donderdag 19 januari 2017

SOLK & electrostress

Een vriendin wees mij vanochtend op een symposium, hier in Zeeland, over SOLK & Elektrostress.

'Hoe Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten ontstaan, voorkomen, verminderd of behandeld kunnen worden', luidt de subtitel. 



Ondanks mijn eerdere bericht over het negatieve effect van straling bij chronische vermoeidheid en pijnklachten en de wetenschappelijke bewijzen hiervoor, ben ik toch verbaasd om te lezen dat er nu ook regulier aandacht aan wordt besteed. Wat goed!

Het symposium wordt georganiseerd door 'Zeeuws Platform Stralingsrisicoin samenwerking met Hogeschool Zeeland. Ik kijk op de website van het platform en word al snel doorgelinkt naar de website van Stichting EHS voor meer informatie over het symposium.

In een artikel op deze website lees ik:

"Mensen die lijden aan het medisch nog onverklaarde probleem van ‘elektrohypersensitiviteit’ (EHS) kunnen vanaf nu rekenen op ondersteuning en begrip, wanneer ze zich voor hulp of advies wenden tot de GGD."

Dat is goed nieuws! Toch? In de bronvermeldingen zie ik een link staan naar een handreiking voor GGD personeel. Ik klik en lees:


"De GGD kan elektrogevoeligen wijzen op het bestaan van SOLK therapie."

Natuurlijk! Dat ik daar zelf als 'electrogevoelige' nog niet aan gedacht heb!

"Het is daarbij van belang dat de vraagsteller  openstaat voor de SOLK werkwijze; niet gericht op het vinden van een oorzaak van gezondheidsklachten, maar op het leren omgaan daarmee. Het is van belang dat de vraagsteller niet teveel focust op het aanpakken van de bron van EMV, die vraagsteller ziet (?!) als oorzaak van de gezondheidsklachten, maar het is goed te benadrukken dat een goede SOLK behandeling het aanpakken van de bron van EMV niet uitsluit."

En...

"Hoewel er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het nut van blootstellingsbeperking bij het verminderen van gezondheidsproblemen, kan blootstellingsbeperking voor sommige mensen wel degelijk een positief effect hebben. Dit kan een placebo-effect zijn. Omdat de elektrogevoelige gelooft en verwacht dat de klachten verdwijnen, wanneer de bron van EMV verdwijnt, gebeurt het ook."

Maarrr.. 

"Het is wetenschappelijk nooit uit te sluiten dat het tóch de straling van de EMV was die mensen ziek maakt."

O toch wel?? Daar wordt dus in eerste instantie niet vanuit gegaan, maar het mag ook niet worden uitgesloten.  

"Het is daarom beter om niet te zeggen tegen een elektrogevoelige dat verbetering het gevolg is van een placebo-effect. Je kunt het er helemaal niet over hebben of vertellen dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor het verdwijnen van de klachten en dat je meer belang hecht aan het feit dat ze zijn verdwenen, dan aan de reden waarom ze zijn verdwenen."

Dit geloof je toch niet???? Dus - ik vat het even samen - je bent overgevoelig voor straling, of tenminste, dat "zie" jij als de oorzaak van jouw chronische klachten, je zoekt een oplossing, deze oplossing ligt volgens de GGD niet het beperken van straling, maar in het leren omgaan met je klachten. Mocht beperking van straling toch tot klachtenvermindering leiden, dan zit dat waarschijnlijk tussen de oren, maar dát mag de GGD medewerker niet tegen je zeggen. 

O en niet onbelangrijk, wil je deze therapie volgen:

"Verwijzing moet gaan via de eigen huisarts van de vraagsteller. Daarbij kan de GGD de huisarts, SOLK behandelaars of andere hulpverleners inhoudelijk adviseren."

Oké, dus de GGD informeert huisartsen over elektrogevoeligheid. Begrijp ik dat goed?

Vervolgens lees ik:

"De GGD informanten dienen zich zo nodig op de hoogte te stellen van de relaties tussen EMV en EHS om een zinvol gesprek te kunnen voeren en mensen optimaal te kunnen begrijpen en doorverwijzen."

Nou.. Dit gaat een groot succes worden, lieve mensen! Als ik een jongetje was en als dit een cabaretshow was, zou ik de ballen uit mijn broek lachen! Maar dat is niet het geval...

Terug naar het symposium, want dat trekt ondanks de berichtgeving van de GGD nog steeds mijn aandacht. Er komt een reguliere kinderarts spreken, een professor en lector van de Hogeschool Zeeland, iemand van de stichting EHS, een groep studenten die onderzoek heeft gedaan en tot de doelgroep behoren... de GGD, evenals de ARBO, scholen en mensen die in de gezondheidszorg werken. 

Ik bid op mijn blote knieën dat de informatie tijdens dit symposium méér op oplossingen zal worden gericht (wat volgens mij ook het doel is van de stichting die dit organiseert) en minder op SOLK therapie, want EMV is een groot onderschat probleem en mensen met EMS worden vaak niet serieus genomen. De oplossing zou in mijn ogen geen gedragstherapie mogen zijn, maar toch echt... minder straling!

Nina
moezijniszooo.blogspot.nl


Dank je Judith, voor de tip!

Lees ook:
Het effect van onnatuurlijke straling

4 opmerkingen :

  1. Hier zakt echt je broek van af .....

    Ontkennen is de therapie voor gezondheidsproblemen die niet door onze zo geweldige reguliere gezondheidszorg behandeld kunnen worden met een handvol pilletjes.

    Dus u bent gek maar dat zeggen wij u liever niet omdat wij het ook niet weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt hè... Ik vraag me af of dat document wel voor publicatie bedoeld was. Ik denk dat het intern had moeten blijven.

      Verwijderen
  2. Goed geschreven Nina! Dit is bijna lachwekkend, als het niet zo zorgelijk zou zijn. Dat DIT serieus als behandelwijze wordt gezien, zegt genoeg over hoe verknipt de medische wereld langzaam maar zeker begint te worden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje Lien! Laten we hopen dat mensen met EMS, die een verwijzing krijgen voor SOLK therapie, op dit artikel terecht komen. ;)

      Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.