Sojabonen bevatten van nature stoffen die een bijzonder negatief effect op het lichaam hebben:
- fytaten
- enzymremmers
- goitrogenen.
Fytaten gaan er vandoor met zeer belangrijke mineralen, met name zink, maar ook koper, ijzer, magnesium en calcium, met als gevolg verminderde wondheling, proteïnesynthese, vruchtbaarheid, zenuwfunctie, hersenontwikkeling, enz. Normaal gesproken is weken voldoende om fytaten in voeding af te breken, maar bij de sojaboon is hier meer voor nodig.
Enzymremmers verstoren het spijsverteringsproces en voorkomen dat koolhydraten en proteïnen volledig verteerd worden.
Goitrogenen blokkeren de productie van het schildklierhormoon en kunnen o.a. schildklierknobbels veroorzaken
Alle planten bevatten bovengenoemde stoffen, maar dan in veel mindere mate. In de sojaboon zijn ze in grote hoeveelheden aanwezig, wat erg ongunstig is.
Daarnaast bevat soja nog het isoflavoon genistein. Dit planthormoon blokkeert de schildklieractiviteit, vermindert de hartactiviteit, vermindert zuurstoftransport naar de cellen en verhindert de transport van glucose naar de cellen, met minder energieproductie als gevolg. Ook worden enzymen afgeremd die belangrijk zijn voor celdeling en herstel, voor het geheugen en voor het behoud en onderhoud van bloedvaten. Soja heeft van nature ook een negatief effect op het immuunsysteem, endometriose, vruchtbaarheid en libido.
Bovengenoemde schadelijke stoffen kunnen alleen worden verwijderd door middel van een fermentatieproces. Gefermenteerde soja vind je in de vorm van authentieke sojasaus, natto (gefermenteerde sojabonen), tempeh (gezonde vleesvervanger van samengeperste gefermenteerde sojabonen) of miso (mengsel van gefermenteerde sojabonen, koji, rijst en zout, als smaakmaker in gerechten).
Deze producten hebben zeer zeker gezondheidsvoordelen, mits het in beperkte mate (als bijgerecht) gegeten wordt in combinatie met mineraalrijke voeding. Natto, tempeh en miso bevatten nutriënten die de spijsvertering ondersteunen, de opname van voedingsstoffen stimuleren en het immuunsysteem versterken.
Deze producten hebben zeer zeker gezondheidsvoordelen, mits het in beperkte mate (als bijgerecht) gegeten wordt in combinatie met mineraalrijke voeding. Natto, tempeh en miso bevatten nutriënten die de spijsvertering ondersteunen, de opname van voedingsstoffen stimuleren en het immuunsysteem versterken.
Ongefermenteerde soja vind je o.a. in sojabonen, edamame, sojamelk, sojachips, sojarepen, sojabloem en soja proteíne isolaten. Ook in Azië wordt soja niet ongefermenteerd gegeten, dus gezondheidsclaims dat soja zo gezond is ( "kijk maar naar de mensen in Azië, die zijn gezonder en worden ouder" ), zijn niet gebaseerd op de juiste informatie.
Dit is even heel kort door de bocht samengevat, meer informatie lees je in het artikel op Ikbengezond.me.
(Dank je wel voor de informatie, Marissa!)
Gezondere opties
Gelukkig is er behalve sojamelk of -yoghurt ook nog hele gezonde rijst- / haver- / hazelnoot- / amandel- / hennep- / quinoa- en kokosmelk / -yoghurt.
Je kunt ook zelf experimenten met plantaardige melk en een probiotica tablet, waarmee je een soort kefiryoghurt maakt.
De link klopt niet (meer), het moet zijn: http://goedgezond.info/2015/07/soja-een-van-de-ergste-voedselsoorten-en-niet-geschikt-voor-consumptie/
BeantwoordenVerwijderenAh, dankjewel! Meteen aangepast!
Verwijderen