Endometriose | Feiten

Endometriose is een goedaardige, maar vaak zeer pijnlijke aandoening, waarbij  endometrium (weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies) zich buiten de baarmoeder bevindt. Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten.

Tijdens deze vruchtbare periode produceren de eierstokken iedere maand een rijp eitje, wat op het moment van de eisprong (ovulatie) vrijkomt en via de eileiders naar de baarmoeder wordt getransporteerd.

In de eierstokken wordt, behalve een eitje, ook het hormoon ‘oestrogeen’ en ‘progesteron’ aangemaakt. Deze hormonen zorgen dat het baarmoederslijmvlies groeit en opzwelt om een bevrucht eitje op te kunnen vangen en te voeden. Oestrogeen en progesteron bereiden de baarmoeder dus voor op een eventuele zwangerschap.

Wanneer er geen zwangerschap ontstaat, stoot de baarmoeder het eitje af, samen met het overbodige slijmvlies (menstruatie).

Bij endometriose komt baarmoederslijmvlies niet alleen voor ín de baarmoeder, maar ook daarbuiten, in de buikholte, waar het verklevingen kan veroorzaken.

Net als ín de baarmoeder, zwelt ook het slijmvlies wat zich buíten de baarmoeder bevindt op en stoot ook bloed af tijdens de menstruatie. Het bloed kan nergens heen en hoopt op in de buikholte. Dit geeft vaak hevige pijn en krampen.

Endometriose wordt vastgesteld na een inwendig onderzoek, een bloedonderzoek en/of een laparoscopie; een onderzoek van de buikholte via een heel klein sneetje in de buik.

Oorzaak

Endometriose is 1 van de meest voorkomende gynaecologische ziektes en toch is de oorzaak nog altijd niet bekend.

Het baarmoederslijmvlies komt waarschijnlijk tijdens de menstruatie via de eileiders in de buikholte terecht. Mogelijk speelt het immuunsysteem een rol.

Een te hoge oestrogeenspiegel (oestrogeendominantie) en/of een te lage progesteronspiegel in het bloed kan invloed hebben op endometriose. (Het hormoon progesteron biedt een tegenwicht aan het teveel aan oestrogeen.)

Oorzaak van een teveel aan oestrogeen zou kunnen zijn:
  • een hoge consumptie van zuivelprodukten
  • een overdreven inname van cafeine, in de vorm van cola, koffie of chocola
  • een overdreven inname van geraffineerde suiker 
  • een tekort aan onbewerkt voedsel zoals verse groenten
  • een verminderde afbraak van oestrogeen in de lever door vetten in voeding en/of een te hoog percentage lichaamsvet 
  • een tekort aan de vitaminen van het B-complex, vooral B 6 en B12. De lever heeft deze vitaminen nodig om oestrogeen te kunnen afbreken en te inactiveren. 

Oorzaak van een tekort aan progesteron zou kunnen zijn:

  • een hoog lichaamsgewicht
  • een tekort aan vitamine C, E en selenium 
  • een tekort aan magnesium


Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.