maandag 11 september 2017

Vermoeidheid door overbelaste lever?

Overgenomen van de website "Lyme Natuurlijk Genezen":

"Wat bij Lyme (en ME) veel voorkomt is vermoeidheid.

Vermoeidheid die je al hebt 's morgens bij het opstaan, vermoeidheid die niet weggaat. Deze vermoeidheid komt vooral van de lever die geen energie meer heeft, omdat deze verstopt is geraakt met de gifstoffen van de Lyme. De lever is net een soort koffiefilter waar al deze toxines (die het bloed aanvoert) in blijven hangen.
Wat je hier tegen kan doen is de lever ondersteunen. Vaak brengt dat meer energie.

De lever ondersteunen doe je in het algemeen vooral door het bitterstoffen te geven. Bitterstoffen zijn tegenwoordig verregaand uit onze voeding verdwenen. Alleen daarom al is het goed om bitterstoffen weer tot je te nemen, maar bij Lyme is dat extra nodig.

Leverbitter is een oud Ayurvedisch recept met bitterstoffen die de lever genezen en reinigen. Er zitten vier kruiden in leverbitter:

  1. Kalmegh (Andrographis Paniculata) is volgens Buhner een van de krachtigste middelen om Borrelia te bestrijden. Wat gebruikt wordt is het blad. Het kruid gaat over de bloedhersen-barrière heen, heeft immuunversterkende en ontstekingsremmende eigenschappen. Kalmegh beschermt het hart is is zeer bitter en ondersteunt en beschermt met name ook de leverfunctie.
  2. Shatavari is verwant aan de aspergeplant (Asparagus racamosus) en komt in het wild voor in de hoger gelegen gebieden van de Himalaya. Het is het minst bittere kruid van Leverbitter. Shatavari helpt vooral bij vermoeidheid en bloedverontreiniging. Het is ook ontstekingsremmend en verhoogd de werking van witte bloedlichaampjes, ook wanneer het immuunsysteem door farmaceutica onderdrukt wordt.
  3. Neem (Azadirachta indica) is een mahonieachtige boom die oorspronkelijk ook uit India komt. Het heeft net als Shataviri ook een bloedreinigend, ontgiftende, immuun-versterkende en ontstekingsremmend werking. Het heeft ook insectenwerende (waaronder tekenwerend) eigenschappen. Sterk antiviraal, antibacterieel en tegen schimmels. Neempoeder is erg bitter en wordt o.a. gebruikt tegen diabetes. Het bevordert aanmaak van collageen.
  4. Haritaki (Terminalia chebula) is een forse boom die groeit in Noord-India. De geelgroene vruchten worden ervan toegepast. Haritaki heeft vooral een sterke werking op disbalans in de stofwisseling; is een sterke darmreiniger, die sterk is in het wegnemen van afvalstoffen. Haritaki heeft antibacteriele eigenschappen. Het werkt goed op o.a. de ogen en het hart.

De kruiden die in Leverbitter zitten verlaten relatief snel weer het lichaam (± 6 uur), het is daarom goed om wat vaker leverbitter te nemen. De dosering loopt ongeveer uiteen van mespuntjes (vooral de sterke) tot theelepels (vooral de normale)."

Auteur:
Willem Jacobs van de website "Lyme Natuurlijk Genezen"


Leverbitter vindt je hier.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.