zaterdag 6 juli 2013

Voeding | Verminderde leverfunctie

De lever is ons centrale ontgiftingsorgaan. Het onderhoudt het immuunsysteem door gifstoffen te zuiveren en te lozen. Een goed werkende lever breekt een teveel aan gifstoffen af, tenzij de lever te zwaar belast wordt door een te grote hoeveelheid gifstoffen, door ziekte, chemicaliën, overgewicht, alcohol, medicijnen en toxines uit het milieu en ongezonde voeding. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat we zo min mogelijk gifstoffen binnen krijgen. 

Bij Lyme/ME/Fibromyalgie/CVS is er een teveel aan vrije radicalen (oxidatieve stress en nitrosatieve stress). Dit zijn gifstoffen waarmee de lever en de darmen en uiteindelijk het hele immuunsysteem veel te zwaar belast wordt en ontregeld raakt.

Een ontgiftende kuur en gezonde gifvrije voeding zal meer balans en minder klachten geven.

Drink voldoende water
Water is ontzettend belangrijk om de ophoping van gifstoffen en toxines in de lever te voorkomen en om de lever op te schonen.
Begin de dag met twee glazen lauw water. 
Knijp om je lever te ontgiften in het tweede glas een citroen uit en drink dit elke ochtend 20 minuten voor je ontbijt. 
Behalve water, kun je overdag ook groene thee drinken. Dit heeft een ontgiftende werking op de lever, zit vol antioxidanten die je leverfunctie op peil houden en spoelt giftige resten uit je lichaam.

Eet voldoende vezels
Vezels helpen het lichaam te ontgiften. 
De juiste vezels vind je in:
- vruchtvlees van fruit
- groenten (vooral in knollen, wortels, ui, prei, aardpeer, schorseneren, pastinaak, knolselderij, pompoen, koolrabie en asperge)
- gedroogd fruit (banaan)
- peulvruchten
- haver en gerst
- volkorenproducten
- noten, zaden en pitten

Heb je juist meer klachten door vezels? Begin dan eerst met de opbouw van oplosbare vezels in groenten, peulvruchten, havermout en fruit en bouw daarna de niet-oplosbare vezels in noten, zemelen, rijst en fruitschillen heel langzaam op.

Vermijd ongezonde koolhydraten
Eet zoveel mogelijk laag-glycemische voedingsmiddelen, om het lichaam te helpen ontgiften. Dit zijn meervoudige koolhydraten die heel langzaam door het lichaam worden afgebroken.
Klik HIER voor een overzicht van voedingsmiddelen met een lage GI (opnamesnelheid).

Vermijd bewerkte suikers
Suiker wordt ook wel het witte gif genoemd en dat is niet voor niks.
Suiker is schadelijk voor het lichaam, geeft meer klachten, meer pijn, meer stress en meer behoefte aan nog meer suiker. Heel belangrijk dus, om te ontgiften door te stoppen met suiker.

Beweeg meer
Doe oefeningen waarbij je moet zweten, dit helpt het lymfesysteem met het afvoeren van gifstoffen en dit helpt ook in de opbouw van het immuunsysteem.

Beperk de hoeveelheid gluten
Gluten zijn behoorlijk belastend voor het lichaam en vertragen de ontgifting.

Eet verse knoflook
Verse knoflook activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de (bloed)circulatie verhogen. Het bevat ook allicine en selenium, die allebei de lever beschermen.

Medicijnen
Kijk uit met het lange termijn gebruik van medicijnen, met name antibiotica.
Voor veel mensen zijn medicijnen een belangrijke bron van toxines (gifstoffen). Zowel medicijnen op doktersrecept als medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, zijn onnatuurlijke, chemische stoffen. Ons lichaam kent deze stoffen niet en heeft er moeite mee deze te verwerken. Hoewel medicijnen zeker nuttig kunnen zijn, kunnen de gifstoffen na verloop van tijd opstapelen in ons lichaam en zo een zware belasting vormen voor de lever en de gezondheid.
Des te meer reden om heel bewust met medicatie en pijnstillers om te gaan en dagelijks te ontgiften.

Verminder vlees ivm toxines
Bepaalde milieuvervuilende giftige stoffen, zoals dioxinen en polychloorbifenylen (PCB’s) komen via voer in het vlees terecht. Deze stoffen zijn een zeer zware belasting voor het lichaam, met name voor de lever.

Alternatief:
Ga voor magere opties zoals gegrilde vis en gebakken/gegrild gevogelte zonder vel.
Koop biologisch vlees. Een biologische veehouder gebruikt alleen chemicaliën en medicatie als het écht niet anders kan. 
Of zorg ervoor dat je de nodige voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen met vezels krijgt, zoals bonen en noten.

Vermijd chemische stoffen 
Chemische gifstoffen vind je bijvoorbeeld in kleding, electronica, wasmiddel en cosmetica. Ze vervuilen het milieu en daarmee ook ons lichaam. De lever is meestal al overbelast bij chronische aandoeningen, de extra gifstoffen maken het alleen maar zwaarder. Vermijden dus!

Beperk alcohol
Enkele glazen alcohol per dag belasten de lever zodanig, dat deze de afbraak van afvalstoffen onvoldoende aankan, met als gevolg een verhoogd risico op stoornissen.

Drink dus weinig alcohol en niet meer dan 1 glas per keer.


Beperk cafeïne

Het lichaam verbruikt glutathion om cafeïne in de lever af te breken. Door het teveel aan gifstoffen komen we ook chronisch glutathion tekort. Verspil je kostbare beetje glutathion dus niet aan koffie of andere cafeïnehoudende dranken.  


Voeg appelazijn toe aan je voeding
Doe 2 theelepels biologische appelazijn in een glas lauw water om de nieren te helpen bij ontgifting of sprenkel de appelazijn over een salade. Behalve het ontgiften heeft dit nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Avocado’s 
Naast alle andere gezondheidsvoordelen van avocado's, bevatten ze ook verbindingen die de lever kunnen beschermen tegen schade. 

Superfood
Chorella, Spirulina, Acai en Tarwegraspoeder kunnen ondersteuning bieden bij het ontgiften.

Kruiden
Mariadistel
Mariadistel beschermt en herstelt levercellen en ondersteunt de leverfuncties. Het kruid beschermt de lever tegen schade door gifstoffen en helpt bovendien celmembranen te stabiliseren, waardoor levercellen herstellen en weer kunnen functioneren. De anti-oxidatieve eigenschappen van mariadistel ondersteunen de ontgiftende werking en beschermen de levercellen tegen radicaalschade. Leverbelastingen door alcohol, drugs, chemicaliën en medicijnen kunnen worden verlicht door mariadistel.

Koriander 
Koriander kan je helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam.
Voordelen van ontgiften
door je lichaam regelmatig op een natuurlijke manier te helpen ontgiften verklein je jouw risico op aandoeningen van lever, gal en nieren. Je lichamelijke weerstand wordt versterkt, je huidverouderingsproces vertraagt, je maakt kom af met je overgewichtgeniet van een betere nachtrust. 

Kurkuma 
Kurkuma beschermt de lever tegen schade en helpt ook de vernieuwing van levercellen te bevorderen. Ook verhoogt het de natuurlijke productie van gal en helpt zo het lichaam vrij te houden van gifstoffen.


Een lijst met voedingsmiddelen (aan te raden en af te raden) vind je HIER.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.