woensdag 29 juli 2015

Ondersteuning van het lymfestelsel

Er wordt veel geschreven over ontgiften bij Lyme en andere (chronische) aandoeningen en ook over ontzuren lees je steeds meer, maar je hoort heel weinig over het lymfedrainage en dat is toch minstens even belangrijk.

Lymfe
Lymfe is vocht wat uit het bloed vandaan komt, bloed zonder bloedcellen in feite, waar de organen en cellen hun afval in kwijt kunnen. Dit vocht wordt opgevangen door kleine haarvaatjes en afgevoerd naar de lymfevaten. Deze vaten zijn, net zoals onze bloedvaten, voorzien van kleppen, waardoor de opgevangen lymfe niet meer terug de organen in kan stromen. Van de lymfevaten gaat het vocht over in lymfebanen die uiteindelijk samenkomen in lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd. De lymfeklieren zijn vooral gelegen in de hals, in de buikholte, aan het sleutelbeen, onder de oksels en in de liezen. Vanuit alle hoeken en gaten in het lichaam wordt afval verzameld en naar deze lymfeklieren afgevoerd. Deze klieren filteren het lymfevocht voordat het weer terug in de bloedbaan terecht komt.

Lymfestelsel
Het hele Lymestelsel fungeert als een zuiveringssysteem van het lichaam en is van groot belang bij de afvoer van eiwitten, vetten en afvalstoffen, bij verdediging tegen en afvoer van ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen (kankercellen, celresten, gifstoffen, etc.), bij voorkoming van een auto-immuunrespons, transport van bloedcellen, bij afbraak en rijping van lymfocyten (afweerstoffen) en bij het reinigen van het bloed. Dit hele zuiveringsproces heet lymfedrainage.

Uiteindelijk komt het gezuiverde lymfevocht achter het sleutelbeen via de bovenste holle ader weer in de bloedsomloop terecht. Het afval wordt naar de lever en nieren vervoerd en van daaruit afgevoerd. Wanneer de lymfedrainage niet goed werkt heeft dit een zeer nadelig effect op je lichaam, het immuunsysteem, je huid en je gezondheid.

Vertraagde lymfedrainage
Lymfedrainage kan zowel gestimuleerd als vertraagd worden.
Vertragen gebeurt met bijvoorbeeld 1) slechte eet- en drinkgewoonte, 2) te weinig beweging, 3) oppervlakkige ademhaling, 4) stress, 5) blootstelling aan schadelijke stoffen, 6) veel staan, 7) strak zittende kleding en ondergoed (bh's!) of afknellende sieraden, 8) zware borstprotheses, 9) veel liggen en 10) operaties, ziekte, een blessure of een ongeval.

In geval van Lyme, maar ook bij andere chronische aandoeningen en klachten, kun je waarschijnlijk al 6 van de 10 punten aanvinken. Vaak zijn we te ziek om voldoende te bewegen, liggen we veel, halen we door uitputting (verzwakt middenrif) en pijn veel te oppervlakkig adem, hebben we stress door bijvoorbeeld financiën, werkplicht, pijn of onbegrip en hebben we een overdaad aan gifstoffen in ons lichaam.

Klachten
Wanneer het lymfestelsel de verzamelde afvalstoffen niet snel genoeg krijgt afgevoerd, zie je dit bijvoorbeeld aan wallen onder de ogen, een bleek gezicht, hoofdpijn en migraine, acne en andere onzuiverheden van de huid, vermoeidheid, rimpels en verminderde stevigheid / elasticiteit van de huid, vocht vasthouden, onverklaarbare pijnen en klachten of moeite met afvallen. Ook chronische vermoeidheid kan (mede) veroorzaakt worden door een vertraagde lymfedrainage.

Het stimuleren van de lymfedrainage 
verhelpt mogelijk een groot deel van 
de bovengenoemde klachten.

Lymfedrainage stimuleren 
Stimuleer je de lymfedrainage, dan stimuleer je de afvoer van het lymfevocht, waardoor er meer schadelijke stoffen worden afgevoerd en je klachten zullen afnemen. Ook ondersteun je hiermee het immuunsysteem.

  • Beweging
Zoals het hart zorgt voor de doorstroming van het bloed, zo zorgen de spieren (door het samentrekken bij inspanning) voor voortstuwing van het lymfevocht. Beweging kan de afvoer van lymfe wel met 5 tot 15 keer verhogen. Beweging stimuleert ook de werking van het hart en de kloppende beweging van de slagaders, wat op hun beurt weer de voortstuwing van de lymfe stimuleert.

Ik ben zelf onlangs begonnen met fietsen (met een fietsstandaard), heel rustig, zonder al teveel kracht of weerstand, gewoon om de spieren te laten bewegen, wat niet alleen goed is voor het lymfestelsel, maar ook voor de spieren, de bloedsomloop, het hart, de darmen, de spijsvertering, de energieproductie, enz. Dit kan nu, omdat ik al wat sterker ben door de behandeling, omdat de infectie aangepakt wordt en tekorten zijn aangevuld die pijnlijke verzuring in de spieren veroorzaakten.

  • Ademhaling
Naast inspanning wordt de voortbeweging van lymfe ook gestimuleerd door ademhaling (door beweging/samentrekking van het middenrif) en door de longen die een zuigende werking uitoefenen op bloed en lymfevaten. Het is belangrijk om goed 'door de buik' te ademhalen, dus niet gespannen en oppervlakkig waarbij alleen de borstkas op en neer gaat, maar zo ontspannen mogelijk waarbij de buik op en neer gaat. Probeer meer tellen uit dan in te ademen, wat extra ontgiftend en ontzurend werkt.

  • Water drinken
Verzamelde afvalstoffen uit de lymfeklieren worden o.a. afgevoerd naar de nieren, waar ze via de urine het lichaam verlaten. De nieren hebben voldoende water nodig voor de afvoer van deze afvalstoffen. 30 ml water per kg lichaamsgewicht is echt heel belangrijk.

  • Massage
Wanneer je de huid masseert met speciale zachte technieken wordt in dat gebied de lymfedrainage verhoogd. Een massage kun je eenvoudig zelf toepassen, google maar eens op 'lymfe massage'.

Hier vind je bijvoorbeeld een filmpje met uitleg van lymfemassage in het nekgebied:
- 50-100x onderaan de keel, net boven het sleutelbeen
- 50x achterin de nek
- 50x voor en achter de oren
- opnieuw 50x achterin de nek en
- afsluiten met 50-100x onderaan de keel

Ik kreeg er lamme armen van, ondanks dat je weinig kracht mag zetten, maar al begin je met 10 bewegingen ipv 50, beter iets dan niets.

  • Dry brushing 
Je kunt de lymfedrainage van het hele lichaam stimuleren door de droge (!) huid te borstelen, wat ook een vorm van masseren is. Droogborstelen doe je met een badborstel (met natuurlijke haren) voordat je gaat douchen. Het activeert niet alleen je lymfestelsel, maar helpt ook tegen cellulitis en verwijdert dode huidcellen, zodat je huid heerlijk zacht aanvoelt!
Begin bij je voeten en borstel in de richting van je hart. Gebruik de borstel niet in je gezicht. Besteed extra aandacht aan je oksels om de lymfeklieren daar te stimuleren, zodat ze het lymfevocht goed kunnen afvoeren. Hier lees je precies hoe het moet. Je kunt deze stappen ook uitvoeren met een massageborstel (met noppen). Voelt heerlijk nadien!

  • Koud nadouchen
We weten nu dat de voortbeweging in het lymfesysteem wordt gestimuleerd door spiersamentrekkingen. Door je doucheritueel te eindigen met een wisseldouche (koud-warm-koud) stimuleer je de lymfedrainage, doordat de spiertjes in de lymfevaten zich aan- en ontspannen. Koud afdouchen versterkt ook het effect van dry brushing.

  • Ondersteuning van de uitscheidingsorganen
Omdat het afval uit lymfevocht vooral wordt afgevoerd via lever/darmen (ontlasting) en nieren/blaas (urine), is het goed om deze toch al zwaar belaste organen extra te ondersteunen. Hier heb ik eerder over geschreven in het artikel 'Darmreiniging en herstel bij Lyme' en 'Ontgiften bij Lyme'.

Werk aan de winkel! ;)

Bronnen:Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.