woensdag 2 december 2015

Wat kan ik zelf doen?


"Laat uw voeding uw medicijn zijn en 
uw medicijn uw voeding."

Omdat veel mensen nog niet bekend zijn met voeding bij hun aandoening, heb ik een aantal belangrijke artikelen op een rijtje gezet, die ik heb geschreven tijdens mijn zoektocht naar voeding bij mijn eigen aandoeningen.

"Eet je wel genoeg fruit?"
Allereerst wil ik benadrukken dat ik met dit artikel niet wil beweren dat je ziek bent, omdat je een verkeerd eetpatroon hebt. Ik weet als geen ander hoe irritant het is als mensen je het gevoel geven dat je niet goed gegeten hebt en daardoor ziek bent geworden. Of dat je gewoon wat gezonder moet eten, dan knap je vanzelf op. Ik heb dat jarenlang moeten aanhoren, terwijl ik juist heel gezond at, maar wat je eet is geen oplossing voor elk probleem. Zo eenvoudig is het niet! 


Ziekte is altijd een ongelukkige combinatie van genen, fysieke of psychische overbelasting, opgelopen infecties, operaties, milieuvervuiling, chemicaliën in voeding, medicatie, kleding, cosmetica, enz. We hebben niet op elke factor invloed.
Er zit echter wel een kern van waarheid in dit soort irritante en zogenaamd goed bedoelde adviezen, namelijk dat voeding een grote rol speelt bij elke aandoening en klacht, maar dit zit 'em niet in 'wat meer fruit eten'.

Ik zal proberen uit te leggen waar het dan wel in zit en waarom de juiste voeding tóch belangrijk is, ook al merk je niet (meteen) dat het helpt. Voeding heeft een langetermijneffect. Dat betekent dat voeding het lichaam niet snel geneest, maar stukje bij beetje beschadigde cellen vernieuwt en functies herstelt. Op een dag ga je hier dus profijt van hebben.

Een diagnose.. en dan??
Vooral bij darmaandoeningen, immuunziektes en bij aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, moet het immuunsysteem goed ondersteund worden met de juiste voeding en een aangepast leefpatroon. Dat hoort een arts je direct na de diagnose te leren, al dan niet via een diëtist (die mijns inziens in elke huisartsenpraktijk en op elke ziekenhuisafdeling thuishoort). En met 'leren' bedoel ik niet dat de arts tussen neus en lippen door iets mompelt over voldoende vezels, dat gebeurde helaas bij mij toen ik de diagnose 'spastische darm' kreeg, dat tegenwoordig Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) heet. Volgens de huisarts "iets wat heel veel mensen hebben en waar ik mee moest leren leven, want er was niks aan te doen".

Nee, met 'leren' bedoel ik dat ze je er van overtuigen hoeveel invloed voeding zal hebben op de rest van je leven en op het verloop van je ziekte. Dat je niet lijdzaam af hoeft te wachten en moet accepteren hoe de ziekte je lichaam en je leven beinvloedt. Dat ze uitleggen welke voeding ontstekingsbevorderend (inflammatoir) werkt en welke voeding juist ontstekingsremmend (anti-inflammatoir) is. Welke voeding geneeskrachtig werkt en welke juist de klachten zal verergeren. Wat het effect is van suiker op de pijn en wat je kunt eten om de pijn te verlichten. Welke voeding immuunversterkend werkt of juist het immuunsysteem verzwakt. Welke voeding hormoononbalans geeft en wat juist voor balans zorgt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

De basis van herstel
Bijna elk herstel begint in de darmen, waar ook de basis ligt van het immuunsysteem. Vanuit de darmen worden er (via de hersenen) heel veel systemen in het lichaam beïnvloedt. Positief of negatief, dat wordt mede bepaald door voeding en leefstijl.
Natuurlijk beweer ik niet dat iedere ziekte geneest met de juiste voeding, want dan zou ik nu vrolijk rondhuppelen ipv huis-en bedgebonden zijn, maar je kunt het helende proces wel degelijk ondersteunen ipv belemmeren.

Wanneer de afwijking of aandoening genetisch bepaald is of wanneer er blijvende schade is ontstaan, is genezing medisch gezien meestal niet mogelijk, maar ondanks het etiket 'ongeneeslijk' en 'chronisch' gebeurt er op celniveau heel veel met de juiste voeding.

Het belang van de juiste voedingsstoffen
Elke cel in het lichaam moet worden voorzien van de nodige bouwstoffen, zodat de functie van de cel optimaliseert. De afval- en gifstoffen kunnen dan ook beter en sneller worden afgevoerd, waardoor op de lange termijn ontstekingen afnemen. Als tekorten worden aangevuld en ontstekingen afnemen, neemt de bijbehorende pijn ook af en raken verstoorde systemen steeds meer in balans. Zelfs beschadigde cellen kunnen nog herstellen en zichzelf vernieuwen met de juiste voedingsstoffen! :) Op langere termijn zullen bepaalde klachten afnemen, kan er in overleg met de specialist misschien wel met medicatie worden geminderd, kan het lichaam wat meer belast worden en verbetert de levenskwaliteit.

Er is zelfs aangetoond dat je het DNA kunt beïnvloeden met je leefstijl, waardoor het genetische aspect verandert. Heb je daar al eens over nagedacht, dat we de gezondheid van het nageslacht kunnen beïnvloeden?! Het kan twee kanten op..

Zelf blijven nadenken
We mogen onze instelling niet laten afhangen van een arts of slachtoffer worden van gebrek aan kennis. Hierdoor zijn er namelijk nog steeds mensen die niet eens weten dat ME een immuunziekte is, met ontstekingen binnenin de cellen, een enorm overschot aan gifstoffen en zwaar overbelaste organen.
Een verwijzing naar een dietist zou daarom heel wat meer effect hebben dan de gedrags- en fysiotherapie die nu standaard wordt voorgeschreven bij ME en CVS, maar dat terzijde.

"Ik kan de ernst van mijn situatie beïnvloeden. 
Ik ben niet volledig afhankelijk van een arts of medicatie. 
Wat kan ik zelf doen?"

We moeten vooral zelf blijven nadenken: "Ik heb een darmziekte, een immuunziekte, een ontstekingsziekte, een hormonale aandoening, een infectieziekte, teveel gifstoffen, kanker, depressie of welk ziektebeeld dan ook, dus ik kan niet zomaar alles eten, want voeding heeft effect op mijn aandoening en de bijbehorende klachten. Ik kan de ernst van mijn situatie beïnvloeden. Ik ben niet volledig afhankelijk van een arts of medicatie. Wat kan ik zelf doen?"

Deze factoren kunnen herstel in de weg staan en klachten verergeren

Dit heb je nodig
(Klik bij elk onderwerp op de link voor meer informatie.)

Alle bovengenoemde factoren kunnen bij élke chronische aandoening van groot belang zijn.

Verkeerd voedingspatroon?
Denk je na het lezen van de artikelen, "..maar dan kun je niks meer eten", dan ben je duidelijk slachtoffer van een verkeerd voedingspatroon en een vervuild lichaam. Of je dat ook blijft, is aan jou. ;)

Hopelijk denk je "Wat kan ik nog veel verbeteren om mijn lichaam te ondersteunen! En wat fijn dat ik mijn overbelaste lichaam wat kan ontlasten met een gezondere, andere of bewustere leefstijl!"

Google ook eens op de naam van jouw aandoening met het woordje voeding er achter. Bezoek eens een orthomoleculair therapeut of diëtiste om te kijken wat je nog meer kunt leren en blijf zelf ook logisch nadenken. Blijf lezen en onderzoeken en vooral luisteren naar wat je lichaam aangeeft.

Wil je dit liever aanpakken onder begeleiding van een arts, vraag dan advies aan een orthomoleculair of holistisch arts (via AVIG.nl bijvoorbeeld). Holistisch betekent 'het geheel'. Een holistische arts kijkt dus niet alleen naar de ziekte, of alleen naar voeding en leefstijl, maar naar het geheel, het totaalplaatje. 

Steun van vrienden en familie
Vergeet niet om je omgeving in te lichten, zodat zij ook rekening kunnen houden met de invloed van voeding op jouw klachten. Stuur hen deze blog (of een samenvatting), samen met jouw 'wat wel, wat niet' lijstje en vraag hen om jou te steunen, wanneer je hiermee aan de slag gaat. Zo beperk je onbegrip en sta je er niet alleen voor.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt?
Veel succes in elk geval!

Liefs,
Nina

@moezijniszooo.blogspot.nl


Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.