Recept
1 el kruidenboter
1 el yoghurt
1/2 avocado in kleine blokjes
1/4 komkommer in kleine blokjes
1/2 ui gesnipperd
2 tenen knoflook
1/2 tl bieslook
1/2 tl peterselie
1 mp Himalaya zout
1 el zadenmix (chia-, hennep- en lijnzaad)
Je kunt alles gewoon mengen met elkaar, pureren is niet nodig. Ik heb met dit mengsel 4 speltboterhammen belegd.
Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.
I.v.m. intoleranties vervang ik zelf zuivel voor plantaardige melkproducten, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst ipv tarwe. Verder probeer ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers te vermijden en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)
Wat is er zo gezond aan dit recept?
- Avocado
Avocado bevat vitamine C, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor en zeer gezonde omega-3 vetten.
- Komkommer
Komkommer bevat vitamine A, B en C, silica, kalium en magnesium.
- Ui
Uien bevatten veel vitamine C, redelijk wat B6 en B11, molybdeen, mangaan en kalium.
- Knoflook
Verse knoflook bevat selenium, jodium, magnesium, ijzer en zink, en vitamine A, B en C.
- Bieslook
Ook heeft het kruid een vochtafdrijvende werking, is het goed voor de bloedsomloop en stimuleert het de spijsvertering en de eetlust. Voordeel ten opzichte van knoflook, je ruikt het niet zo. ;)
Bieslook bevat erg veel vitamine A, C en K, B-vitaminen en ijzer, koper, mangaan, magnesium, calcium, fosfor en zink.
- Peterselie
Peterselie bevat vitamine A, B, C en K, Calcium, Magnesium, IJzer, Fosfor, Kalium, Mangaan, Folinezuur en Zwavel.
(Let op: Natuurzout bevat geen jodium, aan tafelzout wordt vaak jodium toegevoegd. Dit zul je dus voornamelijk uit vis (vooral magere vissoorten), maar ook uit vlees, eieren en ui moeten halen. Ook bakkersbrood bevat jodium.)
- Himalaya zout
(Let op: Natuurzout bevat geen jodium, aan tafelzout wordt vaak jodium toegevoegd. Dit zul je dus voornamelijk uit vis (vooral magere vissoorten), maar ook uit vlees, eieren en ui moeten halen. Ook bakkersbrood bevat jodium.)
- Chiazaad
Chiazaad bevat hele hoge hoeveelheden van omega 3, mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink.
(Let op: Dit zaad heeft een bloedverdunnende werking.)
(Let op: Dit zaad heeft een bloedverdunnende werking.)
- Hennepzaad
- Lijnzaad
Lijnzaad bevat gezonde omega-3 vetten, antioxidanten*, veel vezels en ook magnesium, fosfor en koper.
- Spelt
Spelt bevat mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer, zink, seleen en kalium.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten