woensdag 2 mei 2018

Mijn weg naar herstel #8


Het is weer hoog tijd voor een update, want het is al anderhalf jaar geleden en wat is er weer veel verbeterd sindsdien!

Vandaag wenste ik iemand "een hoop stapjes vooruit" toe voor haar verjaardag en ik kreeg als reactie: "Ik volg graag in jouw voetstappen!"

En dat is echt wat ik anderen ook toe wens! Ik ben zo blij dat ik al die jaren elke voetstap heb gedeeld met jullie, zonder te weten dat deze stappen me werkelijk naar een gezonder leven zouden leiden. Leiden met een korte ei, ipv met een lange... Eindelijk!

Niet dat iedereen nu exact hetzelfde moet gaan doen als ik, want ieder lichaam is anders en reageert anders, maar leefstijl en voeding aanpassen, focussen op ontgiften en gifstoffen vermijden, darmen en immuunsysteem ondersteunen en het lichaam zo onaangenaam mogelijk maken voor infecties helpt echt om te herstellen van chronische klachten! De 1 na de andere aandoening verdwijnt van mijn lijstje.

Herstel
Over voetstappen gesproken; mijn voeten brengen mij letterlijk steeds verder!

Ik heb mijn wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en ben begonnen met snelwandelen. Het lukt me niet elke dag en niet altijd even ver en snel, maar als ik goed doseer lukt het me om 3-4 km wandelen op hoog tempo zonder hierna verergering van klachten te hebben. Ongelooflijk!!

Van PEM heb ik weinig last meer, zolang ik mijn grenzen respecteer. PEM is de benaming voor een hele ris aan symptomen die ontstaan na lichte inspanning. 'Inspanningsintolerantie' is dan ook de belangrijkste voorwaarde voor de diagnose ME, 1 van de vele ziektebeelden die kunnen ontstaan door Lyme.

De tijd dat ik doodziek werd van een minimale inspanning als tandenpoetsen ligt gelukkig ver achter me, dus als ik zo door ga verklaar ik mezelf ME-af! ;) Ook de Fibromyalgie, Endometriose, Hidradenitis Supperativa en voedselallergieën zijn verdwenen...

Het enige wat is gebleven is de Tinnitus en een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden, waardoor ik nog altijd (24/7) watjes in mijn oren draag, om te voorkomen dat ik te snel overprikkeld raak en binnen no time uitgeput ben.

Mijn belastbaarheid is nog lang niet te vergelijken met die van een gezond en fit persoon van mijn leeftijd, eerder met die van mensen die al een tijdje van hun pensioen genieten, maar ik lééf weer en dat voelt bijna hetzelfde als gezond en fit zijn!


Reïntegratie
Nog een sprong vooruit: Sinds kort werk ik weer! Stoer klinkt dat hè, haha! Zo voelt het ook. :)

Ik doe elke dag wat administratief werk voor een grafisch vormgever, als vrijwilliger en voornamelijk thuis, om te kijken wat ik kan en hoe ik me daarna voel. Dat bevalt heel erg goed, al moet ik nog een beetje zoeken naar balans met het sporten en huishouden er bij. Hopelijk leidt dit oefenen binnenkort tot een succesvol reïntegratietraject!


Terugblik
Voor wie niet het hele proces heeft gevolgd en geen honderden blogartikelen terug wil lezen... ;)

13 jaar geleden kreeg ik een auto-ongeluk, waarna ik steeds meer klachten kreeg en steeds verder verzwakte. Ik paste mijn werk en mijn voeding aan en ging meer bewegen, maar het verergerde juist en ik kreeg steeds meer onverklaarbare symptomen en onbehandelbare aandoeningen. Toch ging ik dapper door en raakte onbedoeld steeds verder overbelast.

5 jaar geleden kwam ik in de ziektewet, omdat mijn spierkracht in snel tempo afnam en ik te ziek werd om nog te kunnen functioneren. Er volgde een jaar van onderzoeken en verdere aftakeling, met uiteindelijk de diagnose ME, Myalgische Encephalomyelitis.

4 jaar geleden werd ik, door de ME-specialist, met ernstige en progressieve klachten naar een Lymearts doorverwezen. Die besloot, ondanks negatieve testuitslagen (!) een Lymebehandeling op te starten. Dit bleek de juiste inschatting!

3 jaar geleden lag ik nog fulltime plat, omdat ik niet meer kon zitten en lopen. Een rolstoel was alleen een optie wanneer het echt niet anders kon. Douchen lukte niet, dus wassen gebeurde liggend in bed. De Lymebehandeling verergerde het ziektebeeld in eerste instantie, maar daar was ik op voorbereid en uiteindelijk, na een half jaar, begon de behandeling met hele kleine stapjes verbetering te geven.

2 jaar geleden kon ik weer een beetje rechtop zitten en ging ik zelfstandig naar buiten met een scootmobiel. Wat was dat genieten, ook al voelde ik me nadien hartstikke ziek van de inspanning.

1 jaar geleden kochte ik een e-bike, omdat ik steeds sterker werd, maar nog niet de kracht had om zonder ondersteuning te fietsen. Lopen lukte al wel, alleen nog niet zo ver. Met de e-bike kwam ik een heel eind!

In die periode begon ik ook bij de fysio met revalideren, maar dat ging zo tergend langzaam en moeizaam, dat ik daar weer mee gestopt ben. De oefeningen van de fysio ben ik op mijn gemakje thuis gaan doen, naast elke dag een yoga-oefening en dat ging beter.


Nu
Dit jaar doe ik er nog een schepje bovenop met het snelwandelen.
Waar ik voorheen juist zieker werd van inspanning (overduidelijk door de infecties; ga maar eens sporten met een fikse griep?) voelde ik me het afgelopen jaar steeds fitter en sterker worden door het bewegen. Zonder de yoga-oefeningen heb ik zelfs mínder energie die dag.

Voor wie het interessant vind om te weten welke middelen ik nog gebruik, het voetenbad met klei en magnesium en een glas kleiwater blijven nog steeds verschil uitmaken, net als gezonde voedingaarden en straling vermijden. Warmte (zon) doet ook veel goed en bij bewegen helpt de juiste ademhaling om verzuring van spieren te voorkomen.

Verder krijg ik vaak een boost van Macapoeder en ook nog elke keer van de parasietenkuur waar ik eerder over schreef. Ik vermoed dat dit door het Alsemkruid is wat in de tinctuur zit, dus ik blijf dit middel laag gedoseerd gebruiken.

Na 13 jaar ploeteren begin ik dus eindelijk weer écht te leven. Ik ga niet snel, maar wel gestaag de goede kant op! :)

Bedankt voor het lezen, voor het bemoedigen, voor de lieve reacties, voor het meeleven en nu vooral ook voor het meegenieten.

Vraag me gerust om advies, ik denk met liefde met je mee.

Liefs,
Nina


Vorige updates:

2 opmerkingen :

  1. Ik wou alleen maar even zeggen dat ik zoveel heb gehad aan jouw site, en ik hoop dat je nog vele jaren blijft schrijven. Jij hebt echt bijgedragen aan mijn herstel en daarvoor zal ik altijd dankbaarheid voelen <3 Liefs Sandra

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel