donderdag 21 mei 2015

Cosmetica | Deodorant van kokosolie

Zweten is niet alleen een manier van je lijf om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar ook om afvalstoffen af te voeren. Het is dus niet goed om dit proces te blokkeren met bijvoorbeeld antitranspirant deodorant. 

Zweetgeur
Normaal gesproken is 'vers' zweet geurloos, maar zweet wat ouder is of veel gifstoffen bevat ruikt niet bepaald fris. Om die reden proberen mensen het zweten tegen te houden, maar wat je beter kunt doen is zorgen dat je de gifstoffen kwijtraakt, zodat ze je lichaam niet vervuilen. 

Kokosolie 
Je kent kokosolie vast wel als olie om in te bakken en braden en om je lichaam inwendig mee te voeden, maar ook uitwendig biedt de olie vele voordelen.

Kokosolie werkt antibacterieel en bevat veel vit E dat hydrateert, beschermt en herstelt. De olie hardt uit tijdens het afkoelen, dus voor het aanbrengen op de huid wrijf je het eerst warm tussen de handen. 

"Wat je niet kunt eten, smeer je 
ook niet op je huid."

De regel "Wat je niet kunt eten, smeer je ook niet op je huid", is een hele belangrijke, want je lichaam 'eet' alles wat je op je huid aanbrengt. So, it better be good & healthy!   

Je kunt kokosolie als dag- en nachtcrème gebruiken, als lippenbalsem, in huid- en haarmaskers, als bodylotion én als (onderdeel van zelfgemaakte) deodorant. Kokosolie werkt ook goed bij wallen onder de ogen, striae en littekens en het verzacht een verbrande huid.

Afhankelijk van je klachten en/of huidtype kun je er nog allerlei ingrediënten aan toevoegen.

Koele huid 
Het is heel belangrijk om crème of olie op je huid te smeren, nádat je de gereinigde huid hebt afgekoeld met koud water of tonic. Door de verkoeling sluiten de poriën (tijdelijk) en smeer je ze niet vol met crème, waardoor ze verstopt en geïrriteerd kunnen raken. 
Zodra de huid weer op temperatuur komt, gaan de poriën weer open en kan je huid goed ademen zonder afgesloten te zitten.

Arrowroot (pijnwortelmeel)
Arrowroot is meel dat in de keuken wordt gebruikt als bindmiddel voor sauzen e.d. Als je veel zweet, kun je de huid inwrijven met arrowroot of een combinatie van arrowroot met kokosolie. Arrowroot wordt gebruikt in natuurlijke deodorants om vocht op te nemen en vast te houden. Als je het van te voren mengt met kokosolie kun je het gebruiken zonder de huid uit te drogen.

Aan 5 tl kokosolie kun je 1 tl arrowroot toevoegen.
Droogshampoo
Hetzelfde principe wordt gebruikt op snel vet wordend haar, je gebruikt de droge poeder dan als droogshampoo tussen twee wasbeurten in. Strooi de arrowroot tussen de haren, op de hoofdhuid en wrijven met je handen zachtjes over je hoofd en door je haren om de poeder te verdelen.

Zuiveringszout (Baking Soda / Natriumbicarbonaat)
Dit zout reinigt de (onzuivere) huid, neutraliseert de Ph van de huid en, heel belangrijk, neutraliseert lichaamsgeuren.
Je kunt zuiveringszout ook zonder kokosolie aanbrengen op de oksels, met de vingers of een poederdons.

Aan 5 tl kokosolie kun je 2 tl zuiveringszout toevoegen.

Bentoniet
Bentoniet kleipoeder onttrekt als een magneet onzuiverheden en gifstoffen aan de huid en absorbeert deze.
Ik ben deze klei gaan gebruiken in combinatie met Aleppozeep om de strijd aan te gaan met de huidaandoening Hidradenitis Suppurativa, die in mijn geval voor onderhuidse ontstekingen in de oksel zorgt. Nadat de klachten eerst verergerden, vanwege alle onzuiverheden die naar buiten werden getrokken, begonnen de klachten af te nemen. Hidradenitis Suppurativa is een chronische aandoening, maar momenteel zijn mijn oksels en liezen al een tijdje vrij van ontstekingen. 
Lees meer over bentonietklei in het artikel Voetenbad à la Nina

Aan 5 tl kokosolie kun je 1/2 tl Bentoniet kleipoeder toevoegen.

Etherische olie 
Ook al is etherische olie niet eetbaar, het is wel voedzaam voor het lichaam en puur natuur. 
Etherische olie geeft geur aan je huidverzorging en elke olie heeft zijn eigen verzorgende en herstellende effect op de huid en de rest van het lichaam.
Ik zou een combinatie adviseren van tea tree oil (werkt anti bacterieel en is erg goed voor de onzuivere huid), met een olie die een voor jou prettige geur geeft. Dit laatste is wel fijn als je het warm krijgt en je de geur van de olie sterker gaat ruiken.

Bekijk de verschillende oliën en hun werking in het artikel Natuurlijke cosmetica of lees het artikel Insectwerende middelen wanneer je een insectwerende olie wil gebruiken.

Aan 5 tl kokosolie kun je 4 dr Etherische olie toevoegen (of een combinatie van verschillende etherische oliën). 

Bereiding
Je voegt dus ingrediënten naar wens toe aan de kokosolie, afhankelijk van wat jouw huid en lichaam nodig heeft. 

Kokosolie moet je eerst even verwarmen in een bakje heet water. Je kunt alles mengen en af laten koelen in de koelkast, vergeet niet af en toe te roeren tijdens het afkoelen. Je kunt de deodorant heel lang bewaren in een glazen pot. Gebruik een lepeltje of spatel om dat wat je nodig hebt uit de pot te halen en smeer het teveel niet terug. Zo houd je het hygiënisch en langer houdbaar. 

Samenvatting
Aan 5 tl kokosolie kun je toevoegen:

1 tl arrowroot (pijnwortelmeel)
1/2 tl bentoniet kleipoeder (kortingscode PP4485NDF)
4 dr etherische olie (of een combinatie van verschillende etherische oliën) 

Of een veelvoud hiervan, als de combinatie goed bevalt, maar gebruik nooit meer dan 2 druppels etherische olie op 1 eetlepel kokosolie. 

Online verkrijgbaar
Op de bentonietklei na zijn alle ingrediënten online bij Pit&Pit verkrijgbaar. Klik hierboven op het ingrediënt om naar de webshop te gaan. 

Ik zou het leuk vinden om te horen wat jouw ervaring is met 1 van deze ingrediënten als deodorant! :)7 opmerkingen :

 1. goedemorgen, hoe gebruik je de klei bij HS? smeer je het op de plekken en voor hoe lang of kun je volstaan met een voetenbad met de klei?
  gr. Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeiemorgen Petra, ik gebruikte de klei in de en smeerde (gemengd met wat water) de plekken in tot ze weg waren. Ik zou het smeren zeker combineren met een voetenbad!

   Verwijderen
 2. Dank je. Hoe lang moet het erop zitten en iedere dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik haal het er altijd pas af als ik het beu ben, maar minimaal een uur. Kan er ook de hele nacht op blijven zitten, met behulp van een gaasverband of pleister oid.

   Verwijderen
 3. Dank je. Hoe lang moet het erop zitten en iedere dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik haal het er altijd pas af als ik het beu ben, maar minimaal een uur. Kan er ook de hele nacht op blijven zitten, met behulp van een gaasverband of pleister oid.

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.