maandag 4 mei 2015

Ontgiften | Darmspoeling

Na wat aanmoediging in de werkgroep voor Lyme-patiënten op Facebook, ben ik een stapje verder gegaan in het ontgiften, namelijk de darmen reinigen met een klysma.

De darmen, nieren en lever hebben het zwaar te verduren bij Lyme, ME en andere chronische aandoeningen (zie ook het artikel 'Ziektestadia van dr. Reckeweg'). Maar waar moet je beginnen als je je lichaam wilt helpen om de overdaad aan gifstoffen kwijt te raken?

Ik geloof dat een gezonde darmflora (de basis voor een gezond immuunsysteem) en een goede stoelgang heel belangrijk zijn bij het ontgiften. Eigenlijk zou je met darmreiniging moeten beginnen vóórdat je wilt gaan ontgiften.

Waarom?
Tijdens het ontgiften komen de meeste gifstoffen die afgevoerd worden uiteindelijk in de darmen terecht, om van daaruit uitgescheiden te worden. Als de darmen traag werken of snel verstopt zitten, blijven al die verzamelde gifstoffen veel te lang in de darmen zitten, waardoor ze weer kunnen worden opgenomen via de darmwand. Hierdoor kun je je tijdens het ontgiften juist slechter gaan voelen in plaats van beter en doe je alle moeite voor niks. Daarom is een regelmatige darmreiniging een goede start en een goede ondersteuning tijdens het ontgiftingsproces!
(Bron)
Daarna zijn wat mij betreft de lever en de nieren aan de beurt voor reiniging en ondersteuning bij het ontgiften.

Mijn ervaring
Een aantal maanden geleden, op het dieptepunt van mijn ziek zijn, deed ik mijn eerste darmspoelingen. Tijdens en na de uitvoering was ik steeds zo uitgeput en beroerd, dat ik besloot nog even te wachten tot ik me wat minder ziek voelde. Ik was nog te verzwakt om alle stappen goed uit te voeren en steeds overeind te komen.

In de afgelopen maanden ging ik langzaam vooruit en ik besloot eerst een parasietenkuur te doen om de boel van binnen op te schonen. Tegen het einde van de kuur zou ik dan mooi alles schoon kunnen spoelen, bedacht ik zo.

Totaal onverwachts kreeg ik ook nog eens meer energie vanaf het moment dat ik met de parasietenkuur begon en werd eergisteren het resultaat van de kuur ineens duidelijk zichtbaar (wat zeg ik dat netjes), dus zo had ik dit weekend voldoende motivatie, kracht en uithoudingsvermogen om de darmspoeling weer op te pakken.

Na de spoelingen voel ik me nog steeds erg moe, maar voel ik me ook op de een of andere manier voldaan, een soort van opgelucht en opgefrist. Het effect van een lange warme douche, maar dan.. ja, inwendig.

Voor wie het ook eens wil proberen, heb ik hieronder alle benodigdheden en stappen neergezet.

Wat heb je nodig
 • Yogamatje of luchtbed (aanrader!) om op te liggen
 • Strand- of badlakens 2 stuks
 • Kussen
 • Kookwekker of timer
 • Klysmaset 1 liter transparant (artikel 0089 - € 18,95). 1 liter is prima om mee te beginnen. Gevorderden geven de voorkeur aan een 2-liter kan.
 • Flexibele canule 40 cm voor darmspoeling (artikel 0010 - € 5,10) 
 • Kokosvet cupje (artikel 0032 - € 0,29) met een lepeltje of spatel.
 • Bij gebruik op bed: onderlegger ter bescherming van het matras (artikel 0030 - €6,28) en een po-emmer. 
 • S-haak om waterkan aan op te hangen (artikel 0024 - €0,49) 
 • Gekookt (gefilterd) water; 1 liter volledig afgekoeld en 1 liter net gekookt. 
 • Iets om mee te ontspannen, bijv. een boek, een geurkaars of muziek.
 • Dikke sokken om te voorkomen dat je te veel afkoelt.
 • Eventueel een desinfectiemiddel om de wc en je handen te desinfecteren tijdens en na de darmspoeling. (Tja, als voormalig tandartsassistente én nagelstyliste is hygiënisch werken een tweede natuur geworden.)

Stappen
 1. Laat van te voren alvast 1 liter water filteren, koken en volledig afkoelen. 
 2. Kook voordat je begint nog een extra liter gefilterd water.
 3. Zet de verwarming aan in de ruimte waar je de darmspoeling gaat toepassen. Is er geen toilet in die ruimte, zet dan een po-emmer klaar.
 4. Leg een yogamatje of luchtbed klaar met een strandlaken er overheen en een extra strandlaken om over jezelf heen te leggen.
 5. Trek warme sokken aan en hou het bovenlijf bedekt.
 6. Leg kokosvet en wekker binnen handbereik van de ligplek.
 7. Sluit de slang aan op de waterkan, het kraantje komt aan het andere uiteinde van de slang, zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je ligt. Op het uiteinde van de slang sluit je de flexibele canule aan (over de bijgeleverde harde canule heen die kort en onhandig is). Voor het eerste gebruik spoel je alles even af.
 8. Zoek of creëer iets waar je de waterkan aan kunt ophangen met de S-haak, minimaal een meter boven de plek waar je gaat liggen. Ik gebruik hiervoor het kraantje van de wc.
 9. Zorg dat het kraantje van de slang dichtgedraaid staat (haaks op de canule).
 10. Vul de kan ongeveer tot de helft met volledig afgekoeld water en vul de rest aan met kokend heet water. Check steeds of het water de juiste temperatuur heeft. Dit doe je net als bij babymelk, bijvoorbeeld op de binnenkant van je onderarm.
 11. Draai het kraantje open, zodat alle lucht er uit kan en de slang zich met water vult. Draai het kraantje weer dicht.
 12. Smeer het uiteinde van de canule (zo'n 10 cm) in met kokosvet. Gebruik een lepeltje of spatel om het vet uit de pot of het cupje te halen, niet je vingers, ivm hygiëne. 
 13. Hang de kan op aan de S-haak en ga op je linkerzij op het yogamatje/luchtbed liggen.
 14. Smeer de anus in met kokosvet, ontspan en breng de canule voorzichtig in, tot zo'n 5-10 cm diep.
 15. Draai heel langzaam het kraantje open, dankzij de lange canule kun je hier goed bij. Ik laat het kraantje meestal half dicht/open staan. Zodra het vervelend aanvoelt, draai je het even dicht tot je voelt dat er weer wat water bij kan.
 16. Qua lighouding onthou je: Links, rechts, links. Net als bij het oversteken van een straat. ;) Je begint dus op je linkerzij en het is de bedoeling dat je op deze zij de hele kan in de darmen leeg laat lopen.
 17. Wanneer de kan leeg is, verwijder je de canule, zet je de timer op 10 minuten en draai je op je rechterzij. (Hele uitdaging in het begin om het water al die tijd binnen te houden. Mij lukt het nog niet zo lang. Als de darmen vol zitten, krijg je sowieso al dat water niet in 1 keer naar binnen.)
 18. Na een paar minuten draai je op je rug en op het laatst ga je weer een paar minuten op je linkerzij liggen. Zo loopt het water goed je darmen door.
 19. Na 10 minuten laat je alles er uit lopen op de wc of po-emmer. Probeer te ontspannen, zonder druk te zetten.
 20. Desinfecteer de wc en je handen na afloop. Jezelf even wassen voelt ook wel lekker fris. ;) De gebruikte handdoeken was je op 60-90 graden
(Bron)


Dit hele ritueel kost best veel tijd en energie en vergt ook enige oefening. Mijn eerste darmspoeling duurde al met al anderhalf uur, met de nodige bloopers en een hoop gestuntel. De details zal ik jullie besparen, maar inmiddels begin ik het al aardig 'onder de knie' te krijgen en duurt het (bijna zonder te knoeien, haha) een half uur tot een uur.

Reinigen
Het klysmaset uitkoken is helaas niet mogelijk, omdat niet alle onderdelen tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Reinigen doe je het beste met heet water, vervolgens desinfecteer je alles met zuiveringszout of eventueel een oplossing van waterstofperoxide (3%). Ook tea tree oil werkt desinfecterend.

Verwijder na de darmspoeling eerst de canule, spoel alles grondig af en laat warm water door de canule kopen. Vul de kan (en de slang) vervolgens met heet water en een theelepel zuiveringszout en leg de canule in de kan. Als het water is afgekoeld, spoel je alle onderdelen nog eens na en droog je alles af voor je het opbergt. Vermijd chemicaliën bij de reiniging, want de resten hiervan (= gifstoffen) kunnen bij een volgende spoeling door het lichaam worden opgenomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bakje koffie??
Je kunt na(ast) de darmspoeling met water ook kruidenthee of biologische, ongebrande koffie gebruiken. Ja, echt... koffie. Cafeïne in de darmen heeft vele gezondheidsvoordelen en bevordert de galproductie. Dit in tegenstelling tot wanneer je koffie drinkt, dan verbruik je juist kostbare gal. De extra gal die vrijkomt zorgt ervoor dat je beter en sneller kunt ontgiften. Tegelijkertijd verbruikt de cafeïne wel cortisol, dus bij biernieruitputting / verlaagd cortisol is een koffieklysma niet aan te raden.

Ik gebruik zelf een theelepel bentonietklei en een lepeltje zuiveringszout in het water, dit heeft veel meer effect dan alleen water

Zorg ook voor inname van Chlorella/Chlorofyl en/of Bentonietklei (oraal), dit houdt de gifstoffen vast en voorkomt dat deze weer opnieuw door het lichaam worden geabsorbeerd in de darmen.

Mineralen aanvullen
Vul goed vocht aan en ook mineralen die je sneller afvoert door de darmspoelingen.
Ik gebruik hiervoor sole (in bouillon) van Himalayazout en Keltisch zeezout en Spirulina tabletten, plus probiotica.

Ik ga de spoelingen de komende tijd een paar keer in de week doen om eens te kijken hoe ik me daarbij voel.

Ik ben heel benieuwd of jij het ook gaat proberen!?

Liefs,
Nina
@moezijniszooo.blogspot.nl


Meer info: http://www.lekkerinmnvel.nl/darmspoeling-info


9 opmerkingen :

 1. Dankjewel voor de goede uitleg! Ik ben heel serieus in het ontgiften-verhaal, maar dit staat mij nu nog heel erg tegen... Ik ben zo'n kluns, en het lijkt me ook gewoon heel vervelend om te doen 😞 Maar ik vind het wel heel stoer dat jij het gewoon zelf doet en ik hoop dat je er heel veel aan hebt! Thx voor de goede uitleg 😄👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nina (Moe zijn is zooo..)6 juni 2015 om 21:51

   Ik heb in het begin ook heel hard geroepen dat ik dit niet ging doen. ;)

   Verwijderen
  2. Volgende maand ga ik dan toch beginnen... Spannend! Thx voor de goede stap voor stap uitleg! 💋

   Verwijderen
  3. Zie je, het heeft even tijd nodig om te wennen aan het idee. :)

   Verwijderen
  4. Was jij het nog gaan doen Lien?

   Verwijderen
 2. Ik ga regelmatig naar een colonhydrotherapeut voor een darmspoeling. Het idee erachter is hetzelfde als een klisma maar bij een colonhydrotherapeut word een groter deel van de darm gereinigd waardoor 1 behandeling het zelfde resultaat heeft als vele klisma's samen. Je moet daar wel met de billen blood en je krijgt net als met een klisma een slangetje ingebracht dus is het wel aan te raden een therapeut te zoeken die je vertrouwd. In het begin had ik ook zo iets van "moet dit nu echt?!" maar ondertussen ben ik er aan gewend en vind ik de behandelingen zelfs fijn. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik er nog geen resultaten mee behaald heb terwijl ik in de loop van 4 jaar tijd toch wel redelijk wat behandelingen gehad heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s ook heb ik meerdere keren een lever en galblaas reiniging gehad onder begeleiding van de colonhydrotherapeut, want ook in de lever en galblaas worden gifstoffen opgeslagen. Je moet dan een week vasten, visolie nemen, mengsels met olijfolie en citroen en in die week ook meerdere darmspoelingen ondergaan om alle vrijgekomen gifstoffen weer af te voeren. Ik heb dit altijd erg heftig gevonden, ik had dan ook de "milde" reinigingen. Er zijn zwaardere vormen van lever en galblaasreinigingen maar die stap heb ik nooit kunnen maken.

   Verwijderen
  2. Goed zeg! Ik ben nog huisgebonden, dus naar een therapeut gaan kost ontzettend veel gedoe, maar ik vind het wel heel prettig zo, om het zelf te doen. Ik doe het ook alleen nog bij acute herxaanvallen, het kan thuis wanneer het nodig is en effect is er ook direct, dus dat is wel fijn(er).

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.