zondag 21 december 2014

Abnormale stressrespons bij ME / Lyme

ME-patiënten kunnen een hevige stressreactie ervaren op normale prikkels, die vergelijkbaar is met de stressrespons op acuut gevaar. Bij deze abnormale stressrespons worden ook niet-bedreigende prikkels door het lichaam als bedreigend ervaren. Het immuunsysteem kan bijvoorbeeld reageren alsof er een infectie binnenkomt (meer info), je kunt hartkloppingen krijgen of in paniek raken, je ervaart niet alleen veel fysieke en mentale stress (overprikkeling), maar je kunt ook behoorlijk ziek worden, koorts krijgen of pijnklachten ervaren in reactie op dagelijkse prikkels als 
 • geur
 • smaak
 • geluid
 • licht
 • warmte / kou
 • tast 
 • druk

Schade
Langdurige stress heeft een vernietigend effect op het lichaam. Er ontstaat:
 • een teveel aan stresshormonen en vrije radicalen (gevaarlijke gifstoffen)
 • een tekort aan anti-oxidanten (stoffen die gifstoffen onschadelijk maken)
 • een onderdrukt darm- en immuunsysteem
 • een verlaagde opname en gebruik van glucose (energie)
 • celschade met bijbehorend functieverlies 
 • ontstekingen in de cellen en rond gewrichten. (Bron)

Wanneer je jouw heftige stressreactie met een psycholoog bespreekt, zal deze zeggen dat een abnormale stressrespons inderdaad fysieke gevolgen heeft, maar dat de oorzaak psychisch is.

Volgens prof. dr. De Meirleir (gespecialiseerd in ME en Lyme) komt een abnormale stressrespons vooral door neurotoxinenneuro-inflammatie en door vertraagde signaaltransmissie tussen neuronen in de hersenen. 
 • Neurotoxines zijn gifstoffen (toxines) die vooral een schadelijk effect hebben op het zenuwstelsel.
 • Neuro-inflammatie betekent ontstekingen in de hersencellen.
 • Signaaltransmissie is de overdracht van signalen (communicatie) tussen cellen en organen, waarbij hormonen een belangrijke rol spelen.
 • Neuronen zijn hersencellen.

Kortom
Onze abnormale stressrespons komt door gifstoffen in lichaam die het zenuwstelsel en gezonde cellen aantasten en ontstekingen in de (hersen)cellen veroorzaken. Deze ontstekingen verstoren de communicatie / signaaloverdracht tussen cellen en de bijbehorende hormoonproductie met functieverlies, pijn en andere klachten als gevolg. 

Ook doorbloedingsstoornissen en een disfunctionerende HPA-as (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis oftewel Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) spelen een rol bij een abnormale stressrespons.


Aanpak
De hoeveelheid gifstoffen die een verstoorde stressrespons veroorzaken onderstreept maar weer eens het belang van ontgiften bij ME en Lyme. Ook gezonde voeding (zonder gifstoffen, met ontstekingsremmende en hormoonregulerende werking plus extra anti-oxidanten), aanpak van chronische infecties (oorzaak voor productie van neurotoxines) en ondersteuning van het immuunsysteem (verbeteren van de darmfunctie) is van groot belang.

Verder is het belangrijk om jezelf te kalmeren bij een abnormale stressrespons (mindfulness / EFT therapie kan hierbij helpen), een stapje terug te doen en een rustige plek op te zoeken waar je kunt ontprikkelen om zo het lichaam uít de stressstand en ín de ruststand te krijgen. 

Als je fysiek sterk genoeg bent, kan het ook helpen om juist even in actie te komen bij zo'n stressrespons, om de cortisolpiek te benutten.


Verder werken Magnesiumbysglycinaat en B12 ontprikkelend en zijn adaptogenen heel belangrijk om het lichaam te ondersteunen bij stress. Ook citroenmelisse, taurine en kamille hebben een ontprikkelende en rustgevende werking.

Wat gebruik of doe jij als chronisch zieke, wanneer je lichaam een te hoog stresslevel heeft en dus een toename van gifstoffen en ontstekingen?

Eigen ervaring
Ik heb zelf vooral last van licht en geluid (ik heb standaard watjes in mijn oren), maar ik kan ook echt ziek worden door de geur van parfum of door koude wind in mijn nek bijvoorbeeld. Of ik krijg een paniekaanval door een onverwachts geluid, hartkloppingen door warmte van de zon, heuse woede door wind, enz. Ik kan merken dat de ontstekingen in mijn hersenen toenemen door hele gewone prikkels. Vooral de druk, Tinnitus (piep) en pijn in mijn hoofd neemt dan toe en ik kan daarna ook minder goed lopen en nadenken. Rust nemen in een prikkelvrije ruimte en een ontgiftend voetenbad of een kleidrankje heeft altijd een herstellend, ontprikkelend en kalmerend effect bij mij. Ook Rhodiola (een adaptogeen kruid) helpt om te kalmeren. 


Bron uitspraak prof. De Meirleir:
Chatsessie 19 april 2013 ME|cvs VerenigingLees ook:


Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.