- Ziek volgens de ziektestadia van dr. Reckeweg
- Lyme volgens de ziektestadia van dr. Reckeweg
1. Ziek volgens de ziektestadia van dr. Reckeweg
Fase 1
De excretie- of uitscheidingsfase
Deze ziektefase opent de ‘sluizen’ van het lichaam door de reinigings- en uitscheidingsorganen en veiligheidskleppen op volle toeren te laten functioneren. Dit uit zich in verkoudheidsaandoeningen, niezen, zweten, slijmafscheiding uit neus, mond en keel, overmatig en dik traanvocht, braken, vaginale afscheiding, heftige en klonterige menstruatie, stinkende adem, onfrisse lichaamsgeur, puistjes, oorsmeer, overmatige huidtalg-productie, diarree, stinkende ontlasting, donkere en stinkende urine enz. Het lichaam probeert hiermee ziekteverwekkers en schadelijke stoffen op te ruimen.
Aanpak:
Zit je in fase 1 dan is aandacht voor voedselpatroon*, immuunondersteuning*, beweging en omgaan met stress belangrijk.
Fase 2
De reactie- of ontstekingsfase
Wanneer de uitscheidingssystemen er niet in slagen om deze stoffen of indringers te verwijderen, probeert het lichaam ze te verwijderen met lokale ontstekingen zoals neuritis, artritis, hepatitis, bronchitis, colitis en nefritis (’-itis’ = ontsteking).
Aanpak:
In fase 2 is ook weer aandacht voor voedselpatroon*, immuunondersteuning*, beweging en omgaan met stress.
Fase 3
De neerslag- of verslakkingsfase
Wanneer het lichaam niet in staat is zijn schadelijke stoffen uit te scheiden, slaat het ze aanvankelijk op in de minder belangrijke vet- en bindweefsels en in de onderhuidse celweefsels. Uitingen van de neerslagfase zijn ziekten aan de uitscheidingsorganen (darmen, lever, longen, huid en nieren), neus- , strottenhoofd- en keelpoliepen, maagdarmzweren, endeldarmpoliepen, beginnend astma, psoriasis, levervlekken, eczeem en andere huidverontreinigingen, steenvorming in de nieren, gal en galblaas, oedemen, jichtknobbels, plaatselijke verhardingen in het spierweefsel, reumaverschijnselen van de weke delen (fibromyalgie), ruimte in de gewrichten, chronische gewrichtsontsteking, aderverkalking, chronische klierzwellingen, hoge bloedruk door slechte nierwerking, baarmoederpoliepen, endometriose, pijnlijke menstruaties, vergrootte keelamandelen, vergroeiingen van de wervelkolom, goedaardige tumoren (lipomen, myomen, poliepen), goedaardige prostaatvergroting, vetkussens, grauwe staar enz.
Op emotioneel niveau uit deze fase zich in het niet meer durven reageren op indrukken, het oppotten van gevoelens, een gevoel van onbevredigdheid.
Aanpak:
Zit je in fase 3, dan is beter voedsel*, ontgiften*, meer beweging en beter stressmanagement belangrijk.
Fase 4
De impregnatie- of verzadigingsfase
Als de zich opgehoopte giftige stoffen niet meer kunnen worden uitgescheiden of opgeslagen, raken organen beschadigd. Zo ontstaan maagdarm-zweren, maagontstekingen( gastritis), colitis, leverbeschadigingen, astmatische bronchitis, gezwollen lymfeklieren, kalkverarming in het beendergestel (osteomalacie), chronische slijmvliesontstekingen, astma, maagdarm zweren, zenuwontstekingen, vormen van migraine, geheugenzwakte, epilepsie, beginnende multiple sclerose, gevorderde atherosclerose, hartspierzwakte (myocardiopathie), gebreken aan de hartkleppen, vormen van bloedarmoede, leverfunctiestoornissen, galziekte (cholecystopathie) schildklierstoringen, chronische ontstekingen van de eierstokken, vergroeiing van de rugwervels (spondylopathie), reumatoïde artritis enzovoort.
Op het psychische niveau raakt men het contact met de oorspronkelijke behoeften verloren, wordt men depressief of juist geleefd door de emoties.
Aanpak:
Zit je in fase 4, dan is het 'all hands on deck': Voeden met de juiste supplementen, frisse lucht, beweging, stressmanagement en vooral goede begeleiding om de psyche te helpen uit de knoop te geraken.
Fase 5
De degeneratiefase
Omdat veel gifstoffen de lever passeren is dit orgaan in het bijzonder zeer kwetsbaar voor degeneratie (=aantasting). Aandoeningen die samenhangen met deze fase van vervuiling zijn levercirrose, verschrompelde nieren, open been, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, verlammingen van organen, epilepsie, doofheid, blindheid, coördinatiestoornissen, verlaagde schildklierwerking, beroerte, volledige apathie; een onvermogen om gevoelsmatig te reageren.
Aanpak:
Het is in deze fase vooral belangrijk om met juiste begeleiding eerst een aantal fases terug te gaan alvorens de ziekteverwekkers te bestrijden en gifstoffen af te voeren.
Fase 6
De ontwrichtings- of neoplasma-fase
In deze fase wordt de celdeling verstoord en er kan woekering van cellen ontstaan. Kankerbevorderende gifstoffen kunnen nu zwakke plekken in het weefsel aangrijpen en kanker veroorzaken.
Aanpak:
Ingrijpen in de opname en uitscheiding van gifstoffen.
Overstappen op voeding die zo min mogelijk toxische stoffen bevat.
De uitscheidings- en reinigingsorganen stimuleren en ondersteunen.
*Hoe?
- Biologische voeding.
- Voeding die gezond is voor de darmflora.
- Geneeskrachtige- en reinigende kruiden, planten, voedingsmiddelen en orthomoleculaire voedingspreparaten.
- Ontgiftigingskuren, massages, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en het leren omgaan met emotioneel gif.
Bron:
http://www.natuurdietisten.nl
2. Lyme volgens de ziektestadia van dr. Reckeweg
Fase 1 & 2
De uitscheidingsfase & de reactie/ontstekingsfase
De ziekte van Lyme begint bijvoorbeeld met een insectenbeet, maar ook andere overdrachtsvormen zijn mogelijk. Soms krijg je een bult of een rode kring op de huid, wat jeuk, een lichte verhoging of een dag felle koorts, mits het immuunsysteem sterk genoeg is. Daarbij s schakelt het lichaam de Borrelia uit en is de Lyme niet verder gekomen dan fase 1, hooguit 2.
Aanpak:
Zit je in fase 1 of 2, dan is aandacht voor voedselpatroon, beweging en omgaan met stress erg belangrijk.
Fase 3
De neerslag- of verslakkingsfase
Helaas gebeurt het niet zo heel vaak dat het lichaam de Lyme-infectie zelf uitschakelt, dus gaat de Borrelia zich stilletjes vermenigvuldigen, waarbij je in het begin nauwelijks klachten ervaart. De uitscheidingsorganen beginnen in deze (fase 3) verstopt te geraken en gifstoffen worden opgeslagen in vetweefsels, bindweefsels en onderhuidse celweefsels.
Aanpak:
Zit je in fase 3, dan is actie geboden; beter voedsel, ontgiften, meer beweging, beter stress management.
Fase 4
De impregnatie- of verzadigingsfase
In deze fase steekt de flink vermenigvuldigde infectie de kop pas weer op. Mensen worden chronisch moe, krijgen problemen met organen en krijgen overal klachten.
Wanneer Lyme niet als oorzaak wordt gezien, worden de klachten bestreden zonder positief resultaat. Het kan zelfs zover komen dat de patiënt zware zenuwaandoeningen krijgt met uitval, verharding van het lymfeweefsel en algehele malaise. Op dat moment antibiotica geven is een zeer zware prikkel waarvan je maar moet afwachten of het lichaam dit aankan en kan gebruiken tot herstel.
Aanpak:
Zit je in fase 4, dan is het 'all hands on deck': Voeden met de juiste supplementen, frisse lucht, beweging, stressmanagement en vooral goede begeleiding om de psyche te helpen uit de knoop te geraken.
Notitie:
Vanuit het Natuurgeneeskundig principe moet vanaf fase 4 altijd eerst gevoed worden, voordat de ziekteverwekker kan worden bestreden. Daarom is goede voeding en extra supplementatie zo hard nodig.
Fase 5
De degeneratiefase
In deze fase is de lever zwaar overbelast en aangetast en het lichaam is flink vergiftigd.
Aanpak:
Het is vooral belangrijk om met juiste begeleiding eerst een aantal fases terug te gaan alvorens te ontgiften en de ziekteverwekkers te bestrijden.
Ineens flink ontgiften in fase 5, zoals bijvoorbeeld een sauna nemen, kan voor iemand met Lyme de klachten enorm laten toenemen. Stevig ontgiften kan je lichaam prima hebben als je in fase 1 zit en dus over een goede gezondheid beschikt, maar als tekorten niet eerst worden aangevuld in fase 5, zal ontgiften alleen tijdelijke verlichting geven en op de lange duur juist klachten doen verergeren.
Komen oude klachten weer naar boven tijdens de behandeling? Dan ga je in fases terug en ben je hard op weg weer de ‘oude’ te worden. :)
Aan elke ziekte zit een begin en een eind. Met deze 6 fasen als handvat kun je jezelf ergens plaatsen en nagaan wat voor die fase de beste aanpak is.
Een natuurarts kan hierbij helpen.
Bron:
Hayobol.nl
Goed stuk zeg, erg interessant.
BeantwoordenVerwijderen