dinsdag 9 juli 2013

Voeding | E-nummers

Aan kant en klare voeding worden kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd, om het product langer houdbaar, kleurig, op smaak en smeuïg of juist droog te houden.
Meestal worden chemische stoffen aangeduid met E-nummers.

Niet alle E-nummers zijn slecht, maar vooral E621 (smaakversterker) en E951 (zoetstof) zijn schadelijk voor de gezondheid, verstoren de hormoonbalans, zorgen voor overgewicht, hebben een verslavende werking, geven een moe en onfit gevoel en laten je er op den duur zelfs ouder uitzien dan je bent.

E-621 ontregelt ook de honger en verzadiging, als je eenmaal begint met eten, krijg je juist meer trek. In plaats van E621 kan er ook op de verpakking staan: vetsin, gistextract, toegevoegde gist, gelatine, maar ook MSG (mononatriumglutamaat), glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olien en vetten of monokaliumglutamaat.

Veel voorkomende E-nummers.
 • E120
Is een kleurstof om producten rode kleur te geven. Zeer giftig. Verhoogt de kans op hyperactiviteit, astma, eczeem en longontsteking.

 • E150d en E150g
Is een karamel gemaakt op basis van sulfiet, ammoniak en ammonium. Om een bruine kleur te geven aan een product, bijvoorbeeld aan brood of ontbijtkoek om het gezonder te laten lijken. Niet bepaald ongevaarlijk.

 • E160a
Is een carotenoïde, geeft het product een oranje kleur. Niet agressief.

 • E202
Is een conserveringsmiddel, gevaarlijk.
Veroorzaakt astma, spijsverteringsproblemen, netelroos en neusverkoudheid.

 • E224
Is een conserveringsmiddel, gevaarlijk.
Veroorzaakt spijsverteringsproblemen, allergieën, bronchitis, misselijkheid en breekt vitamine B af.

 • E250
Is een conserveringsmiddel op basis van sodiumchloride. Veroorzaakt astma, hyperactiviteit, longontsteking, misselijkheid, lage bloeddruk, kanker en duizeligheid.

 • E300
Is een redelijk ongevaarlijk antioxidant.

 • E385 (EDTA)
Is een synthetische antioxidant tegen het uitdrogen en verkleuren van een product onder invloed van zuurstof.
Het zit in dressings, vinaigrettes, mayonaises, bij groenten in pot en blik en soms zelfs bij ingevroren groenten.
Kan overgeven en diarree veroorzaken, kan buik- en spierkrampen oproepen, veroorzaakt bloedklontjes en bloed in de urine.

 • E432 (Polysorbaat)
Is een synthetische stabilisator en emulgator.
Zit vaak in ijs en sorbet, taartglazuur, soepen, patés, bonbons en patisserie, kauwgum en alcoholcocktails.
Heeft infectie aan de urinewegen tot gevolg, digestieproblemen, huidaandoeningen, nierproblemen en gewichtstoename.

 • E451 en E452
Dit zijn stabilisatoren en synthetische zuurcorrectoren. Proeven met ratten hebben aangetoond dat ze groeistoornissen kregen en dat hun vruchtbaarheid werd aangetast. Ratten zijn minder gevoelig dan mensen... Zeer gevaarlijk dus.

 • E620 en E621 (glutamaten)
Zijn allemaal smaakversterkers op basis van monosodium en worden onder veel verschillende namen in ons voedsel verwerkt. Je smaakpapillen krijgen er een prikkeling van en je eet meer dan je oorspronkelijk van plan was of dan je lichaam nodig heeft.
Glutamaten verleiden je bijvoorbeeld tot het eten van een hele zak chips zonder dat je het in de gaten hebt.
Deze stof wordt toegevoegd aan knakworstjes, soepen, fonds (kant en klare basis voor soepen en sauzen), bouillons, rookworsten, frikadellen, gemodificeerd zetmeel en genetisch gemanipuleerde soja, maïssiroop en aroma’s van onder meer karamel (zie E150).
Glutamaat is 1 van de grootste veroorzakers van overgewicht.

 • E640 (Glycine)
Synthetische zoutvervanger en smaakversterker die eetdrift veroorzaakt. Maakt onvruchtbaar en tast de weerstand aan.

 • E951 (Aspartaam)
Is een suikervervanger.
Dit is een wolf in schaapskleren. Meestal als je ‘suikervrij’ of ‘light’ leest, zit er aspartaam in. Aspartaam is namelijk ook de basis voor andere zoetstoffen, zoetstoffen worden gebruikt in kauwgom, light frisdranken, vruchtensap, tandpasta, limonade, zoetjes, enz.

Wetenschappelijk is aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast en kankerverwekkend is.
Kleine(!) bijverschijnselen? Aspartaam veroorzaakt digestieproblemen, winderigheid, hoofdpijn, diabetes, gewichtstoename, hyperactiviteit, leverproblemen, oogproblemen, gevoeligheid voor lawaai, botpijnen, haarverlies, nierproblemen, hartproblemen (vooral bij sporters), chronische vermoeidheid enz.

Andere benamingen voor (zoetstoffen met) Aspartaam zijn; Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en Amino Sweet (Bron: Ecowijs).
Weet wat je eet
Lees zomaar eens het etiket op een blik soep of kant en klare maaltijd(mix) in de winkel, om te kijken welke E-nummers er in zitten. 


© moezijniszooo.blogspot.nl 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.