woensdag 1 mei 2013

Voeding | Darmklachten

Darmklachten
Net als de lever breken ook de darmen een teveel aan gifstoffen af. De meest voorkomende darmstoornis is PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom), ook wel spastische darm genoemd.

Gezonde voeding, goede vezels en minder stress helpen de stoelgang bevorderen en verbeteren, waardoor klachten (door gifstoffen) verminderen.

Drink voldoende water
Water is ontzettend belangrijk om de ophoping van gifstoffen en toxines in de darmen te voorkomen en op te schonen. 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht is echt noodzakelijk.

Zorg voor voldoende vezels
Een vezelrijk dieet kan de stoelgang bevorderen. De juiste vezels vind je vooral in:
- vruchtvlees van fruit
- groenten (vooral in knollen, wortels, ui, prei, aardpeer, schorseneren, pastinaak, knolselderij, pompoen, koolrabie en asperge)
- gedroogd fruit (banaan)
- peulvruchten
- haver en gerst
- volkorenproducten
- noten
- zaden en pitten

Heb je juist meer klachten door vezels? Begin dan eerst met de opbouw van oplosbare vezels in groenten, peulvruchten, havermout en fruit en bouw daarna de niet-oplosbare vezels in noten, zemelen, rijst en fruitschillen heel langzaam op.

Eet voldoende groente en fruit
De vezels in groenten en fruit zijn niet alleen van groot belang bij een goede stoelgang, zoals je hierboven leest, maar hebben nog veel meer voordelen voor de darmen.
Appels bevatten pectine, een stof die een gel vormt en zo het volume van de stoelgang vergroot, wat bevorderlijk is voor de darmpassage.
Pruimen hebben een laxerende werking en zijn dus goed voor personen met een trage darmpassage.
Ook rijpe(!) bananen kunnen een positief effect hebben op obstipatie.

Zorg dat je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt
Veel lichamelijke klachten en ongemakken ontstaan door tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. De gevolgen van deze tekorten zijn vaak terug te vinden in de darmen. Een verstoorde darmflora zorgt op zijn beurt weer voor verminderde opname van vitaminen en mineralen, dus daarmee belandt je in een vicieuze cirkel.

Citrusfruit
Citrusfruit zorgt bij sommige mensen voor darmproblemen vanwege het hoge gehalte aan fruitzuur en vezels. Als je spijsvertering van slag raakt door sinaasappels, grapefruits of citroenen, probeer dan op een andere manier aan je dagelijkse portie vitamine C en voedingsvezels te komen.

Vermijd ongezonde suikers en koolhydraten
Ongezonde suikers en koolhydraten verzwakken de darmflora.
Ongezonde koolhydraten en suikers vind je in koekjes, gebak, snoep, jam, chocola, frisdranken, kauwgom, enz.
Voor gezonde koolhydraten lees je het artikel Voeding | Koolhydraten.

Kunstmatige zoetstoffen
Suikervervangers zoals aspartaam, xylitol, sorbitol en mannitol veroorzaken winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree, omdat ze niet goed worden opgenomen door de darmen. De additieven blijven achter in de darmen en trekken extra vocht aan, waardoor de ontlasting waterig wordt. Bovendien eten de bacteriën in de ontlasting deze ‘suikers’ waardoor meer gas wordt gevormd.

Voeg Omega-3 toe aan je maaltijden
Omega-3 vetzuren in o.a. noten, avocado's, gemalen(!) lijnzaad, chiazaad, levertraan en vette vis bevorderen de stoelgang en helpen de ontlasting zachter te maken. Maak gebruik van visoliecapsules wanneer je geen of weinig vette vis eet.

Vermijd schadelijke vetzuren 
Ongezond vet in voeding kan diarree in de hand werken, omdat (te veel) vet het spijsverteringskanaal irriteert. ... Ook kunnen romige sauzen, vette stukken vlees en boterige of romige toetjes de darmen prikkelen.

Eet voldoende gezonde vetten
Gezonde vetten zijn nodig in de darmen om vitamines A, D, E en K (ook wel vetoplosbare vitamines genoemd) op te nemen uit voeding.

Beperk zuivel
Producten zoals kaas, boter, melk, ijs, slagroom en yoghurt kunnen problemen veroorzaken in de darmen. Dit komt omdat de meeste zuivelproducten veel vet bevatten, maar zelfs de meest magere zuivelproducten en ook eieren (eigeel) kunnen prikkelbare darm symptomen veroorzaken.

Verminder vlees ivm toxines
Bepaalde milieuvervuilende giftige stoffen, zoals dioxinen en polychloorbifenylen (PCB’s) komen via voer in het vlees terecht. Deze stoffen hebben een zeer negatief effect op de darmflora en de algehele gezondheid.

Ook antibiotica en hormonen in het voer komen uiteindelijk via het vlees in ons lichaam terecht. Deze stoffen brengen onze darmflora en hormoonproductie uit balans.

Vet rood vlees heeft ook veel langer nodig om te verteren en de restanten komen erg moeilijk door onze dikke darm.

Alternatief:
Ga voor magere opties zoals gegrilde vis en gebakken/gegrild gevogelte zonder vel.
Koop biologisch vlees van grasgevoede dieren. Een biologische veehouder gebruikt alleen antibiotica en andere medicamenten als het écht niet anders kan en moet dit dan vermelden.

Eet ook eens vegetarisch en zorg ervoor dat je de nodige voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen met vezels krijgt, zoals bonen en noten.

Minder stress
Bij gezondheidsklachten heb je meer tijd nodig om op te laden; er is een hoger energieverbruik door pijn en er is meer stress door de pijn.
Wacht niet tot een ander zegt dat je moet gaan rusten, je weet zelf beter dan wie dan ook hoe je je voelt en of je nog energie hebt, dus geef zelf je grenzen aan.
Zorg dat je reserves bewaart en ga niet door tot je echt niet meer kan.

Wat doet stress met je lichaam? Stress geeft verhoogde spanning in het hele lichaam, waardoor de pijngrens daalt. Je ervaart dus meer pijn, raakt nog meer gespannen en komt in een vicieuze cirkel terecht.
Lees ook over de relatie tussen stress en suiker in het artikel Voeding | Koolhydraten.

Voedingsstoffen die helpen bij stressvermindering
Vitamine B
Vitamine C
Zink
Magnesium

Neem je rustmomenten
Het is dus heel belangrijk om de stresscirkel te doorbreken door bewust te kiezen voor ontspanning. Dit kan zijn door een avondje uit met vriendinnen, een massage, een schoonheidsbehandeling, een gezichtsmasker of voetenbad, een uurtje onder de zonnebank, enz.

Erg moe?
Behalve een chronische aandoening zou het ook kunnen dat je ijzerpeil aan de lage kant is of dat je een vitamine C of magnesium tekort hebt. Onderstaande producten kunnen in dat geval op een gezonde manier wat meer energie geven, zijn caloriearm en komen regelrecht uit de natuur!

- Citrusvruchten(of -sap) en kiwi’s (bevat vit. C en magnesium)
- Kool (bevat vit. C, mineralen, anti-oxidanten en magnesium)
- Gedroogde peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, spliterwten, groene erwten, kapucijners en linzen (bevat ijzer en magnesium)
- Pure chocolade, meer dan 70% cacao (bevat ijzer)

Beweeg 
Door te weinig te bewegen, loop je het risico dat je lichaam (het immuunsysteem en het uithoudingsvermogen) op lange termijn verzwakt raakt en dat de darmfunctie steeds trager gaat werken.
Bij beweging gaat het hart harder werken, waardoor alle belangrijke lichaamsprocessen extra geprikkeld worden, waaronder de darmen (betere stoelgang).

Daarnaast heeft bewegen een positief effect op de stofjes in de hersenen die ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit, zoals serotonine. Serotonine zit niet alleen in je hoofd, 90% van de serotonine in het lichaam zit in de darmen.

Ben je door ziekte niet in staat om te sporten, probeer dan in en om huis in beweging te blijven. Als je zelfs te ziek of gehandicapt bent om te lopen, doe dan oefeningen in bed of op een stoel.

Vermijd chemische stoffen 
Chemische gifstoffen ontstaan bij het ontwikkelen, verbranden en bewerken van bijv. kleding, electronica en cosmetica. Over de hele wereld vinden we deze stoffen terug in dieren, bodem, voeding en water. Ze vervuilen het milieu en daarmee ook ons lichaam.

Maak gebruik van kruiden
Kruiden kunnen een bevorderende, verzachtende of herstellende werking hebben bij darmklachten.
De meest bekende kruiden bij darmklachten zijn venkel, tijm, gember, brandnetel en chlorella. Voor de volledige lijst klik je HIER.

Eet en drink zoveel mogelijk anti-oxidanten
De reden waarom antioxidanten goed werken is omdat ze ontstekingen tegen gaan en de darmflora in balans houden. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen. Antioxidantrijke voeding vind je HIER.

Beperk alcohol
Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, verbruikt kostbare glutathion en zorgt voor verstopping in de darmen. Drink dus maximaal 1 glas alcohol per dag, liefst rode wijn, want de antioxidanten in rode wijn doen het lichaam goed.

Stop met roken
Roken heeft een negatieve invloed op het slijmvlies in uw hele spijsverteringskanaal. Ontstekingen in het maagdarmkanaal komen vaker voor bij rokers dan bij niet rokers.
Roken kan ook de werking van het sluitspiertje tussen slokdarm en maag beïnvloeden. Als dit sluitspiertje minder goed werkt, kan de maaginhoud makkelijker omhoog komen in de slokdarm. Hierdoor kun je last krijgen van oprispingen en brandend maagzuur.

Vermijd schadelijke E-nummers
E-nummers zijn kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.
De meeste E-nummers zijn schadelijk voor de spijsvertering en veroorzaken vele klachten. Klik HIER voor een overzicht en de schade die de stoffen aanrichten.

Eet minder ongezond zout
Teveel zout kan obstipatie veroorzaken. Tafelzout en het zout wat is toegevoegd aan voorverpakte voeding is geraffineerd wat betekent dat vrijwel alle sporenelementen en mineralen verwijderd zijn. Geraffineerd is ongezond. Water en zout zijn wél onmisbaar voor de darmen, dus vervang geraffineerd zout door Himalaya zout of Keltisch zeezout.

Eet minder zetmeel
We eten in het westen te veel zetmeel in de vorm van brood, pasta, rijst en aardappelen. Zetmeel is in feite gewoon suiker en een teveel hiervan verstoort de balans van de darmbacteriën.

Beperk cafeïne
Cafeïne onttrekt vocht aan het lichaam en zorgt voor verstopping in de darmen. De stoffen in thee en cacao kunnen hetzelfde effect hebben als cafeïne in koffie. Met groene thee is dit effect het kleinst.

Vermijd tarwe
Volkorenproducten op basis van tarwe kunnen erg irriterend zijn voor je darmen. Met name het eiwit gliadine in tarwe kan een agressieve reactie oproepen in ons lichaam. Vervang tarwe eens door speltbrood, roggebrood of havermout. Houd je dan nog steeds dezelfde klachten, laat dan eens uitzoeken of je mogelijk een glutenallergie hebt. Gluten zijn voor iedere darm moeilijk verteerbaar, maar als je immuunsysteem zich echt verzet tegen gluten, kun je ontzettend veel klachten krijgen.

Fodmap
Op de Monash Universiteit in Melbourne is onderzoek gedaan naar voeding bij PDS, waarbij gekeken werd welke voedingsmiddelen de meeste darmklachten geven.

Er zijn 5 productgroepen gevonden die darmklachten kunnen veroorzaken, deze 5 groepen vormen de naam FODMAP:
F: Fermenteerbaar
O: Oligosachariden (fructanen en galactanen).
D: Disachariden (lactose) Disachariden komen voor in melkproducten.
M: Monosachariden (fructose). Monosachariden komen voor in fruit en groenten.
A: And (&)
P: Polyolen (suikeralcoholen). Polyolen komen voor in zoetstoffen, fruit en groenten.

Deze productgroepen bestaan uit kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (=opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAPs. Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan.

Het FODMAP dieet helpt je om deze productgroepen te vermijden tot de klachten nagenoeg weg zijn. Hierna kun je voorzichtig weer fodmaps toevoegen aan je dieet, om te kijken welke fodmaps je wel en welke je beter niet kunt eten. Je darmen vertellen precies wat wel en niet goed gaat.

Pro-biotica
Probiotica zijn mensvriendelijke darmbacteriën. In het spijsverteringskanaal wordt voedsel afgebroken tot opneembare stoffen, eerst door o.a. enzymen in koolhydraten, eiwitten, speeksel, maagsap en gal, daarna door bacteriën in de darmen, de zogenaamde darmflora. Probiotica bevatten bepaalde bacteriestammen die de darmflora in versterken en in stand houden.

Natuurlijke bronnen van probiotica zijn bijvoorbeeld biologische yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten, appelciderazijn en Thaise vissaus.


Maak gebruik van superfood
Natuurlijk hebben alle voedingsmiddelen met erg veel voedingsstoffen (superfood) vele gezondheidsvoordelen. Maar sommige superfoods zijn extra goed voor de darmen.

Stevia (natuurlijke zoetstof) zorgt voor herstel van de darmflora.

Aloë Vera is een ontzettend krachtig middel tegen problemen in het spijsverteringssysteem. Helpt goed bij maagzweren en een spastische darm. Zorgt voor een effectieve bestrijding van spijsvertering gerelateerde auto-immuunziekten. Heeft een rustgevend en remmend effect op infecties in de darmen en bestrijd de oorzaken en symptomen van een lekkend darm syndroom en prikkelbaar darm syndroom.

Chlorella staat bekend als een zeer krachtige ontgifter en ontstekingsremmer en is in staat om de darmflora in een razend tempo weer te herstellen.

Tarwegras is zeer bevorderlijk voor het darmstelsel, maar begin voorzichtig met kleine hoeveelheden, want het werkt ook erg ontgiftend (diarree).

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in vers, rauw voedsel. Het zorgt voor een beschermende laag aan de binnenkant van onze darmwand, verbetert daarmee de bescherming tegen infecties van de darmwand en maakt de groei van parasieten in de darmwand onmogelijk.

Rauwe honing helpt tegen infecties, diarree, spastische darm en andere spijsverteringsproblematiek en maagzweren

Irish moss is een zeewier dat zeer rijk is aan mineralen en antioxidanten. Het bevordert een gezonde spijsvertering, helpt tegen spastische darm en andere chronische darmziekten

Noni is de vrucht van een noniboom, familie van de koffieboom en helpt tegen diarree en darmstoornissen.


Gebruik adaptogenen
Adaptogenen vind je vooral in wortels van planten. Ze helpen ons lichaam om te gaan met pijn, lichamelijke en emotionele stress, stress gerelateerde onbalans en vervuiling in je leefomgeving.
Adaptogenen verhogen het zelfhelend vermogen van het lichaam, zorgen voor balans en stabilisatie en blijven lange tijd na inname nog actief in het lichaam.
Adaptogenen zitten in zoete aardappel, Ginseng, Maca (Peruaanse ginseng), Rhodiola, Griffonia, Ashwaganda (Indiase ginseng), Astralaghus (Chinese ginseng), Rozenwortel (Europese ginseng), Dangshen, Chlorella en Spirulina.


Maak gebruik van voedingssupplementen
Vaak heeft het lichaam door een verstoorde darmflora en een verstoorde opname een tekort aan vitamine en mineralen .
Samen met het verbeteren van de darmflora met alle bovengenoemde middelen, moet er worden gezorgd voor aanvulling van de ontbrekende vitamines en mineralen in het lichaam om weer op krachten te komen.


Met bovenstaande tips help je de afvoer van afvalstoffen / toxines in de darmen te bevorderen.
Meer voedingstips voor ontgiften vind je HIER.


Een lijst met voedingsmiddelen (aan te raden en af te raden) vind je HIER.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.