Meestal worden chemische stoffen aangeduid met E-nummers.
Niet alle E-nummers zijn slecht, maar vooral E621 (smaakversterker) en E951 (zoetstof) zijn schadelijk voor de gezondheid, verstoren de hormoonbalans, zorgen voor overgewicht, hebben een verslavende werking, geven een moe en onfit gevoel en laten je er op den duur zelfs ouder uitzien dan je bent.
E-621 ontregelt ook de honger en verzadiging, als je eenmaal begint met eten, krijg je juist meer trek. In plaats van E621 kan er ook op de verpakking staan: vetsin, gistextract, toegevoegde gist, gelatine, maar ook MSG (mononatriumglutamaat), glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olien en vetten of monokaliumglutamaat.
Veel voorkomende E-nummers.
- E120
- E150d en E150g
- E160a
- E202
Veroorzaakt astma, spijsverteringsproblemen, netelroos en neusverkoudheid.
- E224
Veroorzaakt spijsverteringsproblemen, allergieën, bronchitis, misselijkheid en breekt vitamine B af.
- E250
- E300
- E385 (EDTA)
Het zit in dressings, vinaigrettes, mayonaises, bij groenten in pot en blik en soms zelfs bij ingevroren groenten.
Kan overgeven en diarree veroorzaken, kan buik- en spierkrampen oproepen, veroorzaakt bloedklontjes en bloed in de urine.
- E432 (Polysorbaat)
Zit vaak in ijs en sorbet, taartglazuur, soepen, patés, bonbons en patisserie, kauwgum en alcoholcocktails.
Heeft infectie aan de urinewegen tot gevolg, digestieproblemen, huidaandoeningen, nierproblemen en gewichtstoename.
- E451 en E452
- E620 en E621 (glutamaten)
Glutamaten verleiden je bijvoorbeeld tot het eten van een hele zak chips zonder dat je het in de gaten hebt.
Deze stof wordt toegevoegd aan knakworstjes, soepen, fonds (kant en klare basis voor soepen en sauzen), bouillons, rookworsten, frikadellen, gemodificeerd zetmeel en genetisch gemanipuleerde soja, maïssiroop en aroma’s van onder meer karamel (zie E150).
Glutamaat is 1 van de grootste veroorzakers van overgewicht.
- E640 (Glycine)
- E951 (Aspartaam)
Dit is een wolf in schaapskleren. Meestal als je ‘suikervrij’ of ‘light’ leest, zit er aspartaam in. Aspartaam is namelijk ook de basis voor andere zoetstoffen, zoetstoffen worden gebruikt in kauwgom, light frisdranken, vruchtensap, tandpasta, limonade, zoetjes, enz.
Wetenschappelijk is aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast en kankerverwekkend is.
Kleine(!) bijverschijnselen? Aspartaam veroorzaakt digestieproblemen, winderigheid, hoofdpijn, diabetes, gewichtstoename, hyperactiviteit, leverproblemen, oogproblemen, gevoeligheid voor lawaai, botpijnen, haarverlies, nierproblemen, hartproblemen (vooral bij sporters), chronische vermoeidheid enz.
Andere benamingen voor (zoetstoffen met) Aspartaam zijn; Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en Amino Sweet (Bron: Ecowijs).
Weet wat je eet
Lees zomaar eens het etiket op een blik soep of kant en klare maaltijd(mix) in de winkel, om te kijken welke E-nummers er in zitten.
© moezijniszooo.blogspot.nl
Geen opmerkingen :
Een reactie posten