donderdag 29 oktober 2015

Recept | Geneeskrachtige smoothie
Recept
Deze smoothie is pijnstillend, vitaliserend, geneeskrachtig, ontstekingsremmend, ontgiftend, immuunversterkend en smaakvol tegelijk! Het effect is het grootst wanneer je de smoothie op de nuchtere maag drinkt.

  • (bevroren) ananas of mango brokken 
  • verse banaan 
  • 1/2 - 1 theelepel kurkuma 
  • 1/2 theelepel gember 
  • 1/2 theelepel kaneel 
  • 1 theelepel Maca 
  • 1 theelepel chia zaden 
  • 1 eetlepel kokosolie 
  • 1 kopje hennep- of kokosmelk
via Joelle | Bron: Weeklyhealthylife.com

Ik voeg er zelf nog wat citroensap aan toe voor een frissere smaak en extra geneeskracht plus een mespuntje zwarte peper om de opname van de voedingsstoffen (vooral die in kurkuma) te bevorderen. 
Rauwe honing (ipv banaan) is ook een waardevolle toevoeging.

Verder gaan er nog lijnzaad, vlozaad, hennepzaad en proteïnepoeder in, plus Ashwagandha poeder.


Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.

Ik gebruik zuivelvervangers, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst of spelt ipv tarwe. Verder probeer ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers te vermijden en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)


Wat is er zo gezond aan dit recept?

Ananas
Ananas versterkt het immuunsysteem, speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, geeft energie en speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel, ondersteunt de botopbouw,
geeft ondersteuning bij de botopbouw, stofwisseling, energieproductie en overdracht van zenuwprikkels, houdt de vochthuishouding in balans, regelt de bloeddruk, spierwerking en hartslag, werkt ontstekingsremmend, verkleint de kans op beroertes en hartinfarcten, verjaagt de E.coli bacterie, versterkt de botten, zorgen voor een goede spijsvertering, verlaagt de cholesterolspiegel, remt kanker en helpt bloedarmoede voorkomen.
Ook komt er bij verhitting (wat nu niet aan de orde is, maar wel goed om te weten) pectine vrij, dat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Banaan
Het eten van bananen heeft een probiotisch effect doordat er onverteerbare vezels inzitten. Dit stimuleert de groei van gezonde bacteriën.  Banaan is een goede ontgifter en helpt gifstoffen als metalen en pesticiden afvoeren. Ook bevat banaan veel antioxidanten* en vit A. Bananen zijn goed voor het immuunsysteem en verhogen het melatonine niveau, waardoor het waak-/slaapritme verbetert.

Kurkuma
Kurkuma is een superkruid. Het werkt ontstekingsremmend, antitumor, antibacterieel, antischimmel en antiviraal, heeft een ontgiftende werking en houdt ook nog eens de darmflora in balans.

Gember
Gemberwortel is een natuurlijke antibioticum, heeft een krachtige  ontstekingsremmende werking en een pijnstillend effect (met name bij reumatische klachten). Gember bestrijdt ziekteverwekkers, heeft een ontgiftende en reinigende werking op het lichaam, voorkomt reisziekte, helpt tegen misselijkheid bij zwangerschap, doodt kankercellen (met name effectief bij darm- en eierstokkanker), versterkt het immuunsystem en laat het lichaam beter zweten waardoor huidinfecties beter worden bestreden.

Kaneel
Het beste gebruik je Ceylon kaneel (Cinnamom verum) (https://www.pit-pit.com/kaneel-poeder-ceylon.html) i.p.v. Kassie kaneel (Cinnamom cassia). Kassie bevat veel meer coumarine dan Ceylon en dit is niet zo goed voor je als je het vaak/veel gebruikt.
Kaneel (gedroogde bast van een tropische boom) is een suikervervangende zoetmaker. Het bevat geen vitaminen, maar wel belangrijke mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer en calcium. Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën, verbetert het geheugen en cognitieve prestaties, gaat de vorming van kankercellen tegen, voorkomt hoge bloedsuikerspiegels, vermindert de nadelige effecten van fructose, werkt tegen verkoudheid, pijnlijke menstruatie, pijn door artrose, maagproblemen winderigheid, indigestie, misselijkheid, opgeblazen gevoel, diarree en koude voeten(!), verhoogt de vitaliteit, geeft meer energie.
Het is effectief ongeacht de hoeveelheid, dus al vanaf kleine hoeveelheden.

Kokosolie
Kokosolie bevat Laurinezuur (verzadigd vetzuur) wat onder andere voorkomt in kokos, palmpitten, moedermelk en andere planten zaden.
Dit zuur is goed voor je cholesterol en dus voor hart en bloedvaten maar heeft ook een zeer gunstig effect op bacteriën, virussen en schimmels. Het verzwakt de celwand van ziektewekkers, waardoor deze kapot gaat. Ook breekt het zuur biofilms af.

Maca 
Maca is een dure zeldzame plant uit Peru, waarvan vooral de wortel (ook wel Peruaanse ginseng genoemd) ontzettend veel geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het geeft meer energie, geneest bloedarmoede, hormonale stress en hormonale stoornissen (verminderde bijnierfunctie, snel overprikkeld, overgang, PMS, enz) het stimuleert de vruchtbaarheid, bevordert een sterk botweefsel en verhoogt de botdichtheid, beschermt tegen wisselingen in temperatuur, beschermt tegen chemotherapie en stralingen, werkt preventief tegen long,- borst,- lever,- slokdarm-, dunne darm-, dikke darm-, en blaaskanker, werkt versterkend voor lichaam en zenuwstelsel, verbetert de stressbestendigheid, het geheugen, concentratievermogen en alertheid, heeft een antidepressieve werking, helpt sneller herstellen na ziekte of operatie en gaat chronische vermoeidheid en uitputting tegen, zowel mentaal als fysiek. Macawortel bevat ook adaptogenen die ons helpen om te gaan met pijn, lichamelijke en emotionele stress, stress gerelateerde onbalans en vervuiling in onze leefomgeving. Adaptogenen verhogen het zelfhelend vermogen van het lichaam, zorgen voor balans en stabilisatie en blijven lange tijd na inname nog actief in het lichaam.

Chiazaad
Chiazaad bevat hele hoge hoeveelheden omega 3 en krachtige mineralen als mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink. Chiazaad is goed voor hersenen, hart en vaten, voor de suikerspiegel, de bloeddruk en de darmen, vermindert (opgelost in vloeistof) een hongergevoel, terwijl het belangrijke voedingsstoffen aanvult en werkt als bloedverdunner. (In overleg met een fytotherapeut kan de juiste hoeveelheid chiazaad zelfs reguliere bloedverdunners vervangen.)

Honing
Onverhitte rauwe honing bevat nog alle voedingsstoffen en werkt antibacterieel, helpt bij de afvoer van gifstoffen en geeft niet alleen het lymfe- en immuunsysteem een boost, maar helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het verzacht ook pijn en houdt de bloeddruk op peil. Vooral Manuka honing is een zeer geneeskrachtige honing.
Verhitte honing (uit de supermarkt) bestaat vooral uit suiker.

Citroen
Citroen is één van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen, vol met vitamine C en in staat de alkaline-zuur balans van het lichaam te herstellen, zodat het lichaam makkelijker kan ontgiften en minder aantrekkelijk is voor ziekteverwekkers (die houden van een zure omgeving).
Een kwart citroen per dag is al voldoende, over de lengte in stukken gesneden knijp je het stuk het gemakkelijkst uit.

Waarschuwing bij citroensap:
Denk om je gebit! (klik!)
Blog: Geneeskracht van citroen


* Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en houden de darmflora in balans. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.