woensdag 3 augustus 2016

Niet smeren, maar vitamine D opdoen

Voldoende vitamine D is onmisbaar voor een heleboel belangrijke lichaamsfuncties en kan ook een heleboel gezondheidsklachten en aandoeningen voorkomen en genezen.

Het lichaam kan deze vitamine zelf aanmaken met behulp van zonlicht (UV straling). Dat zou een reden kunnen zijn dat in landen waar meer zon is, minder kanker voorkomt. Ook Lyme en ME komen daar minder voor.

Earth Matters geeft tips hoe je van de zon kunt profiteren om de vorming van vitamine D te optimaliseren.


Kort samengevat:

1. Voorkom verbranding

Verbranding vergroot het risico op huidkanker. Ga daarom uit de zon vóórdat je verbrandt.


2. Gebruik géén zonnebrandcrème 

De vorming van vit D vindt alleen plaats wanneer de UV stralen niet worden geblokkeerd. Daarom is het belangrijk om je niet in te smeren voordat je de zon in gaat.

Vit D beschermt tegen kanker, dus de vorming van vit D blokkeren om geen kanker te krijgen is tegennatuurlijk. Deze tip gaat vanzelfsprekend hand in hand met tip 1.


3. Geniet vooral van de ochtendzon

Aan het begin van de dag is er minder kans op verbranding en is de golflengte van UV-B straling (op het Noordelijk halfrond) gunstiger. Een half uur in de zon kan wel 20.000 IE opleveren in de zomer, maar met een lichte huid kun je minder lang in de zon blijven dan met een gebruinde huid. In dat geval moet je het onbeschermd zonnen langzaam opbouwen.


4. Niet met zeep douchen na het zonnen

Geef je huid de tijd om de vit D die in je huid is aangemaakt goed op te nemen in de bloedbaan. Dit duurt wel 48 uur. Spoel jezelf daarom alleen met water af voor het beste resultaat. Is ook nog eens beter voor de huid.

(Het is maar een tip hoor, geen nieuwe wet. ;) )


5.  Bescherm je huid van binnenuit 

- met astaxanthine

Niet met de synthetische variant maar met natuurlijke astaxanthine die wordt gevormd door algen die zich met dit stofje beschermen tegen zonlicht. Het stofje beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van straling en werkt verjongend.

- met caroteen uit wortel

Tip van een lezer: Pureer wortel tot een smeerbare substantie, de caroteen beschermt de huid tegen straling.

- chlorofylrijke voeding

- antioxidantrijke voeding

Antioxidanten beschermen de huid en onderliggende weefsels tegen celschade. Ook vitamine C (krachtig antioxidant) helpt beschermen tegen schadelijke straling.


6. Bescherm jezelf met natuurlijke zonnebrandcrème

Ga je toch langer in de zon dan je huid kan verdragen zonder te verbranden, kies dan voor een verantwoord product met natuurlijke ingrediënten om te voorkomen dat je verbrandt.

Zorg dat de crème niet alleen bescherming geeft tegen de bruinende UV-B straling, maar ook tegen UV-A (het licht waar je niet bruin van wordt). Deze straling is mogelijk nog schadelijker dan de UV-B waar je door kunt verbranden.

Daarom is bescherming ook in de schaduw, waar UV-A ons bereikt belangrijk.


7. Vermijd schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes

Veel zonnebrandcrêmes blokkeren niet alleen de aanmaak van vit D, maar verhogen ook de kans op kanker door schadelijke stoffen zoals oxybenzeen en retinyl palmitaat.

Bron:


8. Zet je zonnebril af

Een bonustip van mij:
Ga je onbeschermd de zon in om vitamine D aan te maken, laat dan ook je zonnebril af om de aanmaak te optimaliseren. Sluit je ogen en ontspan. Via de ogen krijgt het lichaam een seintje dat er UV straling aanwezig is, zodat de vorming van vit D kan starten.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel