woensdag 8 juni 2016

Kleding binnen 6 minuten ontdoen van teken

Artikel van 'The Wall Street Journal' op 30 mei 2016:
Vertaling door Jelle Bouwhuis  | © moezijniszooo.blogspot.nl


Nieuw onderzoek verandert protocol 
Een nieuw onderzoek stelt dat er een betere manier is om teken op kleding te doden dan de methode die momenteel wordt aanbevolen. 

Het Center for Disease Control and Prevention raadt op dit moment aan om kleding waar zich mogelijk teken op bevinden, eerst te wassen en daarna een uur te laten drogen.

Eerst drogen
Het onderzoek, dat online gepubliceerd is in het blog “Ticks and Tick-borne Diseases”, zegt dat het laten ronddraaien van droge kleding in een hete wasdroger al binnen 6 minuten alle teken zou doden, waarmee het risico op tekenbeetziekten afneemt.

Het onderzoek wijst uit dat de tijdsduur voor het drogen van de kleding (om teken te doden) aanzienlijk kan worden verminderd als de kleding niet vooraf gewassen is, aangezien teken zeer gevoelig zijn voor droogte.

Om jezelf te beschermen tegen teken moet het drogen van kleding worden gecombineerd met andere preventieve methoden, zoals het gebruik van teekwerende middelen, claimt het onderzoek. 

Teken zijn in de VS elk jaar verantwoordelijk voor 300.000 (erkende) besmettingen met de ziekte van Lyme en vele andere ziekten, volgens het onderzoek dat is afgenomen door CDC’s National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases in Colorado.

Het onderzoek
De onderzoekers wasten en droogden honderden lab-gekweekte hertenteken (Ixodes scapularis) en onvolwassen nimfen met vijf tegelijk in stoffen zakken, in plaatselijke was- en droogapparaten in Vermont, Maine en Massachusetts. De teken en nimfen die het wassen overleefden werden samen met natte doeken gedroogd op lage- en hoge temperaturen. In andere experimenten werden de teken - zonder voorafgaand wassen - samen met droge doeken gedroogd op verschillende temperaturen. Ook werden er teken ter controle in bakjes op kamertemperatuur geplaatst.

Het resultaat
Alle teken overleefden wassen met koud water, 94% overleefde wassen met warm water en 50% overleefde wassen met heet water. De teken die het wassen overleefden werden vervolgens in 70 minuten gedood in drogers op minimale hitte of in 50 minuten op maximale hitte. 

Alle teken die ter controle in bakjes op kamertemperatuur waren geplaatst overleefden 24 uur.

Alle teken en nimfen die gedroogd werden met droge doeken werden gedood na vier tot elf minuten, afhankelijk van de temperatuur.

De onderzoekers voegden wel een kanttekening toe. De stoffen zakken waarin de teken gedroogd werden kunnen de teken hebben beschermd tegen de hitte en droogte.

Met dank aan Jelle Bouwhuis voor de vertaling.


© moezijniszooo.blogspot.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel