vrijdag 11 december 2015

Als ik morgen nog steeds ziek ben...


Als ik morgen nog steeds ziek ben...
Wil je me dan niet vergeten,
als jouw leven verder gaat,
terwijl het mijne stil staat?
Wil je met me blijven praten,
ook als ik geen vragen stel?
Of stil zijn als het nodig is,
maar dan wel met mij samen?

Wil je me betrekken bij jouw leven,
hoe ziek ik me ook voel?
Wil je me vertellen wat je voelt
en wat je zoal meemaakt?
Wil je met me blijven delen
wat jou raakt en wat jou blij maakt?

Wil je me aan het lachen maken,
ook al doet dat pijn bij mij?
Wil je me laten voelen dat ik leef,
ook al is het vaak maar half?
Wil je me, hoe dan ook, laten weten
dat je nog steeds om me geeft?
Mij op jouw manier laten zien
dat mijn bestaan voor jou nog..
meerwaarde heeft?


Wil je morgen..
Als ik dan nog ziek ben..
Wil je dan nog steeds..

Ook al ben ik 'mij' niet meer..
Wil je dan nog.. bij me zijn?
Zelfs al is het in gedachten,

maar mag het dan.. hardop?

Nina
@moezijniszooo.blogspot.nl


Deze tekst kwam 'uit mijn hart gerold' na een geëmotioneerd gesprek met Linda Rosenboom (werkzaam bij Stichting Chronische Zenuwpijn) over vriendschappen en chronisch ziek zijn.

16 opmerkingen :

 1. De tranen schieten mij in de ogen bij deze tekst, na zo,n 34/35 jaar dag in dag uit pijn in m,n lijf Wat een geestelijke creativiteit heeft het me gekost en nog steeds om iedere keer weer met beperkter leven te dealen, om te schakelen en je leven weer een andere en nuttige invulling te geven. Tegelijkertijd dwarrelt de tekst van Claudia de Brey,s liedje: mag ik dan bij jou door m,n hoofd!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, wat grappig, met dat liedje heb ik dus heel de dag in mijn hoofd gezeten, nadat ik dit schreef. Op mijn pagina Moe zijn is zooo schreef ik nog, zullen we aan Jeroen van de Boom vragen (ik vind zijn versie mooier) of hij er een liedje van wil maken met als titel niet 'Mag ik dan bij jou..' maar 'Wil jij dan bij mij..'.

   Wat een ellendig lange tijd Cecile, het is inderdaad een hele uitdaging om jezelf steeds weer een levenshouding aan te meten die past bij de steeds kleiner wordende wereld..

   Maar we zijn er gelukkig voor elkaar in dit proces!

   Verwijderen
  2. Zo is het Nina,bedankt voor je reactie terug. Fijne dagen en een goed nieuwjaar gewenst en wie weet ........... lieve groet Cecile

   Verwijderen
  3. Wie weet... ;) Ik wens jou ook alle goeds en veel gezelligheid toe.
   Liefs!

   Verwijderen
 2. prachtig nina, kheb het meteen gedeeld op mijn fb. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel mooi, nina. ik heb het niet gedeeld, omdat ik juist alleen wil zijn. terecht zou dan zijn dat fam. zou reageren, we willen wel eens komen maar je weet het niet van te voren, dus lukt het niet ! mailen vind ik fijn en vrienden hun ervaringen met me delen, vakantie ervaringen, uitjes. een recept. goh wat heb ik moeite gehad eerst om te kunnen reageren. liefs lieve nien !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel het ook allemaal vooral digitaal hoor. :) Moet er niet aan denken dat iedereen ineens langs wil komen. Maar inderdaad, berichtjes, kaartjes, horen hoe het gaat, enz, dat is zo fijn! Vorige week stuurde iemand me een filmpje van haar wandeling hier buiten het dorp, er liepen herten in het wild en je zag een roofvogel op een tak zitten. Dat is echt genieten als iemand zoiets bijzonders met je deelt!

   Verwijderen
 4. Tranen lopen over m'n wangen.
  Wat is mijn wereld klein geworden sinds ik ziek ben.
  Ik neem 't niemand kwalijk, maar 't doet wel pijn.
  Mensen vragen je niet meer mee, ze vinden 't vervelend al je steeds nee moet zeggen.
  Ze vertellen je niet meer wat ze hebben gedaan omdat ze 't zielig vinden
  En voor je 't weet zit je hele dagen alleen thuis en is je enige contact met de "buitenwereld" alleen nog wat je leest op facebook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verwoordt precies de schrijnende situatie van veel chronisch zieken. Exact de reden waarom ik dit schreef. Durf je het te delen met je vrienden?

   Verwijderen
 5. ik heb hem gedeeld op mijn blog....dankjewel... erg mooi en precies waar ik al tijden tegenaan loop/vecht en niet uitkom soms...ik heb gelukkig ook steeds meer momenten waarin ik zie dat ik nog veel te bieden heb...zoeken naar invulling...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het delen, Paola! Het is zo moeilijk uit te spreken naar vrienden en familie hè, maar al lezend komt de boodschap vast en zeker over! :)

   Verwijderen
 6. .. dat mijn bestaan voor jou nog meerwaarde heeft ... Bedankt Nina, ik heb het gedeeld op FB. Ik zeg steeds dat Van Gogh tijdens zijn leven maar 1 schilderij verkocht heeft. Mijn waarde voor de maatschappij kan pas na mijn dood vastgesteld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Dat is een mooie gedachte. :) Ik vind het vooral belangrijk om zélf de meerwaarde van mijn bestaan in te zien, ongeacht of anderen dat ook inzien. Maar deze tekst kwam voort uit de verdrietige gedachte dat 'vrienden' je soms zo makkelijk loslaten, alsof je totaal niet meer waardevol bent door je ziekte en als vuilnis aan de kant van de weg gezet mag worden. Zo niet oké..

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.