donderdag 6 augustus 2015

De geneeskracht van zuurstof

Veel mensen hebben een oppervlakkige ademhaling, door bijvoorbeeld vermoeidheid, uitputting, spierzwakte (longen werken op spierkracht), stress, te weinig beweging, verminderde werking van het middenrif en pijn. Hierdoor krijgen we vaak maar een halve liter lucht binnen per ademhaling, terwijl we bij een volledige ademhaling wel 2,5 liter lucht inademen.

En de lucht díe we inademen bevat ook nog eens steeds minder zuurstof. Zuurstof is afkomstig van plankton in de oceanen en van regenwouden in Afrika, Midden- en Zuid- Amerika, maar het zuurstofniveau daalt drastisch door ophoping/verwerking van giftig afval, industriële luchtvervuiling, uitstoot van koolmonoxide door voertuigen, vervuiling van de zeeën, meren en rivieren en grootschalige houtkap. Vooral in grote steden dreigt er een ernstig tekort aan zuurstof in de lucht.

Maar zuurstof is toch echt van levensbelang. Bij het inademen worden voedingsstoffen door zuurstof naar de cellen getransporteerd, alle processen in het lichaam worden door zuurstof geregeld. Onze hersenen, onze uitscheidingsorganen, heel ons denken, voelen en handelen hangt af van zuurstof.

 • Het is een levensenergie waar we niet zonder kunnen.
"Oxidatie is de bron van leven. Een gebrek hieraan veroorzaakt ziekten, een totaal gebrek; de dood."
Dr. Eugene Blass, Ph.D.,
"Sauerstoff-Therapie: Ihre Entstehung, Ziel & Resultat"

"Zuurstof is voor het lichaam onontbeerlijk. We kunnen een hele tijd zonder eten en drinken. Maar zonder zuurstof houden we het maar een aantal seconden vol, het is de levensvonk."
Dr. Charles H. Farr, M.D.,Ph.D.,
Zuurstoftherapiën

 • Het zorgt voor energie
"Hoe meer zuurstof wij in ons lichaam hebben, des te meer energie we produceren. Dit te onderkennen is vandaag de dag belangrijker dan ooit."
Dr. Norman Mc Vea, Ph.D.

"Onvoldoende zuurstof betekent onvoldoende biologische energie. Dat kan op haar beurt weer aanleiding zijn voor een lichte vermoeidheid, tot aan een bedreigende ziekte. Het verband tussen zuurstofgebrek en ziekte is een vaststaand feit."
Dr. W. Spencer Way, M.D.,
Journal of the American Association of Physicians

 • Het voorkomt schade en aandoeningen
"Als tekorten aan minder vitale elementen zoals vitaminen, mineralen en enzymen het menselijke lichaam al van zijn gezondheid en vitaliteit kunnen beroven, hoeveel groter moet de schade dan niet zijn bij een gebrek aan zuurstof?"
Townsend Letter for Doctors

"Alle ernstige ziekten gaan hand in hand met een laag zuurstofgehalte. Gebrek aan zuurstof in lichaamsweefsel is een duidelijke indicatie voor een ziekte…..Het is tevens de eigenlijke oorzaak van alle degeneratieve ziekten."
Dr. Stephen Levine,
Ph.D., Moleculair-Bioloog en geneticus

"Alle chronische klachten, ziektes en ongemakken worden veroorzaakt door het gebrek aan zuurstof op celniveau."
Dr. Arthur C. Guyton, M.D. 
The Textbook on Medical Physiology

"Ziekten zijn, eenvoudig gezegd, het gevolg van een tekort aan oxidatieprocessen in het lichaam, wat tot een opeenhoping van toxines leidt. Deze toxines zouden in een normaal functionerende stofwisseling direct worden verbrand."
Dr. Albert Wahl, M.D.

"Kanker heeft slechts een primaire oorzaak: de verandering van een normale zuurstof ademhaling van de lichaamscellen in een anaërobe (zuurstofarme) ademhaling."
Dr. Otto Warburg ,
Nobelprijswinnaar voor kankeronderzoek

 • Het voert afvalstoffen, gifstoffen en ziekteverwekkers af
"Zuurstof maakt korte metten met puin, troep, gif, afval en alles wat voor het lichaam niet bruikbaar is, en verwijdert het uit het systeem. Zoals een schoon huis niet aantrekkelijk is voor vliegen, zo is een lichaam rijk aan zuurstof voor elke indringer een moeilijk te nemen vesting."
Brian Goulet, vakkundig kenner van kruiden,
Canadian Journal of Health and Nutrition

 • Het voert voedingsstoffen aan
"Het vermogen van het menselijk lichaam om voedingsstoffen om te zetten en af te breken, wordt voor een belangrijk deel door zuurstof ondersteund. Het bevordert de opname van vitaminen, mineralen, en aminozuren uit de natuurlijke voedingsbron, als ook uit de dagelijkse voedingssupplementen."
James Lembeck, D.C.H., C.M.P.,
Voedingswetenschapper, auteur


 • Het versterkt het immuunsysteem
"Zuurstof speelt een centrale rol in het juist functioneren van het immuunsysteem."
Dr. Parris M. Kidd, Ph.D.,
Toepassing van anti-oxidanten


Een volledige ademhaling
Reden genoeg dus, om zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen met de juiste ademhaling, het liefst in zo min mogelijk vervuilde buitenlucht. Een volledige ademhaling werkt herstellend, ontspannend, ontstressend, ontgiftend, ontzurend, ontslakkend, immuunversterkend en geeft nieuwe energie.

Het fijne aan deze ademhaling is dat deze het beste werkt wanneer je ontspannen met de ogen dicht op je rug ligt. Dat kunnen wij wel hè? :) (Lukt dit niet, dan is een ademcoach een echte aanrader!)

Je legt je handen op je buik, zodat je goed voelt wat er gebeurt. Je ademt heel diep uit en dan weer heel diep in. Laat de binnenstromende lucht eerst naar het onderste deel van je longen gaan (de buik komt dan omhoog), vervolgens vul je de longen verder (de ribben zetten uit) en nog verder (de borstkas en sleutelbeenderen komen omhoog) en dan pas adem je weer langzaam uit.

Uitademen
Bij het uitademen daalt eerst de borstkas, daarna de ribben en daarna pas de buik. Span op het laatst de buikspieren nog even aan om het laatste beetje lucht uit de longen te persen en zorg dat de uitademing langer duurt dan de inademing. Ik vind het zelf altijd prettig om te tellen bij het ademen en dan adem ik 2 tellen langer uit dan in.

Wees je bewust van de voedende en herstellende functie van het inademen en van de afvoerende, ontgiftende functie bij het uitademen. Het goede komt naar binnen en de zooi komt naar buiten. Klinkt een beetje zweverig, maar het is een wetenschappelijk bewezen feit en een goede reden om deze oefening vaak te herhalen. Als je begrijpt waarom je het doet en het belang hier van in ziet, zal het ook makkelijker zijn om vol te houden. Met dagelijks oefenen zal het steeds eenvoudiger gaan.

Het uitademen is minstens even belangrijk als het inademen, want we ademen niet alleen te weinig zuurstof in, maar we ademen ook niet lang genoeg uit. Dit is een vorm van (onbewust) hyperventileren. Hierdoor gaat er te weinig afval en koolstofdioxide naar buiten, waardoor ons lichaam vervuild en verzuurd raakt. Een verzuurd lichaam is de ideale leefomgeving voor ziekteverwekkers en veroorzaakt net als bij zuurstoftekort veel chronische klachten.

Voeding
Isabelle Prins deelde met mij haar lijstje met methodes en voedingsmiddelen die de opname van zuurstof bevorderen.
 • lang getrokken beenderbouillon
 • alles waar chlorofyl in zit
 • bietensap
 • appelciderazijn (verbetert zuurstofopname via verbeterde ijzerabsorptie)
 • Robertskruid
 • Goji-bessen (voorkomt overmatige melkzuurproductie door verbeterde bloed- en zuurstofstroom).
 • Ashwaghanda 
 • Zwarte walnootbast (tinctuur) 
 • zuiveringszout met citroensap of appelciderazijn (zuurstof + ontzuring)
 • de ademhalingstechniek van Wim Hof ('The Iceman')
 • zuurstof-, ozon- en waterstofperoxide-therapie (iv/im, anaal, drinken, inhaleren)
 • de zuurstofconcentrator
Verzuring
Over verzuring en de gevolgen daarvan is ook weer zoveel interessants te ontdekken, dat ik daar een nieuw artikel over heb geplaatst: 'Het belang van ontzuren'

PS: Er zijn zelfs heuse zuurstofbars waar je behalve een drankje ook wat zuurstof kunt tanken! Het schijnt echt te werken! :)


Quotes:
Aquariusvitaliser.info
Ademhalingsoefening:
Boek: Yoga voor iedereen - Naumann & Göbel 
(dank voor het boek, Nannette!)

2 opmerkingen :

 1. Hi hi! Ik kamp al een tijdje met chronische vermoeidheid en ben zodoende bij je blog uitgekomen.
  Ik wilde graag op dit artikel reageren omdat ik heel recent een ademhalingscursus volgens de techniek van Buteyko heb gedaan.
  De informatie die we kregen staat haaks op de diepe ademhaling die je beschrijft.
  Ik ben nu dagelijks met Buteyko techniek aan het trainen, en ik weet niet of mijn vermoeidheidsklachten door de verkeerde ademhaling komen, maar ik wilde je in ieder geval een linkje sturen naar meer info, want diepe ademhaling kan meer kwaad doen dan goed.
  http://www.buteyko-methode.eu/artikelen/buteykomethode.html
  In elk geval, veel beterschap toegewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Forisma,

   Dankjewel voor de link, interessant! Heb jij er baat bij?

   Bij mij is er wel zuurstoftekort aangetoond, omdat ik door spierzwakte niet goed adem en ik merk juist een positief effect (met name meer spierkracht) als ik dieper ademhaal, ook al schrijft deze persoon dat dit niet mogelijk is. Ook is onlangs het effect van zuurstoftherapie bij behandeling van Lyme aangetoond, maar ik vind het zeker interessant om ook eens te lezen hoe de tegenpartij er van naar kijkt!

   Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en wat het effect is op je chronische vermoeidheid! Of kun je dat pas na langere tijd zeggen?

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.