Jaren geleden stopte ik
met zuivel om mijn gezondheid te verbeteren en dat had vooral op mijn darmen
een positief effect. Toch ben ik nu gestart met melkkefir als probiotica.
Spastische
darmen
Mijn darminfecties rijzen
nog steeds 'de pan uit' met een disfunctionerend immuunsysteem en vele
lichamelijke, psychische en cognitieve klachten als gevolg. Het gaat om
miljarden schadelijke bacteriën die het lichaam verzuren, verzwakken en
letterlijk verzieken.
Het verklaart wel waarom
ik al 20 jaar darmklachten heb. Het zet ook enorme vraagtekens bij de termen
'spastische darm' en 'prikkelbaar darmsyndroom' die ik steeds te horen kreeg
als ik mijn klachten bij de huisarts kenbaar maakte. Geen enkele keer (!) werd
mijn ontlasting op aanwezige darmbacteriën
onderzocht. "Meer vezels", was het onkundige advies keer op keer,
maar de klachten werden alleen maar erger.
"Meer vezels", was het
onkundige advies keer op keer.
Ondanks alle berichten dat antibiotica de darmflora kapot maakt, is bij mij na 14 maanden lang antibiotica plus probiotica de hoeveelheid goede bacteriën gelukkig toegenomen en de schadelijke bacteriën langzaam afgenomen. Maar ik zit nog steeds met een overgroei van 40%.
Levende
bacteriën
"Levende
bacteriën", zei de professor, "die kunnen de balans herstellen en de
slechte bacteriën verdrijven". Dat is de reden dat hij VSL#3, Bififlor,
Vivomixx of Mutaflor voorschrijft als probiotica, de enige merken in Europa die levende bacteriën mogen verkopen als
probiotica.
"Is kefir ook goed,
aangezien dat ook levende bacteriën zijn?", vroeg ik aan de professor.
"Alé, ik ben geen natuurarts hè", zei hij eerlijk, "Ik heb daar
nooit wetenschappelijke onderzoeken van gezien."
Na wat zoeken op internet
(een hoop succesverhalen!) en navraag in de Facebookgroep Voeding & Lyme, besloot ik zelf eens te gaan
testen wat kefir voor invloed heeft op mijn darminfecties. Ik heb vorige week korrels
besteld en kan deze week de eerste kefir al 'oogsten'.
Melkkefir
Melkkefir is een mengsel van levende melkzuurbacteriën en gisten. Dit zijn micro-organismen die snel domineren en ziekteverwekkende organismen elimineren.
Melkkefir is een mengsel van levende melkzuurbacteriën en gisten. Dit zijn micro-organismen die snel domineren en ziekteverwekkende organismen elimineren.
Melkzuurbacteriën behoren
tot de belangrijkste bacteriën die de microflora in darmen en vagina in balans
kunnen houden en daarmee ons immuunsysteem ondersteunen.
De levende bacteriën en
gisten in melkkefir vormen samen met eiwitten en polysachariden witte korrels
in de vorm van kleine bloemkooltjes. De geneeskracht van deze korrels is al
duizenden jaren geleden ontdekt en sindsdien is kefir in leven gehouden en over
heel de wereld gereisd. De kefir blijft zich in de juiste omstandigheden
constant vermenigvuldigen en raakt dus nooit op. Sterker nog, je krijgt er
steeds meer van! Dat maakt het een heel voordelige vorm van probiotica.
Fermentatie
Door aan de korrels dierlijke melk toe te voegen, ontstaat er een fermentatie- en gistingsproces waarbij de melksuikers (lactose) door de aanwezige micro-organismen worden omgezet in melkzuur. Dit proces is vergelijkbaar met de productie van yoghurt. Bij het gistingsproces komt koolzuur vrij en ontstaat er 0,2 - 2% alcohol.
Door aan de korrels dierlijke melk toe te voegen, ontstaat er een fermentatie- en gistingsproces waarbij de melksuikers (lactose) door de aanwezige micro-organismen worden omgezet in melkzuur. Dit proces is vergelijkbaar met de productie van yoghurt. Bij het gistingsproces komt koolzuur vrij en ontstaat er 0,2 - 2% alcohol.
Afhankelijk van de
temperatuur, de hoeveelheid korrels, de sterkte van de microflora en de gebruikte melk zullen de korrels 'groeien'. Door dit vermeerderen worden de korrels
ook wel kefirplantjes of yoghurtplantjes genoemd.
Na een fermentatieproces
van 2 dagen giet je de substantie door een plastic zeef en maak je de pot
schoon. De gezeefde korrels gaan terug in de pot met nieuwe melk, waardoor ze
weer verder leven bij kamertemperatuur.
Resultaat
Het gezeefde eindproduct is een yoghurt-achtige substantie vol levende probiotica. De smaak en samenstelling hangt af van de soort melk die je gebruik, hoe vers deze is en hoe lang deze verhit is geweest. Ook varieert het eindresultaat per seizoen, per omgevingstemperatuur, zelfs per regio en per land, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast.
Het gezeefde eindproduct is een yoghurt-achtige substantie vol levende probiotica. De smaak en samenstelling hangt af van de soort melk die je gebruik, hoe vers deze is en hoe lang deze verhit is geweest. Ook varieert het eindresultaat per seizoen, per omgevingstemperatuur, zelfs per regio en per land, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast.
Melkkefir bevat naast een
kleine hoeveelheid koolzuur en alcohol vooral veel gezonde melkzuurbacteriën en gisten,
melkeiwitten, vetten en polysachariden (koolhydraten), het aminozuur
Tryptofaan, vitamine A, vitaminen B1, B2, B6 en B12, vitamine D, vitamine H
(Biotine), foliumzuur (B11), nicotinezuur en de mineralen calcium, magnesium,
ijzer en jodium.
Laat je de kefir na het zeven nog een dag staan op kamertemperatuur, dan zal het aantal voedingsstoffen en de geneeskracht nog verder toenemen.
Lactose
Melkkefir bevat, ondanks het fermentatieproces waarbij de melksuikers om worden gezet in melkzuren, ook nog zo'n 20 tot 50% van de lactose die in de melk aanwezig was. Zure melkproducten, zoals kefir en yoghurt bevatten wel een bacterie (acidophilus) die helpt om de lactose te verteren.
Ik heb al van meerdere mensen met een lactose-intolerantie gehoord dat melkkefir geen problemen opleverde, maar er is ook een alternatief.
Melkkefir bevat, ondanks het fermentatieproces waarbij de melksuikers om worden gezet in melkzuren, ook nog zo'n 20 tot 50% van de lactose die in de melk aanwezig was. Zure melkproducten, zoals kefir en yoghurt bevatten wel een bacterie (acidophilus) die helpt om de lactose te verteren.
Ik heb al van meerdere mensen met een lactose-intolerantie gehoord dat melkkefir geen problemen opleverde, maar er is ook een alternatief.
Waterkefir
Waterkefirkorrels zijn in tegenstelling tot de witte melkkefirroosjes doorzichtig en kristalvormig, vergelijkbaar met zeezout. Vanwege deze vorm worden de korrels ook wel zeekristallen genoemd.
Waterkefirkorrels zijn in tegenstelling tot de witte melkkefirroosjes doorzichtig en kristalvormig, vergelijkbaar met zeezout. Vanwege deze vorm worden de korrels ook wel zeekristallen genoemd.
Waterkefir heeft geen
melksuikers (lactose) nodig om in leven te blijven, maar floreert goed op
andere suikers, waaronder fruitsuikers (fructose) in combinatie met fruitzuren.
Door de smaak van het fruit en het ontstane koolzuur smaakt deze drank als een
licht sprankelende rosé-achtige frisdrank.
Waterkefir met fruit is
wel wat bewerkelijker dan melkkefir, omdat je elke twee
dagen opnieuw verschillende zoete en zure ingrediënten moet snijden en toevoegen. Deze
ingrediënten moet je na het zeven ook eerst weer van de korrels scheiden,
voordat je de korrels kunt hergebruiken.
Geneeskracht
De bacteriën in kefir hebben een geneeskrachtige werking op de darmen. De gisten zullen ziekteverwekkende gisten elimineren. De kefir zorgt voor een betere vertering van voedsel. De lichtverteerbaarheid zorgt voor schonere darmen. De aanwezige fosfor zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen. De aminozuren hebben in combinatie met de aanwezige calcium en magnesium een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Het hoge gehalte aan vitamine B1 en B12 helpt bij huidproblemen, stress en depressie. De vitamine H kan helpen bij spierpijnen, droge huid en depressie. Ook helpt kefir bij de inname van teveel ongezonde vetten, koolhydraten, zetmelen en geraffineerde suikers.
De bacteriën in kefir hebben een geneeskrachtige werking op de darmen. De gisten zullen ziekteverwekkende gisten elimineren. De kefir zorgt voor een betere vertering van voedsel. De lichtverteerbaarheid zorgt voor schonere darmen. De aanwezige fosfor zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen. De aminozuren hebben in combinatie met de aanwezige calcium en magnesium een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Het hoge gehalte aan vitamine B1 en B12 helpt bij huidproblemen, stress en depressie. De vitamine H kan helpen bij spierpijnen, droge huid en depressie. Ook helpt kefir bij de inname van teveel ongezonde vetten, koolhydraten, zetmelen en geraffineerde suikers.
Kefir brengt dus onbalans in het hele lichaam in evenwicht. Het
helpt de darmflora te herstellen na antibiotica, ook is het effectief bij de
ziekte van Crohn, bij ADHD, bij chronische vermoeidheid, bij schimmelinfecties
en Candidiasis.
Kefir brengt onbalans in het
hele lichaam weer in evenwicht.
Alternatieven
Ik wil nog even terugkomen op het feit dat ik juist gestopt was met zuivel vanwege de nadelige effecten ervan. Melk, met name koemelk, kan zorgen voor darmklachten, immuniteitsklachten, overmatige slijmvorming in het lichaam, verstopping en ontsteking van de bijholten, allergieën, astma, obstipatie, huidklachten, overgewicht en hartziekten.
Ik wil nog even terugkomen op het feit dat ik juist gestopt was met zuivel vanwege de nadelige effecten ervan. Melk, met name koemelk, kan zorgen voor darmklachten, immuniteitsklachten, overmatige slijmvorming in het lichaam, verstopping en ontsteking van de bijholten, allergieën, astma, obstipatie, huidklachten, overgewicht en hartziekten.
Ik ben er van overtuigd
dat melk bedoeld is voor pasgeborenen die nog ontzettend kwetsbaar zijn,
geen andere voeding verdragen, nog niet kunnen kauwen en nog geen sterk
immuunsysteem hebben. Om in korte tijd snel te groeien, aan te sterken en een
goede afweer te krijgen is moedermelk vanwege exact de juiste samenstelling van
voedingsstoffen de enige en allergezondste optie voor een zuigeling.
Koemelk
Per diersoort heeft dierlijke melk een unieke samenstelling, specifiek afgestemd op de diersoort zelf.
Per diersoort heeft dierlijke melk een unieke samenstelling, specifiek afgestemd op de diersoort zelf.
Koemelk
bijvoorbeeld bevat zeer krachtige hormonen waarmee
een kalf in 2 jaar tijd ruim 400 kilo aankomt. Bij mensen zal koemelk daarom
voor hormoononbalans en overgewicht zorgen.
Ook bevat koemelk veel
grotere hoeveelheden van het eiwit caseïne dan moedermelk en meer
dan een menselijk lichaam kan verwerken. Hierdoor is caseïne bij mensen een
belangrijke oorzaak voor allergieën. Het zorgt voor slijmvorming in longen,
keel, neus en bijholten. Ook geeft het een opgeblazen gevoel, winderigheid en
obstipatie.
Dan is er nog het
melksuiker lactose. Een baby heeft bij de
geboorte lactase beschikbaar, om lactose in melk af te breken.
Bij het opgroeien verdwijnt lactase steeds meer. Dit zorgt voor de zogenaamde
lactose-intolerantie, met spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel na
het drinken van melk of het eten van kaas.
Verder bevat dierlijke
melk ook dierlijke vetten. Gifstoffen worden door het lichaam opgeslagen in
vetcellen. Wanneer we dierlijke vetten binnenkrijgen, krijgen we ook de gifstoffen binnen die het dier heeft
binnengekregen.
En voor iedereen die
denkt dat een mens niet zonder melk kan... Amandelen bevatten dezelfde mineralen als melk,
maar dan in veel grotere hoeveelheden. Zo zijn er nog veel meer plantaardige producten die
dezelfde voedingsstoffen aanleveren die ook in melk zitten. Bovendien zie je in de natuur de volwassen zoogdieren ook niet bij elkaar drinken hè? Melk is in de natuur echt bedoeld als tijdelijke voeding voor pasgeboren zoogdieren.
Nu je dit weet, begrijp je ook waarom ik gestopt ben met melkproducten (hoewel ik nog steeds een enorme zwak heb voor kaas...) Sinds ik (o.a.) geen melkproducten meer gebruik heb ik geen endometrioseklachten meer, minder last van allergieën en minder darmklachten.
Waarom dan toch mélkkefir?
Melkkefir is niet te vergelijken met gewone melk. Door het fermentatieproces neemt het lactosegehalte flink af en verveelvoudigt het aantal voedingsstoffen. Door de hoeveelheid melkzuren is melkkefir (net als yoghurt) veel lichter verteerbaar dan gewone melk en bevat het bepaalde bacteriën die de overige melksuikers ook goed afbreken.
Melkkefir werd oorspronkelijk (duizenden jaren geleden) alleen gebruikt voor zieken en verzwakten en dan hooguit 12 dagen achter elkaar. Indien nodig werd de kuur na 5 rustdagen weer herhaald. Het werd dus niet standaard elke dag gebruikt. Ik denk dat dit niet voor niks is en ik ga dit schema dus zelf ook toepassen.
Ik geloof zeker in de geneeskracht van melkkefir bij een verzwakt lichaam, mits je het tijdelijk gebruikt om aan te sterken, wanneer je (net als een baby) erg zwak en kwetsbaar bent, zo snel mogelijk wil aansterken en het immuunsysteem een boost wil geven met een ideale samenstelling van essentiële voedingsstoffen.
Geitenmelk
Geitenmelk lijkt qua samenstelling wat
meer op menselijke moedermelk, bevat minder caseïne en lactose dan koemelk en
is daarom minder slecht voor de mens. Geitenmelk is daarom ook de beste optie
voor het maken van melkkefir. Gebruik wel biologische melk, van geiten die geen medicatie,
antibiotica en hormonen binnen hebben gekregen. De hoeveelheid gifstoffen in
het melkvet is dan ook minimaal. Er zit wel minder vitamine B12 in geitenmelk
dan in koemelk, maar weer wel meer mineralen en vitamine A en D.
Schapenmelk bevat meestal meer vetten, caseïne en lactose dan andere dierlijke melksoorten. Paardenmelk bevat minder caseïne, vet en eiwitten, maar meer lactose dan de andere melksoorten.
Hoe voller de melk, hoe meer voedingsstoffen. Over rauwe of gepasteuriseerde melk zijn de meningen verdeeld, maar rauwe melk bevat de meeste voedingsstoffen. Melk wordt gepasteuriseerd verkocht, omdat door verhitting eventuele ziekteverwekkers worden gedood. Door het verhitten gaan er ook goede bacteriën en geneeskrachtige voedingsstoffen verloren.
Alternatieven
In het boek wat ik gekocht heb over kefir staan ontzettend veel alternatieven voor melkkefir, dus na de melkkefir-kuur ga ik zeker ook waterkefir met vers fruit proberen, met gedroogd fruit, met honing, met kruiden, met plantaardige melk, met kokosmelk en kaneel, enz.
Schapenmelk bevat meestal meer vetten, caseïne en lactose dan andere dierlijke melksoorten. Paardenmelk bevat minder caseïne, vet en eiwitten, maar meer lactose dan de andere melksoorten.
Hoe voller de melk, hoe meer voedingsstoffen. Over rauwe of gepasteuriseerde melk zijn de meningen verdeeld, maar rauwe melk bevat de meeste voedingsstoffen. Melk wordt gepasteuriseerd verkocht, omdat door verhitting eventuele ziekteverwekkers worden gedood. Door het verhitten gaan er ook goede bacteriën en geneeskrachtige voedingsstoffen verloren.
Alternatieven
In het boek wat ik gekocht heb over kefir staan ontzettend veel alternatieven voor melkkefir, dus na de melkkefir-kuur ga ik zeker ook waterkefir met vers fruit proberen, met gedroogd fruit, met honing, met kruiden, met plantaardige melk, met kokosmelk en kaneel, enz.
Wordt vervolgd! Laat jij jouw ervaring met kefir achter in een reactie?
Liefs,
Nina
Nina
© moezijniszooo.blogspot.nl
Bronnen
Boek 'Waterkefir | Melkkefir'
van Peter Bouwens
Webshop
je weet dat je de wekpot niet helemaal mag sluiten, kan ontploffen door het proces, de ring weg laten en niet de klem gebruiken is voldoende. als ik het me goed herinner de pot in zonlicht zetten. ik had de korrels van een vriendin (water kefir) op gestuurd gekregen, maar kwamen maar niet aan (komt je dat bekend voor hahahaha), een paar x ververst maar ze deden niet veel meer. ik herinner me dat ik er dadels, amandelen,. biol suiker. halve citroen, rozijnen in deed. het was idd een gedoetje om na het zeven de korrels eruit te halen of andersom. ook vond ik het nogal zoet. ook met minder fruit. suiker. meld verdraag ik niet maar als ik je blog goed lees, zou door het proces het omzetten in melkzuur. overigens heb ik geen last van mijn darmen, maar het lijkt me zo wie zo goed. straks het stuk nog een keer lezen, en wie weet proberen. bedankt voor al je info, nina. :) (ik ben weg moe dus het stukje dat het zich omzet in melkzuur moet ik nog even goed leven en opnemen).
BeantwoordenVerwijderenHet is weer een heel verhaal hè, lief dat je het toch steeds probeert te lezen!
VerwijderenIn het boek staat juist dat de ring voorkomt dat er overdruk ontstaat, omdat deze bij teveel druk de lucht naar buiten laat. Ik heb alleen geen weckpot, dus een gewone glazen pot gebruikt met schroefdeksel. Als ik hem na 2 dagen losdraai hoor ik heel zachtjes wat lucht vrijkomen, dus dat valt mee.
In het donker op kamertemperatuur zetten, zegt de beschrijving die bij de korrels zat. En het boek zegt, op een warme lichte plaats. Ik heb het dus maar gewoon in de woonkamer gezet.
Als je het wat langer laat staan, wordt het minder zoet, omdat de bacteriën de suikers omzetten in zuren.
Ik heb ook al een tijd geen darmklachten meer, maar dat zegt blijkbaar niks over de infecties. :/
Ik koop polder waterkefir (thebaldbrewer)in Lelystad, gewoon bij de plusmarkt in lelystad. Lekker en lekker makkelijk. En heb zeker het idee dat het goed voor mij is. Met vr groet,
BeantwoordenVerwijderenLeontine
Dank voor je reactie Leontine! Ik heb meteen even gegoogled en vind het best goed klinken! Het is waarschijnlijk wel wat minder 'levend' dan wanneer je het zelf maakt, maar als het jou goed doet heeft het in elk geval effect! :)
Verwijderenhttp://www.thebaldbrewer.nl/#!over-polderkefir/uwzby
Hoi Nina
BeantwoordenVerwijderenToevallig dat je nu net een stuk hebt geschreven over de darmen en bacteriën. Ik heb namelijk pas geleden van de meirleir gehoord dat ik door de lange antibiotica kuur een forse overgroei heb van slechte bacteriën. Het was de vraag hoe het überhaupt mogelijk is en heb nu dan ook een groot probleem. Ik ben blij voor jou dat het bij jou wel verbeterd is. Ik was al van plan om jou eens te vragen hoe het er bij jou voor stond. En nu dus je antwoord haha.
Ik ben zelf kokosyoghurt aan het maken van kokosmelk samen met vsl 3. Werkt prima en smaakt ook goed. Ik word alleen steeds misselijk en naar in mijn maag als ik het eet. Dit is op zich met al het eten zo, maar met dit toch erger.Misschien ook eens kefir proberen. Bedankt voor je stukje!
Groetjes Esther
Hoi hoi! Ik gebruik wel heel veel middelen naast de behandeling van DML hoor, bijvoorbeeld de klei die heel veel herstelt in de darmen en ook slechte bacteriën aantrekt en afvoert.
VerwijderenHoe maak je yoghurt van kokosmelk met VSL? Laat je het dan een dag staan?
Bij mij vallen de probiotica's ook nooit zo lekker, gebruik je al citroensap op de nuchtere maag (ipv maagzuurremmers)?
Hier het zelfde. Die yoghurt maak ik in een weckpot. 1 of twee blikjes kokosmelk erin samen met een zakje probiotica en dan 48 uur op een wat warmere plek. Ik zet het vaak in de oven met alleen het lichtje van de oven aan. Je kan het lang bewaren en als het bijna op is, kun je weer kokosmelk toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenInteressant! Dit had ik nog niet eerder gehoord!
BeantwoordenVerwijderenHallo. Ik wil de melkkefir uitproberen alleen kan ik niet goed tegen melk omdat ik rosacea een huidaandoening in het gezicht. Van yakult krijg ik dus pukkels en ben daarmee gestopt. Af en toe zuivel of optimel kan wel. Kan je de melkkefir niet gebruiken in gezoete of ongezoete amandelmelk van alpro? Dan zou het een uitkomst voor mij hebben. Ook zal ik dan haverkorrels en of havermout erin kunnen weken voor mijn smoothie ontbijt.. Is er uberhout een plantaardige melksoort waar de melkkefir in kan groeien?
BeantwoordenVerwijderenDan kun je beter waterkefir nemen. Melkkefir heeft echt bestanddelen uit dierlijke melk nodig om in leven te blijven. Je kunt het wel een keer met plantaardige melk maken, maar als je dit vaker herhaalt sterft de kefir. Waterkefir heeft vooral fruitzuren en fruitsuikers nodig om in leven te blijven.
Verwijderen