Koolhydraten

Koolhydraten zijn afkomstig uit plantaardig voedsel en zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Heb je behoefte aan energie? Eet koolhydraten!

Maar, heel belangrijk:

Eet alleen gezonde koolhydraten en 
laat de ongezonde koolhydraten weg.

Welke koolhydraten zijn gezond en welke zijn ongezond en in welke voedingsmiddelen zitten de (on)gezonde koolhydraten?


Koolhydraten zijn zowel in chips als in verse broccoli te vinden. Koolhydraten bevatten suikers, het verschil zit in de snelheid waarmee de suikers door het lichaam worden opgenomen en verwerkt.

Enkelvoudige koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen en leveren je snel energie, omdat de suikers snel vrij komen, zoals bij het eten van koekjes, gebak, snoep, jam, chocola, frisdranken, kauwgom, enz.

Nadeel:
Je kunt beter niet teveel van deze koolhydraten gebruiken, omdat ze je bloedsuikerspiegel heel snel laten stijgen en daarna heel snel weer laten dalen. Hierdoor krijg je snel weer honger en voel je je gauw moe en slap.

Ook zorgt een hoge bloedsuikerspiegel voor een hogere afgifte van het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt voor een toename van de opslag van voedingsvetten in de vetweefsels. Op lange termijn kan een overmatige afgifte van insuline leiden tot overgewicht en de ontwikkeling van diabetes.

Hoe sneller voeding door het lichaam wordt verwerkt, hoe minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. De ontlasting zal ook meer stinken en plakken.

Meervoudige koolhydraten
Meervoudige koolhydraten voorzien je lichaam langere tijd van glucose en zijn dus beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft dan namelijk constanter, zodat je je langer fit en alert voelt.

Wanneer de suikers langzaam vrij komen, zoals bij het eten van meervoudige koolhydraten hoeft de alvleesklier minder hard te werken en is het lichaam langer bezig om de voedingstoffen te verwerken. 

Ook geeft deze voeding je lichaam langer en meer energie en zorgt het dat je minder snel weer trek hebt. Deze koolhydraten moeten eerst in de darm worden afgebroken vanwege de vezels, terwijl de snelle koolhydraten weinig vezels bevatten, waardoor het lichaam niks hoeft te doen.

Een langzame opname van voedingsstoffen zal het verteringskanaal minder zwaar belasten, waardoor de ontlasting beter zal worden afgevoerd.

Glycemische index
De snelheid waarmee de koolhydraten worden verteerd en de opname van glucose (suikers) in het bloed noemt men 'glycemische index' (GI). Hoe lager de GI, hoe beter! Hoe lager, hoe langer je lichaam de energie vasthoudt uit de voeding en hoe langer het duurt voor je lichaam weer naar voedsel vraagt!

Hieronder vind je een lijst van verschillende producten en de glycemische index van elk product. Producten die hoog staan in de index (>50), zijn niet zo goed voor je.

Eet voor veel energie en een gezond gewicht dus elke dag producten met GI waardes die lager dan 50 zijn, vooral aan het begin van de dag.

Aardappelen - bataat (zoet) 50
Aardappelen - gebakken 95
Aardappelen - gekookt 80-85
Aardappelen - puree 104
Bier 110
Biologische appelsap 40
Boekweitmeel, boekweitflensjes 50
Bonen - groen, kidney, wit 30
Brood - rogge 40
Brood - volkoren 50
Brood - wit 70
Bonen - bruin 40
Bruine en gele linzen 30
Capucijners 45
Chinese kleefrijst 40
Chinese mie (van mungoboon) 35
Chips 90
Chocolade 70
Chocolade (puur: meer dan 70%) 22
Cola 97
Cornflakes 85
Doperwten 30
Druiven 40
Erwten uit blik 50
Fructose 20
Fruit: kers, pruim, grapefruit 22
Fruit: mango 50
Fruit: Meloen 75
Fruit: perzik, appel 30
Fruit: Sinaasappel, peer 35
Fruit: Verse abrikozen 15
Gekookte bulgur 45
Gele en groene spliterwten 22
Groene linzen 22
Groente: Sperziebonen 30
Groente: Verse doperwtjes 40
Groente: Verse wortelen 30
Groente: Broccoli, artisjok, bloemkool, bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes, paprika’s, komkommer, ui, knoflook 10
Groente: Knolselderij 15
Haver 70
Havermout 40
Indiaase wilde mais 35
Kikkererwten 30
Lonton, ketan (indonesische kleefrijst) 40
Melk 40-50
Noodles 70
Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker) 40
Pasta - tarwe 50-60
Pasta - tarwe al dente 45
Pasta - volkoren 40
Pasta - volkoren (al dente) 40
Patat 95
Pinda’s 15
Pizza 85
Pompernikkel (donker roggebrood) 40
Popcorn kant en klaar 85
Popcorn (vers) 55
Quinoa 35
Rauwe wortelen 30
Rijst - basmati 50
Rijst - bruine 50
Rijst - instant 85
Rijst - wilde 35
Rijst - wit 70
Rijstmeel 95
Soja bonen, gekookt 20
Soja vermicelli 30
Tofu/tahoe 15
Vers geperst sinaasappelsap 40
Vijgen, gedroogde abrikozen 35
Vruchtenjam zonder suiker 22
Walnoten 15
Zuivelproducten 30

Ook nu geldt weer:

Hoe minder een natuurproduct 
bewerkt en ontkleurd is, 
hoe meer voedingstoffen het 
bevat en hoe gezonder het is!

Zomaar een detail:
Zoals je misschien hebt gezien, heeft bier de hoogste GI, deze hoge opnamesnelheid van de suikers verklaart waarom bier een dikke buik veroorzaakt. ;)

©moezijniszooo.blogspot.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.