woensdag 24 juni 2015

Cosmetica | Eetbaar gezichtsmasker

In het kader van, wat je niet kunt eten, kun je beter ook niet op je huid smeren, heb ik een heerlijk voedzaam recept om de huid te reinigen en te voeden, zo uit de koelkast.

Het is niet alleen heel fijn voor je lichaam om via de huid voedingstoffen op te kunnen nemen ipv chemicaliën en gifstoffen, maar het is ook heerlijk om je vingers af te kunnen likken, nadat je het masker hebt aangebracht! Haha!

Recept
1 tl Honing
1 tl Citroensap (1/4 citroen, bewaar de schil)
1 tl Kokosolie
1/4 Banaan
1/4 Avocado

En als je het in huis hebt:
1 tl Bentonietklei (of een andere groene kleisoort)
1/2 tl Zuiveringszout (of eventueel Keltisch zeezout of Himalaya zout)

Deze ingrediënten hebben zoveel gezondheidsvoordelen dat je ze eigenlijk standaard in huis moet hebben.

Het is te weinig om in de blender te doen, dus een staafmixer is handiger. Bij gebrek aan een staafmixer heb ik het met een vork fijn geprakt, maar dan krijg je het niet zo mooi glad als met een mixer.

Voeg de bentonietklei pas ná het mixen toe en gebruik een kunststof of houten spatel, want klei en metaal gaan niet goed samen. 


Reinigen
Begin met het reinigen van de huid met lauwwarm water en dep de huid droog. 
Gebruik de binnenkant van de citroenschil (nadat je het sap er uit hebt geperst, voor straks) om de huid extra grondig te zuiveren. Spoel af met warm water, zodat de poriën open gaan staan en dep de huid droog.

Masker
Breng het masker aan op de gereinigde huid (neem ook hals en decolleté mee) en laat het een half uurtje inwerken. Spoel het masker af met lauwwarm water of reinig met een warme vochtige doek (dit voelt zó fijn!). Na het verwijderen van het masker koel je de huid weer af met koud water en kun je eventueel nog wat kokosolie aanbrengen. 

Als je de huid niet eerst afkoelt, blijven de poriën openstaan. Wanneer je de poriën vervolgens dichtsmeert met crème of olie, kan de huid niet meer ademen. Dus eerst poriën sluiten, dan de huid pas insmeren.

Scrub
Als je een theelepel (kokosbloesem)suiker, fijngemalen zaadjes/nootjes/granen of bijvoorbeeld amandelpulp toevoegt aan het masker, kun je de huid tijdens het afspoelen scrubben door met je vingers zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken.

Je huid zal heerlijk zacht aanvoelen en grondig gezuiverd zijn. Behalve de huid heeft ook het lichaam essentiële voedingsstoffen opgenomen uit het masker. Pure verwennerij dus! :)

Haar
Heb je wat over, smeer dit dan in je haar, want het masker heeft op het haar al net zo'n positief effect als op de huid!


Wat is er zo geweldig aan dit recept?

  • Honing
Honing werkt antibacterieel, herstellend, reinigend, verfrissend en kalmerend op de huid.

  • Citroensap
Citroen werkt zuiverend, herstelt de natuurlijke zuurtegraad (pH) en bevat veel vitamine C, dit helpt rimpels en oneffenheden te verminderen.

  • Kokosolie
Werkt antibacterieel en gaat huidveroudering tegen. Kokos bevat veel vitamine E, dit hydrateert, beschermt en herstelt de huid. De olie werkt ook goed bij wallen onder ogen, striae en littekens en het verzacht een verbrandde huid.

Je kunt ook Arganolie gebruiken, de topper onder de huidoliën.

  • Banaan 
Banaan heeft een kalmerende werking en bevat veel kalium wat erg goed is voor de huid.

  • Avocado
Avocado heeft sterk hydraterende eigenschappen, gaat huidveroudering tegen en is erg fijn voor de droge en rijpere huid.

  • Bentonietklei
Bentoniet heeft een zeer krachtige zuiverende en ontgiftende werking op de huid en zuivert zelfs veel dieper dan alleen de huidlagen. Perfect bij acne en andere onzuiverheden of huidontstekingen.

  • Zuiveringszout (baking soda / natriumbicarbonaat)
Zuiveringszout ontsmet, hydrateert en reinigt de huid, neutraliseert de zuurtegraad (pH) en zorgt dat de huid vocht vasthoudt.


Ga je het proberen? Of ken je een ander gezond en eetbaar masker? Laat je reactie hieronder achter! :)


Bronnen:

2 opmerkingen :

  1. Die hoorde ik afgelopen weekend tijdens het festival ook al ja! Wat je niet kunt eten niet op de huid smeren. Zit wel wat in! Ook leerzaam wat al die ingrediënten afzonderlijk voor effect hebben op de huid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, leuk hè, was voor mij ook interessant en leerzaam om uit te zoeken! :D

      Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.