donderdag 29 januari 2015

De geneeskracht van honing

Een half uur voor het ontbijt en soms ook een half uur voor het slapengaan, neem ik een glas warm (geen heet!) water met sap van een halve citroen en een kleine theelepel onbewerkte honing.In het artikel over citroensap lees je wat de voordelen van citroen zijn.

Onbewerkte honing
Rauwe honing werkt antibacterieel, helpt bij de afvoer van gifstoffen en geeft niet alleen het lymfe- en immuunsysteem een boost, maar helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het schijnt zelfs pijn te verzachten en de bloeddruk op peil te houden.

Honing wordt meestal verwarmd, om zo gemakkelijk in de potjes te worden gegoten, maar wanneer honing boven de 37 graden wordt verhit of wordt opgelost in kokend heet water (thee bijvoorbeeld), dan gaan niet alleen de zoete smaak en voedingsstoffen verloren, maar ook gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. Er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van honingwater geen ONTgifting meer is, maar eerder VERgiftiging. Dit verhitten geldt helaas voor de meeste supermarkthoning. Het beste haal je honing bij een imker, zodat je kunt vragen wat er met de honing is gebeurd. Meestal is deze honing alleen gefilterd, om vleugeltjes en andere rommeltjes er uit te halen.

Goed om te weten
Je leest vaak een melding over UMF en MGO op een potje. Hoe hoger deze waarde van de honing, hoe sterker de helende werking van de actieve enzymen die bacteriewerend zijn en hoe meer bio-actieve stoffen er aanwezig zijn.

Ik gebruik zelf Manuka honing vanwege de sterk geneeskrachtige werking. In gewone honing vind je de geneeskrachtige stof (methylglyoxal) terug in de verhouding 20-50 mg per kg. In Manuka honing kun je verhoudingen terugvinden tot wel 800 mg/kg. Daarom is deze honing veel gezonder, maar ook veel duurder.

Voorbeeld:
Honing met een MGO van 400+ bevat minimaal 400mg/kg natuurlijke methylglyoxal.

● MGO 30+ = UMF 5+
● MGO 100+ = UMF 10+ = lichte werking
● MGO 250+ = UMF 15+ = sterke werking
● MGO 400+ = UMF 20+ = zeer sterke werking
● MGO 550+ = UMF 25+ = sterkste werking

Citroen
Een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen zijn citroenen, vol met vitamine C en in staat de alkaline-zuur balans van het lichaam te herstellen, zodat het lichaam makkelijker kan ontgiften.
Een kwart citroen is voldoende, over de lengte in stukken gesneden knijp je het stuk het gemakkelijkst uit.

Waarschuwing bij citroensap: Denk om je gebit!

Gember
Je kunt ook een stuk gember toevoegen voor een lekkere smaak en nóg meer geneeskrachtig effect. Gember is een echte must bij ontgiften. Gember draagt bij aan een snellere stofwisseling en zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen beter kwijt kan.
Gebruik je gedroogde kruiden, dan kun je een mespuntje toevoegen.

Kaneel
Ook (Ceylon) kaneel is lekker in combinatie met citroensap en honing en heeft vele gezondheidsvoordelen. Vooral de combinatie met honing zorgt ervoor dat kaneel de vitaliteit van het lichaam verbetert. Ook heeft het een zeer geneeskrachtige werking bij vele aandoeningen en infecties.
De hoeveelheid hangt af van wat je er mee wil bestrijden.

Kurkuma en Cayennepeper 
Als je het heel erg goed wil doen kun je ook een beetje Kurkuma en Cayennepeper toevoegen voor nog meer geneeskrachtige werking. Deze twee producten werken ontstekingsremmend, zuiverend, ontsmettend en ontgiftend.
Van Kurkuma kun je heel eenvoudig een stukje wortel in het glas doen, even laten trekken. Je kunt het ook door een knoflookpers doen of even raspen.
Gebruik je gedroogde kruiden, dan kun je een mespuntje tot een halve theelepel toevoegen.


5 opmerkingen :

 1. Inderdaad zeer gezonde dingen.
  Ik zou ook weer wat vaker water met citroen moeten drinken.
  Ik heb zelf ook lyme en heb je website net gevonden via Facebook.
  Ik ga morgen even verder lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nina (Moe zijn is zooo..)2 februari 2015 om 17:57

   Hai lotgenootje! Ik las ook dat honing vroeger werd ingezet als antibiotica, vanwege de bacteriedodende werking. Goed om te blijven gebruiken denk ik! :)

   Verwijderen
 2. Stefanie Agostino15 maart 2015 om 12:47

  Hoi Nina,
  Blij dat ik je blog gevonden heb :) maar we zijn ondertussen al bekend met elkaar via de werkgroep op Facebook. Ook ik ga bovenstaande proberen en de voetbaden met bentonietklei... dankjewel voor het delen van je ervaringen! Veel liefs en sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey! Leuk om te lezen. :) Ik hoop dat het bij jou hetzelfde effect heeft als bij mij! Volg je mijn facebookpagina ook al? www.facebook.com/moezijniszooo

   Verwijderen
 3. Wij verkopen per jaar 10.000 kilo Nederlandse honing en krijgen ontzettend veel positieve feedback van de gebruikers. Met name de combinatie honing met kaneel komt als bijzonde heilzaam uit de bus. Wetenschappelijk bewezen of niet: praktijk ondervindelijk blijken goede resultaten!

  Ps: Meer info over onze manier van werken op www.bijenhof-dv.nl

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.