had vooral op mijn darmen een positief effect. Toch ben ik nu gestart met melkkefir als probiotica.Spastische darmen
Mijn darminfecties rijzen nog steeds 'de pan uit' met een disfunctionerend immuunsysteem en vele lichamelijke, psychische en cognitieve klachten als gevolg. Het gaat om miljarden schadelijke bacteriën die het lichaam verzuren, verzwakken en letterlijk verzieken.

Het verklaart wel waarom ik al 20 jaar darmklachten heb. Het zet ook enorme vraagtekens bij de termen 'spastische darm' en 'prikkelbaar darmsyndroom' die ik steeds te horen kreeg als ik mijn klachten bij de huisarts kenbaar maakte. Geen enkele keer (!) werd mijn ontlasting op aanwezige darmbacteriën onderzocht. "Meer vezels", was het onkundige advies keer op keer, maar de klachten werden alleen maar erger.


"Meer vezels", was het 
onkundige advies keer op keer.


Ondanks alle berichten dat antibiotica de darmflora kapot maakt, is bij mij na 14 maanden lang antibiotica plus probiotica de hoeveelheid goede bacteriën gelukkig toegenomen en de schadelijke bacteriën langzaam afgenomen. Maar ik zit nog steeds met een
 overgroei van 40%.

Levende bacteriën
"Levende bacteriën", zei de professor, "die kunnen de balans herstellen en de slechte bacteriën verdrijven". Dat is de reden dat hij VSL#3, Bififlor, Vivomixx of Mutaflor voorschrijft als probiotica, de enige merken in Europa die levende bacteriën mogen verkopen als probiotica.

"Is kefir ook goed, aangezien dat ook levende bacteriën zijn?", vroeg ik aan de professor. "Alé, ik ben geen natuurarts hè", zei hij eerlijk, "Ik heb daar nooit wetenschappelijke onderzoeken van gezien."

Na wat zoeken op internet (een hoop succesverhalen!) en navraag in de Facebookgroep Voeding & Lyme, besloot ik zelf eens te gaan testen wat kefir voor invloed heeft op mijn darminfecties. Ik heb vorige week korrels besteld en kan deze week de eerste kefir al 'oogsten'.

Melkkefir
Melkkefir is een mengsel van levende melkzuurbacteriën en gisten. Dit zijn micro-organismen die snel domineren en ziekteverwekkende organismen elimineren.

Melkzuurbacteriën behoren tot de belangrijkste bacteriën die de microflora in darmen en vagina in balans kunnen houden en daarmee ons immuunsysteem ondersteunen.

De levende bacteriën en gisten in melkkefir vormen samen met eiwitten en polysachariden witte korrels in de vorm van kleine bloemkooltjes. De geneeskracht van deze korrels is al duizenden jaren geleden ontdekt en sindsdien is kefir in leven gehouden en over heel de wereld gereisd. De kefir blijft zich in de juiste omstandigheden constant vermenigvuldigen en raakt dus nooit op. Sterker nog, je krijgt er steeds meer van! Dat maakt het een heel voordelige vorm van probiotica.

Fermentatie
Door aan de korrels dierlijke melk toe te voegen, ontstaat er een fermentatie- en gistingsproces waarbij de 
melksuikers (lactose) door de aanwezige micro-organismen worden omgezet in melkzuur. Dit proces is vergelijkbaar met de productie van yoghurt. Bij het gistingsproces komt koolzuur vrij en ontstaat er 0,2 - 2% alcohol. 

Afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid korrels, de sterkte van de microflora en de gebruikte melk zullen de korrels 'groeien'. Door dit vermeerderen worden de korrels ook wel kefirplantjes of yoghurtplantjes genoemd.

Na een fermentatieproces van 2 dagen giet je de substantie door een plastic zeef en maak je de pot schoon. De gezeefde korrels gaan terug in de pot met nieuwe melk, waardoor ze weer verder leven bij kamertemperatuur.

Resultaat
Het gezeefde eindproduct is een 
yoghurt-achtige substantie vol levende probiotica. De smaak en samenstelling hangt af van de soort melk die je gebruik, hoe vers deze is en hoe lang deze verhit is geweest. Ook varieert het eindresultaat per seizoen, per omgevingstemperatuur, zelfs per regio en per land, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast. 

Melkkefir bevat naast een kleine hoeveelheid koolzuur en alcohol vooral veel gezonde melkzuurbacteriën en gisten, melkeiwitten, vetten en polysachariden (koolhydraten), het aminozuur Tryptofaan, vitamine A, vitaminen B1, B2, B6 en B12, vitamine D, vitamine H (Biotine), foliumzuur (B11), nicotinezuur en de mineralen calcium, magnesium, ijzer en jodium.

Laat je de kefir na het zeven nog een dag staan op kamertemperatuur, dan zal het aantal voedingsstoffen en de geneeskracht nog verder toenemen. 

Lactose
Melkkefir bevat, ondanks het fermentatieproces waarbij de melksuikers om worden gezet in melkzuren, ook nog zo'n 20 tot 50% van de 
lactose die in de melk aanwezig was. Zure melkproducten, zoals kefir en yoghurt bevatten wel een bacterie (acidophilus) die helpt om de lactose te verteren. 
Ik heb al van meerdere mensen met een lactose-intolerantie gehoord dat melkkefir geen problemen opleverde, maar er is ook een alternatief.

Waterkefir
Waterkefirkorrels zijn in tegenstelling tot de witte melkkefirroosjes doorzichtig en kristalvormig, vergelijkbaar met zeezout. Vanwege deze vorm worden de korrels ook wel zeekristallen genoemd.

Waterkefir heeft geen melksuikers (lactose) nodig om in leven te blijven, maar floreert goed op andere suikers, waaronder fruitsuikers (fructose) in combinatie met fruitzuren. Door de smaak van het fruit en het ontstane koolzuur smaakt deze drank als een licht sprankelende rosé-achtige frisdrank.

Waterkefir met fruit is wel wat bewerkelijker dan melkkefir, omdat je elke twee dagen opnieuw verschillende zoete en zure ingrediënten moet snijden en toevoegen. Deze ingrediënten moet je na het zeven ook eerst weer van de korrels scheiden, voordat je de korrels kunt hergebruiken. 

Geneeskracht
De bacteriën in kefir hebben een 
geneeskrachtige werking op de darmen. De gisten zullen ziekteverwekkende gisten elimineren. De kefir zorgt voor een betere vertering van voedsel. De lichtverteerbaarheid zorgt voor schonere darmen. De aanwezige fosfor zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen. De aminozuren hebben in combinatie met de aanwezige calcium en magnesium een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Het hoge gehalte aan vitamine B1 en B12 helpt bij huidproblemen, stress en depressie. De vitamine H kan helpen bij spierpijnen, droge huid en depressie. Ook helpt kefir bij de inname van teveel ongezonde vetten, koolhydraten, zetmelen en geraffineerde suikers.

Kefir brengt dus onbalans in het hele lichaam in evenwicht. Het helpt de darmflora te herstellen na antibiotica, ook is het effectief bij de ziekte van Crohn, bij ADHD, bij chronische vermoeidheid, bij schimmelinfecties en Candidiasis.


Kefir brengt onbalans in het
hele lichaam weer in evenwicht.


Alternatieven
Ik wil nog even terugkomen op het feit dat ik juist gestopt was met zuivel vanwege de 
nadelige effecten ervan. Melk, met name koemelk, kan zorgen voor darmklachten, immuniteitsklachten, overmatige slijmvorming in het lichaam, verstopping en ontsteking van de bijholten, allergieën, astma, obstipatie, huidklachten, overgewicht en hartziekten.

Ik ben er van overtuigd dat melk bedoeld is voor pasgeborenen die nog ontzettend kwetsbaar zijn, geen andere voeding verdragen, nog niet kunnen kauwen en nog geen sterk immuunsysteem hebben. Om in korte tijd snel te groeien, aan te sterken en een goede afweer te krijgen is moedermelk vanwege exact de juiste samenstelling van voedingsstoffen de enige en allergezondste optie voor een zuigeling.

Koemelk
Per diersoort heeft dierlijke melk een unieke samenstelling, specifiek afgestemd op de diersoort zelf.
Koemelk bijvoorbeeld bevat zeer krachtige hormonen waarmee een kalf in 2 jaar tijd ruim 400 kilo aankomt. Bij mensen zal koemelk daarom voor hormoononbalans en overgewicht zorgen.

Ook bevat koemelk veel grotere hoeveelheden van het eiwit caseïne dan moedermelk en meer dan een menselijk lichaam kan verwerken. Hierdoor is caseïne bij mensen een belangrijke oorzaak voor allergieën. Het zorgt voor slijmvorming in longen, keel, neus en bijholten. Ook geeft het een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie.

Dan is er nog het melksuiker lactose. Een baby heeft bij de geboorte lactase beschikbaar, om lactose in melk af te breken. Bij het opgroeien verdwijnt lactase steeds meer. Dit zorgt voor de zogenaamde lactose-intolerantie, met spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel na het drinken van melk of het eten van kaas.

Verder bevat dierlijke melk ook dierlijke vetten. Gifstoffen worden door het lichaam opgeslagen in vetcellen. Wanneer we dierlijke vetten binnenkrijgen, krijgen we ook de gifstoffen binnen die het dier heeft binnengekregen.

En voor iedereen die denkt dat een mens niet zonder melk kan... Amandelen bevatten dezelfde mineralen als melk, maar dan in veel grotere hoeveelheden. Zo zijn er nog veel meer plantaardige producten die dezelfde voedingsstoffen aanleveren die ook in melk zitten. Bovendien zie je in de natuur de volwassen zoogdieren ook niet bij elkaar drinken hè? Melk is in de natuur echt bedoeld als tijdelijke voeding voor pasgeboren zoogdieren.

Nu je dit weet, begrijp je ook waarom ik gestopt ben met melkproducten (hoewel ik nog steeds een enorme zwak heb voor kaas...) Sinds ik (o.a.) geen melkproducten meer gebruik heb ik geen endometrioseklachten meer, minder last van allergieën en minder darmklachten.

Waarom dan toch mélkkefir?
Melkkefir is niet te vergelijken met gewone melk. Door het fermentatieproces neemt het lactosegehalte flink af en verveelvoudigt het aantal voedingsstoffen. Door de hoeveelheid melkzuren is melkkefir (net als yoghurt) veel lichter verteerbaar dan gewone melk en bevat het bepaalde bacteriën die de overige melksuikers ook goed afbreken.

Melkkefir werd oorspronkelijk (duizenden jaren geleden) alleen gebruikt voor zieken en verzwakten en dan hooguit 12 dagen achter elkaar. Indien nodig werd de kuur na 5 rustdagen weer herhaald. Het werd dus niet standaard elke dag gebruikt. Ik denk dat dit niet voor niks is en ik ga dit schema dus zelf ook toepassen.

Ik geloof zeker in de geneeskracht van melkkefir bij een verzwakt lichaam, mits je het tijdelijk gebruikt om aan te sterken, wanneer je (net als een baby) erg zwak en kwetsbaar bent, zo snel mogelijk wil aansterken en het immuunsysteem een boost wil geven met een ideale samenstelling van essentiële voedingsstoffen.

Geitenmelk
Geitenmelk lijkt qua samenstelling wat meer op menselijke moedermelk, bevat minder caseïne en lactose dan koemelk en is daarom minder slecht voor de mens. Geitenmelk is daarom ook de beste optie voor het maken van melkkefir. Gebruik wel biologische melk, van geiten die geen medicatie, antibiotica en hormonen binnen hebben gekregen. De hoeveelheid gifstoffen in het melkvet is dan ook minimaal. Er zit wel minder vitamine B12 in geitenmelk dan in koemelk, maar weer wel meer mineralen en vitamine A en D.

Schapenmelk bevat meestal meer vetten, caseïne en lactose dan andere dierlijke melksoorten. Paardenmelk bevat minder caseïne, vet en eiwitten, maar meer lactose dan de andere melksoorten.

Hoe voller de melk, hoe meer voedingsstoffen. Over rauwe of gepasteuriseerde melk zijn de meningen verdeeld, maar 
rauwe melk bevat de meeste voedingsstoffen. Melk wordt gepasteuriseerd verkocht, omdat door verhitting eventuele ziekteverwekkers worden gedood. Door het verhitten gaan er ook goede bacteriën en geneeskrachtige voedingsstoffen verloren.

Alternatieven
In het boek wat ik gekocht heb over kefir staan ontzettend veel alternatieven voor melkkefir, dus na de melkkefir-kuur ga ik zeker ook waterkefir met vers fruit proberen, met gedroogd fruit, met honing, met kruiden, met plantaardige melk, met kokosmelk en kaneel, enz.

Wordt vervolgd! Laat jij jouw ervaring met kefir achter in een reactie?

Liefs,
Nina

© moezijniszooo.blogspot.nl

Bronnen
van Peter Bouwens

Webshop

10 opmerkingen :

 1. je weet dat je de wekpot niet helemaal mag sluiten, kan ontploffen door het proces, de ring weg laten en niet de klem gebruiken is voldoende. als ik het me goed herinner de pot in zonlicht zetten. ik had de korrels van een vriendin (water kefir) op gestuurd gekregen, maar kwamen maar niet aan (komt je dat bekend voor hahahaha), een paar x ververst maar ze deden niet veel meer. ik herinner me dat ik er dadels, amandelen,. biol suiker. halve citroen, rozijnen in deed. het was idd een gedoetje om na het zeven de korrels eruit te halen of andersom. ook vond ik het nogal zoet. ook met minder fruit. suiker. meld verdraag ik niet maar als ik je blog goed lees, zou door het proces het omzetten in melkzuur. overigens heb ik geen last van mijn darmen, maar het lijkt me zo wie zo goed. straks het stuk nog een keer lezen, en wie weet proberen. bedankt voor al je info, nina. :) (ik ben weg moe dus het stukje dat het zich omzet in melkzuur moet ik nog even goed leven en opnemen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is weer een heel verhaal hè, lief dat je het toch steeds probeert te lezen!

   In het boek staat juist dat de ring voorkomt dat er overdruk ontstaat, omdat deze bij teveel druk de lucht naar buiten laat. Ik heb alleen geen weckpot, dus een gewone glazen pot gebruikt met schroefdeksel. Als ik hem na 2 dagen losdraai hoor ik heel zachtjes wat lucht vrijkomen, dus dat valt mee.

   In het donker op kamertemperatuur zetten, zegt de beschrijving die bij de korrels zat. En het boek zegt, op een warme lichte plaats. Ik heb het dus maar gewoon in de woonkamer gezet.

   Als je het wat langer laat staan, wordt het minder zoet, omdat de bacteriën de suikers omzetten in zuren.

   Ik heb ook al een tijd geen darmklachten meer, maar dat zegt blijkbaar niks over de infecties. :/

   Verwijderen
 2. Ik koop polder waterkefir (thebaldbrewer)in Lelystad, gewoon bij de plusmarkt in lelystad. Lekker en lekker makkelijk. En heb zeker het idee dat het goed voor mij is. Met vr groet,
  Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Leontine! Ik heb meteen even gegoogled en vind het best goed klinken! Het is waarschijnlijk wel wat minder 'levend' dan wanneer je het zelf maakt, maar als het jou goed doet heeft het in elk geval effect! :)

   http://www.thebaldbrewer.nl/#!over-polderkefir/uwzby

   Verwijderen
 3. Hoi Nina
  Toevallig dat je nu net een stuk hebt geschreven over de darmen en bacteriën. Ik heb namelijk pas geleden van de meirleir gehoord dat ik door de lange antibiotica kuur een forse overgroei heb van slechte bacteriën. Het was de vraag hoe het überhaupt mogelijk is en heb nu dan ook een groot probleem. Ik ben blij voor jou dat het bij jou wel verbeterd is. Ik was al van plan om jou eens te vragen hoe het er bij jou voor stond. En nu dus je antwoord haha.
  Ik ben zelf kokosyoghurt aan het maken van kokosmelk samen met vsl 3. Werkt prima en smaakt ook goed. Ik word alleen steeds misselijk en naar in mijn maag als ik het eet. Dit is op zich met al het eten zo, maar met dit toch erger.Misschien ook eens kefir proberen. Bedankt voor je stukje!

  Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi! Ik gebruik wel heel veel middelen naast de behandeling van DML hoor, bijvoorbeeld de klei die heel veel herstelt in de darmen en ook slechte bacteriën aantrekt en afvoert.

   Hoe maak je yoghurt van kokosmelk met VSL? Laat je het dan een dag staan?

   Bij mij vallen de probiotica's ook nooit zo lekker, gebruik je al citroensap op de nuchtere maag (ipv maagzuurremmers)?

   Verwijderen
 4. Hier het zelfde. Die yoghurt maak ik in een weckpot. 1 of twee blikjes kokosmelk erin samen met een zakje probiotica en dan 48 uur op een wat warmere plek. Ik zet het vaak in de oven met alleen het lichtje van de oven aan. Je kan het lang bewaren en als het bijna op is, kun je weer kokosmelk toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant! Dit had ik nog niet eerder gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo. Ik wil de melkkefir uitproberen alleen kan ik niet goed tegen melk omdat ik rosacea een huidaandoening in het gezicht. Van yakult krijg ik dus pukkels en ben daarmee gestopt. Af en toe zuivel of optimel kan wel. Kan je de melkkefir niet gebruiken in gezoete of ongezoete amandelmelk van alpro? Dan zou het een uitkomst voor mij hebben. Ook zal ik dan haverkorrels en of havermout erin kunnen weken voor mijn smoothie ontbijt.. Is er uberhout een plantaardige melksoort waar de melkkefir in kan groeien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan kun je beter waterkefir nemen. Melkkefir heeft echt bestanddelen uit dierlijke melk nodig om in leven te blijven. Je kunt het wel een keer met plantaardige melk maken, maar als je dit vaker herhaalt sterft de kefir. Waterkefir heeft vooral fruitzuren en fruitsuikers nodig om in leven te blijven.

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel