zondag 21 juni 2015

Recept | Fruitsmoothie met munt

Recept
1 banaan
1 mango
muntblaadjes naar smaak
1 tl citroensap
1 el zadenmix (lijnzaad, hennepzaad, chiazaad)
500 ml melk (vervanger)
Met dank aan Bianca voor het recept. 
(www.atmicasa.nl)Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.

I.v.m. intoleranties vervang ik zelf zuivel voor plantaardige melkproducten, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst ipv tarwe. Verder probeer ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers te vermijden en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)


Wat is er zo gezond aan dit recept?


  • Banaan
Het eten van bananen heeft een probiotisch effect doordat er onverteerbare vezels inzitten. Dit stimuleert de groei van gezonde bacteriën. Banaan is een goede ontgifter en helpt gifstoffen als metalen en pesticiden afvoeren. Ook bevat banaan veel antioxidanten* en vit A. Bananen zijn goed voor het immuunsysteem en verhogen het melatonineniveau, waardoor het waak- / slaapritme verbetert.

  • Mango
Mango werkt antidiabetisch, antioxidant*, antiviraal, hartversterkend, bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend, antibacteriële, antischimmel, worm- en parasietverdrijvend, immuunsysteemregulerend, koortsonderdrukkend, diarreeremmend, krampstillend en alsof dat nog niet genoeg is beschermt het ook de lever nog en helpt het gifstoffen af te breken. De vrucht helpt ook de huid te beschermen tegen UV-schade door zonlicht.


  • Munt
Munt is een natuurlijk antibioticum. Alleen de geur heeft al een antibacteriële werking. Het helpt tegen sommige hoofdpijnen, tegen darmkrampen, tegen jeukende huidziekten, verkoudheid, griep en slijmvliesontstekingen. Ook bevordert het de spijsvertering en speekselklieren en heeft het een antibacteriële werking voor mond en gebit.
Ben je misselijk of heb je hoofdpijn, stop je neus in een plantje of wrijf wat muntolie rond je neus en op je voorhoofd, dit kan pijn en misselijk verdrijven. Munt is lekker in thee, maar ook in een kan met water. Voeg nog wat schijfjes citroen toe en je hebt een heerlijk verfrissend drankje! 

  • Citroensap
Citroenen zijn een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen. Het sap wordt vooral aan gerechten toegevoegd voor een frisse smaak, maar heeft vele gezondheidsvoordelen. Citroensap heeft een anti-bacteriële en antivirale werking, bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem, verbetert je huid, herstelt de zuurbalans, bevordert gewichtsverlies, voorkomt aderverkalking, voorkomt nierstenen, bevordert de zuurstofopname in het bloed,geeft meer energie en helpt stress te verminderen.
Citroenen bevatten veel vit C, antioxidanten en vezels. 

  • Chiazaad
Chiazaad is goed voor de suikerspiegel, voor de darmen en bij diabetes.
Chiazaad bevat hele hoge hoeveelheden van omega 3, mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink.
(Let op: Dit zaad heeft een bloedverdunnende werking.)


  • Hennepzaad
Hennepzaad bevat veel vitamine E, antioxidanten* en hele belangrijke zuren die nodig zijn bij herstel en opbouw van cellen. Ook bevat hennepzaad belangrijke omega-3 en omega-6 vetten. Hennep is heel goed voor (herstel van) de huid en gaat huidveroudering tegen. Ook zou hennep helpen bij PMS, MS en kanker.


  • Lijnzaad
Lijnzaad is goed voor de suikerspiegel, voor de darmen en tegen ontstekingen. Lijnzaad moet 'gebroken' zijn, anders neemt het lichaam er niks uit op.
Lijnzaad bevat gezonde omega-3 vetten, antioxidanten*, veel vezels en ook magnesium, fosfor en koper.


* Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en houden de darmflora in balans. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen.Bronnen:
Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.