vrijdag 29 mei 2015

Lyme | Darmreiniging en - herstel

Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.

Een aantal belangrijke punten op een rij:
 1. Darmreiniging en -herstel
 2. Ontgifting
 3. Verbetering van het immuunsysteem
 4. Aanvullen van tekorten
 5. Gezonde voeding 
 6. Bacteriedodende aanpak
 7. Schimmeldodende middelen 

1. Darmreiniging en -herstel 

Bij behandeling van Lyme komen er veel gifstoffen vrij. Deze gifstoffen worden met name door de lever en de nieren afgevoerd. Een deel plas en zweet je uit, maar veel gifstoffen komen uiteindelijk in de darmen terecht, om van daaruit uitgescheiden te worden.

De meeste Lyme-patiënten hebben darmproblemen (denk aan een zogenaamde spastische darm of een lekkende darm; een poreuze darmwand). Bij darmproblemen blijven de door de lever verzamelde gifstoffen veel te lang in de darmen zitten en kunnen weer worden geabsorbeerd via de darmwand. Hierdoor kun je je tijdens het ontgiften juist zieker gaan voelen in plaats van beter en doe je alle moeite voor niks. Daarom is een goede stoelgang van groot belang voor je aan extra detox begint en is een regelmatige darmreiniging een belangrijke stap tijdens het ontgiftingsproces.

 • Voeding
Allereerst is aangepaste voeding van groot belang bij darmklachten, denk bijvoorbeeld aan de juiste vezels, de juiste koolhydraten, gezonde vetten, bepaalde kruiden, enz. Hierover heb ik al eerder een artikel geschreven. 
 • Water
Veel water drinken (30 ml per kg lichaamsgewicht) is noodzakelijk voor een gezonde stoelgang, bij voorkeur gefilterd water of bronwater, omdat kraanwater nog teveel gifstoffen bevat en ons zieke en vergiftigde lichaam dit niet kan gebruiken.
 • Bentoniet 
Bentonietklei (een groene kleisoort) heeft een geneeskrachtige werking, beschermt en verzacht de darmen, heeft een positief effect op darmontstekingen, zorgt voor harmonisering van de darmflora, zorgt dat schadelijke stoffen worden geabsorbeerd door de klei en het lichaam verlaten met de stoelgang en maakt zogenaamde darmplak los om de te verwijderen uit het lichaam.
Belangrijk: Veel water drinken gedurende de hele dag is noodzakelijk om obstipatie (en dus averechts effect) te voorkomen.
 • Darmspoeling
Een darmspoeling of klysma is een grondige methode om de darmen te reinigen en het afvoeren van gifstoffen te bevorderen. Hoe sneller het gif wordt afgevoerd, hoe kleiner de kans dat het lichaam de gifstoffen die worden afgevoerd weer terug absorbeert, voordat ze worden uitgescheiden via de ontlasting. Darmspoelingen zijn een zeer effectief middel tegen Herxheimer-reacties.
Bij inwendig gebruik van bentoniet moet je veel water drinken gedurende de hele dag, om obstipatie te voorkomen.
 • Zeoliet
Zeoliet bestaat uit mineralen die gevormd worden door gesmolten lava dat in contact komt met water. Het bezit de eigenschap om zware metalen, chemicaliën en gifstoffen aan te trekken en af te voeren. Zeoliet helpt de lever, nieren en darmen te ontlasten.
Probiotica zijn mensvriendelijke darmbacteriën die de darmflora versterken en in stand houden.
Onmisbaar dus bij onbalans in de darmflora, bij disfunctionerende darmen en vooral bij een eventuele behandeling met antibiotica. Antibiotica doodt ook de goede bacteriën in het darmstelsel, die juist zo belangrijk zijn voor gezonde darmen. Neem probiotica zo ver mogelijk voor of na de inname van antibiotica.
Er zijn verschillende probiotica en elk merk bevat weer een andere stam bacteriën. Welk merk het beste is hangt af van welke bacteriën er te weinig aanwezig zijn in je darmen.

Natuurlijke bronnen van probiotica zijn bijvoorbeeld biologische yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten, appelciderazijn en Thaise vissaus.

 • Steranijs
Steranijs helpt het tegen buikpijn en stimuleert de spijsvertering. Het werkt erg goed tegen candida en bestrijdt zelfs bacteriën die met andere geneesmiddelen niet kunnen worden bestreden vanwege resistentie.
Je kunt steranijs toevoegen aan thee of koud drinkwater. Ik doe altijd een sterretje in mijn waterkan die heel de dag naast me staat. Het geeft een frisse dropsmaak aan het water.
 • Cat's claw
Cat's Claw heeft een anti-infectueuze, antimicrobiële en antivirale werking en kan gebruikt worden bij obstipatie en bij andere darmproblemen of onbalans in de darmflora.
Wat wel belangrijk is om te weten is:
Er zijn twee verschillende Cat's Claw planten die bijna identiek zijn, alleen de ene plant bevat de geneeskrachtige stoffen pentacyclische oxindol alkaloïden (POA) en de andere bevat ook het stofje tetracyclische oxindol alkaloïden (TOA) wat de geneeskrachtige werking weer teniet doet. Het is dus belangrijk dat je Cat's Claw gebruikt die TOA vrij is of een zeer laag TOA gehalte heeft.

 • Lactoferrine 
Lactoferrine is een glycoproteïne dat de goede bacteriën in de darm dramatisch in aantal kan laten toenemen, terwijl het tegelijkertijd de slechte doet afnemen. Hiermee is Lactoferrine zowel een probioticum als een antibioticum.


Ik zou het leuk vinden om hieronder jouw ervaring te lezen met 1 van de genoemde middelen of eentje die er nog niet tussen staat. :)Darmreiniging en -herstel
Ontgifting1 opmerking :

 1. Hoi Nina, ik las laatst in een atukje over het Candida dieet dat je gefermenteerd voedsel juist beter kan laten staan wanneer je laat hebt van candida. Weet jij hier meer over? Zou misschien ook iets zijn om rekening mee te houden aan het begin van de behandeling, aangezien veel lyme-patiënten dan kanpen met Candidiasis.

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.