vrijdag 29 mei 2015

Lyme | Bacteriedodende aanpak

Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.

Een aantal belangrijke punten op een rij:
 1. Darmreiniging en -herstel
 2. Ontgifting
 3. Verbetering van het immuunsysteem
 4. Aanvullen van tekorten
 5. Gezonde voeding 
 6. Bacteriedodende aanpak
 7. Schimmeldodende middelen 
6. Bacteriedodende aanpak

Ik heb deze informatie bewust niet aan het begin van deze serie gezet, omdat een behandeling met antibiotica of andere bacteriedodende middelen veel minder of zelfs níet effectief is, wanneer de leefstijl niet gezond genoeg is, eventuele tekorten niet zijn aangevuld en de uitscheidingsorganen en het immuunsysteem niet worden ondersteund.

Een behandelprotocol is per specialist verschillend. Bij een acute infectie zal een Lymespecialist die de buitenlandse ILADS richtlijnen hanteert een behandeling van minimaal 6 weken voorschrijven, terwijl een huisarts in veel gevallen nog het achterhaalde CBO-advies hanteert van 1 tot 10, maar hooguit 30 dagen antibiotica. Zie ook het artikel 'Het verschil tussen ILADS en CBO richtlijnen'.

"Op basis van alle beschikbare 
wetenschappelijke informatie moet 
geconcludeerd worden dat Borrelia 
een korte behandeling van 2 - 4 weken 
kan overleven."

Hoe ouder de infectie is, hoe langer de behandeling moet duren en dan nóg is het bij chronische Lyme niet mogelijk om alle bacteriën dood te krijgen.

Het doel van de behandeling is om de meeste bacteriën uit te schakelen, maar je zult altijd inactieve bacteriën bij je blijven dragen die op een zwak moment weer kunnen toeslaan. Daarom zal het altijd belangrijk blijven om stress en overbelasting te vermijden, de darmen en het immuunsysteem te blijven ondersteunen, enz.

Wanneer oude klachten terugkeren kun je weer opnieuw bacteriedodende middelen inzetten.

Tip 
Reageer je heftig op bepaalde middelen, stop er dan niet mee, maar verlaag de dosering of verdund het middel. Probeer ook eens een tinctuur onder je voet of in een voetenbad.


Natuurlijke antibiotica

In tegenstelling tot reguliere antibiotica, kunnen bacteriën kunnen niet resistent worden tegen kruiden. Er zijn een groot aantal effectieve 'antibiotica-kruiden' geselecteerd door specialisten zoals dr. ZhangEva Sapi, Stephen Buhner, Lee Cowden, Dietrich Klinghardt, Susan Mc Camish en Byron White.

 • Samento
Samento (Cowden en Sapi protocol) is een extract van de plant Uncaria Tomentosa (Cat’s Claw). Cat’s Claw heeft een anti-infectueuze, antimicrobiële en antivirale werking. Volgens de producent is Samento tot 1000 maal krachtiger dan zuivere Cat’s Claw. Samento is vrij van Tetracyclische Oxindol Alkaloïden (TOA’s) die de geneeskrachtige werking teniet kan doen. Samento moet heel voorzichtig worden opgebouwd.
 • Cumanda
Cumanda (Cowden en Sapi protocol) is een kruidenextract gemaakt van de bast van de Campsiandra angustifolia boom, gevonden in het Amazone stroomgebied. Het wordt al meer dan honderd jaar gebruikt door inheemse volkeren in dat gebied. Cumanda heeft vele medicinale kwaliteiten. Het is antibacterieel, antischimmel, antiviraal, antiparasitair, ontstekingsremmend, pijnstillend en immuunsysteemmodulerend. Met name de antischimmelwerking is het sterkst. Het kan onder andere de volgende schimmels bestrijden: mycosis fungoides, candida krusei, candida albicans en aspergillus niger. Deze schimmels kunnen inwendige ontstekingen veroorzaken als er sprake is van overgroei.
 • Bandarol
Banderol (Cowden en Sapi protocol) is een extract van de bast van de Zuid Amerikaanse boom Otoba sp. Ziekteverwekkers die behandeld kunnen worden met Banderol zijn: Anaerobe en Aerobe staafjes en cocci (diverse) als hoofd antimicrobieel spectrum; verder: Aspergilus (sommige), Babesia, Bartonella, Borrelia, Candida (sommige), Chlamydia, Cytomegalo virus, Encephalitis virussen (sommige), Hepatitis virussen (sommige), acute- en chronische sinusitis, Human papilloma virussen (sommige), Mycoplasma, Protozoa parasieten (veel), Rickettsia (inclusief Coxiella en Erlichia), schimmels en gisten (diverse).
 • Japanse Duizendknoop
Japanse Duizendknoop / Knotweed (Buhner protocol) is een invasieve plant, die je mogelijk al eens hebt moeten bestrijden in je eigen tuin.
De plant werkt actief tegen een reeks gram-negatieve en gram-positieve bacteriën en is anti-inflammatoir. Het beschermt het lichaam tegen endotoxineschade, vermindert herxheimer-reacties en is een hart-beschermer. Ook moduleert en verbetert de Japanse Duizendknoop het immuunsysteem. Volgens Buhner heb je de hele plant nodig om alle goede eigenschappen te hebben. Resveratrol is het belangrijkste ingrediënt en zit bv ook in rode wijn.
 • Andrographis
Andrographis (Buhner protocol) is volgens Buhner het beste kruid tegen lyme. Het werkt anti-spirochetisch, verbetert het immuunsysteem, verbetert en beschermt de lever, beschermt de hartspier, is anti-inflammatoir en kan de bloedhersenbarrière door waar het ook weer anti-spirochetisch en kalmerend werkt.

Ook heeft Andrographis een sterk remmende werking op de QS (communicatie tussen bacteriën), net als knoflook, honing en ginseng.
 • Lactoferrine 
Lactoferrine is een multifunctioneel eiwit wat onder meer een antimicrobiële, afweerversterkende, immuunmodulerende, ontstekingsremmende, antioxidatieve en slijmvliesversterkende eigenschappen heeft. Het reguleert de opname en het transport van ijzer, beperkt weefselschade, pakt biofilms aan en heeft zelfs kankerremmende eigenschappen.

Lactoferrine heeft naast de antibacteriele werking ook een krachtige antivirale werking tegen een groot aantal virussen, onder meer het rotavirus, herpesvirus (type 1 en 2), hepatitisvirus (type B, C en G), influenzavirus, HIV, hantavirus, poliovirus, adenovirus, enterovirus, humaan cytomegalovirus en humaan respiratoir syncytial (RS) virus.

Lactoferrine bestrijdt naast bacteriën en virussen ook gisten en schimmels:
Candida sp., Aspergillus fumigatus, Trichophyton. En parasieten: Pneumocystis carinii, Entamoeba histolytica, Plasmodium sp., Giardia, Toxoplasma gondii

Het effect van lactoferrine wordt nog eens versterkt in samenwerking met middelen als clotrimazol, fluconazol) en antiparasitaire medicijnen.
Bron: Natuurdietisten.nl

 • Kaardebol
Kaardebol (teasel root) wordt veel gebuikt om de ziekte van Lyme te behandelen en als een pijnstiller, het is anti-inflammatori en een stimulans voor het zenuwstelsel. Het is effectief voor chronische ontstekingen van de spieren, een van de belangrijkste symptomen veroorzaakt door spirocheten.

 • Steranijs
Steranijs is een antibacterieel, antiviraal en antischimmelmiddel. Het bestrijdt zelfs bacteriën die met andere geneesmiddelen niet kunnen worden bestreden vanwege resistentie.
Je kunt steranijs toevoegen aan thee of koud drinkwater. Ik doe altijd een sterretje in mijn waterkan die heel de dag naast me staat. Het geeft een frisse dropsmaak aan het water.
Bron: Mens-en-gezondheid.infonu.nl
Dank voor de tip Ankie!

 • Echinacea
Echinacea (purple coneflower) is nuttig bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Het helpt om het immuunsysteem te verbeteren en fungeert als een natuurlijk antibioticum. Echinacea bevat anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen.

 • Cat's Claw
Cat’s Claw (Klinghardt protocol) is net als Samento een tinctuur van de Peruaanse klimplant Uncaria Tomentosa, maar dan een mildere variant. Cat's Claw heeft een anti-infectueuze, antimicrobiële en antivirale werking. Het wordt in Peru voor vrijwel elke kwaal gebruikt.

Het verschil is dat Samento de geneeskrachtige stoffen pentacyclische oxindol alkaloïden (POA) bevat en het immuunsysteem reguleert. Cat's Claw bevat ook het stofje tetracyclische oxindol alkaloïden (TOA). Dit zou volgens Nutramedix de geneeskrachtige werking van de PAO weer teniet doen. Het is dus belangrijk dat je Cat's Claw gebruikt die TOA vrij is of een zeer laag TOA gehalte heeft. 


Een ander verschil is dat Cat's Claw ipv een regulerende, eerder een stimulerende werking heeft op het immuunsysteem.


 • Oregano olie
De therapeutische waarde van oregano-olie wordt hoog ingeschat, omdat ze naast het verhogen van de algemene weerstand zeer breed bacteriële -, virale -, schimmel- en parasitaire infecties kan helpen aanpakken. Verder wordt ze ook ingezet als een aansterkend middel, dat zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel stimulerend werkt.

 • Rauwe honing
Onverhitte, koudgeslagen honing heeft een krachtige antibacteriële werking, helpt bij de afvoer van gifstoffen en geeft niet alleen het lymfe- en immuunsysteem een boost, maar helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het schijnt zelfs pijn te verzachten en de bloeddruk op peil te houden. Vooral Manuka honing bezit ontzettend veel geneeskrachtige enzymen.

Onthoud dat je honing niet mag verhitten of op mag lossen in kokend heet water, want dan gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. Hetzelfde geldt voor bewerkte honing, de meeste voedingsstoffen verdwijnen en er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van honingwater geen ONTgifting meer is, maar eerder VERgiftiging.
Ook heeft honing een sterk remmende werking op de QS (communicatie tussen bacteriën), net als knoflook, Andrographis en ginseng.
 • Kurkuma
Kurkuma is een superkruid. Het werkt ontstekingsremmend, antitumor, antibacterieel, antischimmel en antiviraal, heeft een ontgiftende werking en houdt ook nog eens de darmflora in balans.
 • Knoflook
Verse knoflook bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren. Heel belangrijk dus bij Lyme!
Bron: Mens-en-gezondheid.infonu.nl

Ook heeft knoflook een sterk remmende werking op de QS (communicatie tussen bacteriën), net als Andrographis, honing en ginseng.
 • Cayennepeper en Habanero (chilipeper)
Zeer krachtig kruid, boordevol anti-oxidanten en andere waardevolle stoffen. De peper staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen vanwege het stofje Capsaïcine.
Het helpt de lever beter te functioneren, werkt pijnstillend (werkt ook goed bij artritis en Fibromyalgie), ontstekingsremmend, verhoogt het energieniveau en is goed voor hart, bloedvaten en immuunsysteem.
 • Gember
Gember is een natuurlijke antibioticum, wat tegen oneindig veel klachten helpt. De belangrijkste zijn bij Lyme -behalve het bestrijden van ziekteverwekkers- de ontgiftende en reinigende werking op het lichaam.
 • Aloë vera
Aloë vera bevat een antibiotische werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, bevat zeer waardevolle voedingsstoffen, heeft een versterkende werking op het immuunsysteem, een zuiverende werking op het bloed, bevordert genezing, voorkomt infecties, werkt pijnstillend, genereert stralingsschade op weefsel en reinigt en verzorgd de huid.


 • Golden Milk

Verwarm een beker (plantaardige) melk in een pannetje, voeg een halve theelepel Ceylon kaneel toe, 2 theelepels kurkuma, een halve theelepel gemberpoeder, een halve theelepel kokosolie (extra vierge) en een snufje zwarte peper. Paar minuten verwarmen en klaar! Een zeer geneeskrachtige combinatie bij elke kwaal!

 • Mierikswortel
...

 • Biologische appelazijn
...

 • Vitamine B3
Vitamine B3 (Niacinamide, max 3000mg p.d.) heeft een sterk antibiotische werking op verschillende micro-organismen zoals MRSA, Staphylococcen, verschillende gisten w.o. Candida, micobacterium en waarschijnlijk ook HIV. Ook Lymepatienten blijken veel baat te hebben bij deze vitamine.
 • Fx Vital
Fx Vital (van Dr. Klinghardt) doodt honderden verschillende soorten bacteriën, virussen en schimmels. Het kan worden gebruikt in elk stadium van infecties, waaronder preventie. Fx Vital wordt door patiënten van alle leeftijden, van kinderen tot volwassenen."

 • Stevia
Steviablad beschikt over vele fytochemicaliën met bekende antimicrobiële eigenschappen tegen vele pathogenen. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholextract van puur Steviablad effectief is tegen alle vormen van Borrelia Burgdorferi.


 • Colloïdaal zilver

 • Aurum arsenicosum
"Aurum arsenicosum is een antisyfilitisch geneesmiddel. De ziekte van Lyme bewerkstelligt een progressieve vernietiging van belangrijke orgaanstructuren en draagt sterke syfilitische kenmerken. De ziekte van Lyme kenmerkt zich ook door een ziekteontwikkeling die gelijk is aan die van syfilis.

Het homeopathisch middel Aurum arsenicosum geneest niet de ziekte maar helpt het immuunsysteem de ziekte te overwinnen door op basis van het gelijksoortigheidsbeginsel de afweer de juiste richting te geven."

Behandeling: Patrick Beaumont, Hellevoetsluis • Etherische oliën 
Etherische olie heeft van nature antibiotische eigenschappen.
Etherische oliën die kunnen worden ingezet bij infecties zijn:


 • Overig
Planten met een antibiotische werking (Fytotherapie) zijn:
Daslook, Tijm, Ui, Bergamot, Lavendel, Oregano, Kruidnagel, Bonenkruid, Jeneverbes, Kaneel, Citroen, Mierikswortel, Mosterd, Waterkers, Goudsbloem, Lapacho

Hier vind je een recept om een zeer krachtig natuurlijk antibioticum te maken.


Reguliere antibiotica 

Antibiotica heeft sneller effect dan een natuurlijk protocol, maar doodt alleen de spirocheetvorm van Borrelia en is dus geen volledige Lymebehandeling. De kans dat de spirocheet van vorm verandert om zich te beschermen tegen antibiotica, is erg groot. Daarom moet antibiotica altijd gecombineerd worden met natuurlijke middelen die ook op andere Borrelia-vormen inwerken.

Daarnaast moeten de darmen, lever en het immuunsysteem worden ondersteund, want deze hebben het zwaar te verduren door de gifstoffen in antibiotica.

 • Doxycycline
Is een antibioticum uit de tetracycline groep en wordt toegepast bij een aantal bacteriële infecties. Doxycycline is eerste keus bij een groot aantal infectieziekten, onder andere van bacteriële luchtweginfecties tot chlamydia en de ziekte van Lyme. Doxycycline mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen of kinderen onder de 8 jaar vanwege het risico van aantasting van botten of tanden. De werking is het gevolg van remming van de eiwitproductie in de daarvoor gevoelige bacteriën door blokkade van de ribosomen. Menselijke (eukaryote) cellen hebben 80s ribosomen, bacteriën (prokaryoten) 70s ribosomen. Door dit verschil kan selectief de eiwitproductie in bacteriën worden geremd. Omdat de mitochondriën van menselijke cellen ook 70s ribosomen bevatten is er toch een effect op menselijke cellen te verwachten. Doxycycline is een bacteriostatisch middel. Het is daarom in principe beter om het niet tegelijk te geven met een bactericide middel als penicilline. De reden hiervoor is dat een bactericide bacteriën doodt, en een bacteriostatisch middel alleen werkt bij bacteriën die zich daadwerkelijk delen.

  • Minocycline 
  Minocycline is een tweede generatie, langwerkende tetracycline, geïntroduceerd rond dezelfde tijd als doxycycline. De twee geneesmiddelen hebben veel gemeenschappelijke kenmerken: lange halfwaardetijd, eenmaal of tweemaal daagse toediening, uitstekende biologische beschikbaarheid, en gelijkwaardige bloed en weefsel niveaus toegediend intraveneus of oraal. Maar de twee geneesmiddelen verschillen in een aantal belangrijke opzichten Minocycline en doxycycline zijn zeer vetoplosbaar. Minocycline is 10 keer meer vetoplosbaar tov een conventionele tetracycline en doxycycline 5 keer meer. Het klinisch belang van deze eigenschap is dat minocycline goede weefselpenetratie heeft en een uitstekende penetratie van het centraal zenuw stelsel (dus sterker dan doxycyline).

   • Clarithromycine 
   Clarithromycine is een macrolide antibioticum. Macroliden inhiberen de bacteriële eiwitsynthese door blokkering van de translocatiereactie ter hoogte van het (bacteriële) 50S-ribosoom. Het antibacterieel spectrum van Claritromycine is vergelijkbaar met dat van Erythromycine, maar de werking tegen Gram-negatieven is beter, in het bijzonder tegenover Legionella pneumophila. Het middel is bacteriostatisch en tegen sommige stammen zelfs bactericide: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae en Neisseria gonorrhoeae. Clarithromycine kan worden gebruikt tegen borrelia en bartonella.

    • Telithromycine
    Telithromycine (merknaam Ketek) is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe antibioticafamilie, de ketoliden, een groep semi-synthetische antibiotica die sterk aanleunt bij de macroliden. In vergelijking met het antibacterieel spectrum van de macroliden heeft telithromycine een uitgebreider spectrum. (Ketek wordt soms afwisselend gegeven met Clarithromycine, ze hebben +/- een zelfde werking maar belasten de lever op een andere manier.)

     • Azithromycine 
     Azithromycine kan oraal of per infuus toegediend worden. Azithromycine dringt heel diep in de cellen door en kan de L-vorm van borrelia doden. Magnesium mag niet ingenomen worden op de dagen waarop je Azithromycine inneemt.

      • Ceftriaxon 
      Ceftriaxon (merknaam Rocephine) is enkel maar per infuus toe te dienen. Rocephine gaat door de bloed-hersenbarrière als één van de weinige antibiotica.

       • Metronidazol
       Metronidazol (merknaam Flagyl) wordt als cystebreker gebruikt. Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten. Artsen schrijven het voor bij infecties met parasieten, zoals giardiasis en trichomonas, infecties met amoeben, infecties met bacteriën, bacteriële vaginose, huidinfectie, maag- en darmzweer en stofwisselingsziekte. Alcohol is sterk af te raden bij dit medicijn.
       In de bijsluiter van dit product is het volgende te vinden: “Wanneer u dit geneesmiddel langer dan 10 dagen gebruikt kunnen er veranderingen in uw erfelijk materiaal (DNA) optreden.”

        • Tinidazol
        Tinidazol (merknaam Fasygin) wordt als cystebreker gebruikt. Tinidazol is een antiparasitair en antibacterieel middel. Het heeft ongeveer dezelfde werking als metronidazol. Alcohol is ook sterk af te raden bij dit medicijn. Dikwijls worden beide middelen afgewisseld omdat het afgeraden wordt om meer dan 10 dagen aan een stuk deze middelen te nemen.

         • Lymecycline 
         Lymecycline (merknaam Tetralysal) is een antibioticum (geneesmiddel dat bacteriën doodt) voor oraal gebruik. Lymecycline behoort tot de familie der tetracyclinen. Lymecycline wordt gebruikt bij infecties (besmettingen) veroorzaakt door organismen (levende wezens) die gevoelig zijn voor tetracyclinen, zoals: ernstige vormen van acne vulgaris (puistjes) en rosacea (een huidaandoening), infecties van de ademhalingswegen, infecties van de urinewegen en het voortplantingsstelsel, infecties van de galwegen, infecties van de ogen.

          • Roxitromycine
          Roxitromycine  (merknaam Rulide) Semisynthetisch bacteriostatisch middel, behorend tot de macroliden. De werking berust op remming van de eiwitsynthese van de bacteriële cellen door binding aan de 50s subeenheid van de ribosomen. Gevoelig zijn: Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Chlamydia trachomatis, Chlamydophila pneumoniae, Chlamydophila psittaci, Legionella pneumophila en Mycoplasma pneumoniae.

           • Rifampicine
           Rifampicine (merknaam Rifadine) is effectief tegen vele gram-positieve bacteriën en ook tegen enkele gram-negatieven. Het wordt gebruikt tegen Tuberculose (daar is het vooral bekend door), maar werkt ook goed tegen Bartonella en zou ook werken tegen Borrelia.


            Probiotica
            Probiotica betekent 'goede bacteriën'. Onmisbaar bij het doden van ziekteverwekkers is het aanvullen van goede bacteriën. Een goede darmflora betekent een gezond immuunsysteem.
            Tips over de juiste probiotica vind je in het artikel 'Genezing van de darm'.

            Prebiotica
            Prebiotica is voedsel voor goede bacteriën. Goede bacteriën voeden zich met vezels, met name met rijke vezels in groenten en knollen als zoete bataat, schorseneren, aardpeer, pompoen, pastinaak, artisjok, asperge en ui. Ook banaan, appel en bessen zijn een goede prebiotica. 

            Schadelijke bacteriën voeden zich voornamelijk met suiker, witmeel, en synthetische geur- kleur- en smaakstoffen.

            Soms wordt prebiotica aan probiotica toegevoegd, er zijn ook supplementen met prebiotica, maar vooral de juiste voeding is enorm belangrijk.


            Behandeling (ter voorkoming van) van biofilms 

            Bij chronische infecties en behandeling met antibiotica zullen bacteriën een biofilm (sterk klevende laag bacteriën) op het slijmvliesoppervlak vormen, waardoor ze heel lastig te bestrijden zijn.

            Ook is de Borrelia spirocheet in staat om steeds van vorm te veranderen, bijvoorbeeld in microscopisch kleine cystes waar de bacteriën zich in verstoppen voor het immuunsysteem en voor antibiotica, tot de kust weer veilig is en de bacterie na de behandeling weer tevoorschijn komt.

            Daarom is het goed om meerdere geneesmiddelen tegelijk in te zetten, om zo op alle verschillende levensvormen van de Borrelia en/of co-infecties te kunnen inwerken. Antibiotica werkt zoals gezegd alleen in op spirocheten.

            Wanneer tijdens de antibioticabehandeling niks gedaan wordt tegen de vorming van biofilms en andere levensvormen, verklein je de kans op herstel en vergroot je de kans op een blijvende Lyme-infectie. (Zie ook het meest recente onderzoek naar de nadelige effecten van antibiotica bij Lyme.)

            Een lyme behandelaar schrijft op zijn website:

            "Tot op heden kom ik de 
            meeste biofilms tegen bij patiënten 
            met een acute infectie en bij patiënten 
            welke net een antibiotica kuur hebben 
            gekregen. Dit zijn met name de twee 
            momenten dat de bacteriën worden 
            bedreigd door antistoffen vanuit het 
            lichaam of door antibiotica."

            • Lactoferrine
            Lactoferrine voorkomt de vorming van biofilms en heeft een groeiremmend effect op ziekteverwekkers. Het middel is in staat om het buitenste membraan van gramnegatieve bacteriën (zoals Borrelia) ernstig te beschadigen met het splitsen van cellen tot gevolg. Hierdoor wordt de werking van antibacteriële stoffen versterkt.

            • Rauwe honing
            Rauwe honing remt de vorming van biofilms of gemeenschappen van slijmerige, ziekteverwekkende bacteriën, het werkt antibacterieel, antischimmel en antiviraal en pijnstillend. Honing kan ook (net als knoflook, ginseng en Andrographis) de quorum sensing (QS = communicatie tussen bacteriën) verstoren, waardoor de bacteriën meer vatbaar worden voor antibiotica.
            (Dank voor de tip, Chantal Suve)

            • Kokosolie 
            Kokosolie bevat Laurinezuur (een verzadigd vetzuur) wat onder andere voorkomt in kokos, palmpitten, moedermelk en andere plantenzaden.
            Dit zuur is goed voor je cholesterol en dus voor hart en bloedvaten, maar heeft ook een zeer gunstig effect op bacteriën, virussen en schimmels. Het verzwakt de celwand van ziektewekkers, waardoor deze kapot gaat. Ook breekt het zuur biofilms af.


            • Serrapeptase
            Wordt nog aangevuld


            • NB- protocol

            Met msm, nac, ALA , moringa en zilverwater.


            Overig
            • MMS
            MMS (Miracle Mineral Solution) is een oplossing van Natriumchloriet in gedestilleerd water.
            Wanneer Natriumchloriet met een activator (citroenzuur, azijn of vers citroensap) gemengd wordt ontstaat er chloordioxide. Deze chloordioxide meng je met drinkwater of verse sap zonder vitamine C (vitamine C neutraliseert chloordioxide). Dit mengsel drink je op.
            MMS is ongeveer een uur lang actief in het lichaam. Wanneer het virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere schadelijke bio-organismen tegenkomt, worden deze direct gedood. Bij de vernietiging van ziekteverwekkers komen geen schadelijke stoffen vrij. MMS heeft ook een krachtige immuunversterkende werking en wordt daarom ingezet bij levensbedreigende ziektes.

            Chloordioxide is een veilige stof die ook in ziekenhuizen en drinkwatervoorzieningen wordt gebruikt voor ontsmetting (in tegenstelling tot chloor is chloordioxide niet kankerverwekkend).
            Chloordioxide valt geen gezonde cellen en goede bacteriën aan, alleen boosdoeners met een zurig karakter en een positieve ionenlading.
            • CDS
            CDS (Chlorine Dioxide Solution) is chloordioxide gas dat wordt opgelost in gedestilleerd water. De werking van CDS en MMS is vergelijkbaar, maar MMS werkt krachtiger en sneller dan CDS.

             Verder zijn er behandelingen mogelijk met Homeopathie, Hyperthermie (koortstherapie), Bioresonantie (frequentietherapie), Biofotonen (lichttherapie), enz. om de ziekteverwekkers te bestrijden.

             Bekijk ook eens deze Powerpoint presentatie van ILADS / Horowitz over het behandelen van chronische Lyme & co-infecties, ook wel MSIDS genoemd.

             Ik zou het leuk vinden om hieronder jouw ervaring te lezen met 1 van de genoemde middelen of eentje die er nog niet tussen staat. :)  
             15 opmerkingen :

             1. Tegen de ontstekingen en om het effect van de antibiotica te versterken neem ik alle dagen minstens twee grote stukken verse rijpe ananas (bromelaïne). Ik heb hierover al veel op internet gelezen en bij mij werkt het heel goed (pijstillend door minder ontstekingen)

              BeantwoordenVerwijderen
              Reacties
              1. Nina (Moe zijn is zooo..)31 mei 2015 om 08:52

               Bedankt voor de tip 'anoniem'! :) Die kan ook ter aanvulling bij het artikel over voeding, onder het stukje ontstekingsremmende voeding. Ik ga het noteren en uitzoeken!

               Verwijderen
              2. Hierbij een link over o.a. ananas:
               http://www.tiredoflyme.com/10-foods-you-should-be-eating-if-youre-battling-lyme-disease.html

               Verwijderen
              3. Nina (Moe zijn is zooo..)31 mei 2015 om 16:55

               Ah, dankje! Daar haal ik meer tips vandaan, vooral in het artikel 'Lyme | Ontgiften' staan er een hoop. Top!

               Verwijderen
             2. hyperthermie is niet zonder gevaar, hoewel dit als onschadelijk wordt afgedaan. Er zou een minimale kans zijn op verbranding... Ik ben getuige geweest van het tegendeel bij een vriendin van me. Zij had niet de ziekte van Lyme, maar wel kanker... haar borsten waren zwartgeblakerd, er kwamen gaten in, en op het einde kwamen er tijdens het douchen zelfs vellen verbrand weefsel los... wees aub voorzichtig met zogenaamde "onschadelijke" natuurbehandelingen.

              BeantwoordenVerwijderen
             3. Ogelogfelijk wat ene goed overzicht weer..dat jij dat allemaal zo goed kunt met lyme :-) echt chapeau

              BeantwoordenVerwijderen
              Reacties
              1. Haha, goed hè? Ik heb hier wel een jaar lang info voor verzameld hoor, dus deze aantekeningen heb ik niet even snel op mijn blog gezet en ik vul het nog regelmatig aan. :)

               Verwijderen
             4. Met interesse heb ik deze informatie gelezen. Heeft er iemand ervaring met (de bacteriële aanpak van) CBD Olie inzake de ziekte van Lyme? Met vriendelijke groet.

              BeantwoordenVerwijderen
              Reacties
              1. Er zijn veel Lymepatiënten die cbd olie gebruiken, maar dan vooral voor betere nachtrust en als pijnbestrijding. Ik weet niet of het ook een antibiotisch effect heeft. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

               Ben je al lid van de besloten groep Lyme Teek Care op Facebook? Dat is een ideale plek om ervaringen aan lotgenoten te vragen.

               Verwijderen
              2. Inderdaad zijn er erg veel mensen die CBD gebruiken Over het algemeen lees ik er geen slechte dingen over misschien zou je het eens kunnen proberen

               Verwijderen
             5. Hallo Anoniem en Nina.

              Ik gebruik CBD olie à 5% sinds 4 weken.
              Het heeft 3 weken geduurd voordat ik ineens de werking ervan ging voelen en dat was werkelijk fantastisch.

              Ik spreek alleen dus over de werking van deze olie.
              Om te gaan wandelen had ik een rolstoel nodig.
              Er waren dagen dat ik zo veel pijn had, dat ik niet wist hoe ik m'n bed uit kon, en dit is letterlijk. Er waren nachten dat ik door de hevige pijn mij niet kon omdraaien in m'n bed.

              3 weken geleden ben ik met een kennis naar Lidl gegaan met mijn loopkrukken en na een paar minuten werd ik helemaal niet goed.
              Sinds een week, sta ik 'smorgens gewoon op, eregisteren ben ik met m'n kennis weer naar Lidl gegaan, ik had voor alle zekerheid 1 kruk meegenomen. Ik heb gewoon rechtop kunnen lopen, ,zonder kruk, precies zoals ik 4 jaar geleden nog liep, ik kon zelf m'n ogen niet geloven. Ik kon me nog niet bukken om een artikel die beneden stond op te pakken.
              Vanochtend heb ik me voor het eerst weer kunnen bukken, zonder m'n handen op m'n knieen te doen om weer overeind te komen.

              Het geeft me rust, ik voel minder die 24/7 vermoeidheid en ik hoef niet meer zoveel uren te slapen om me een beetje een mens te voelen.

              Als ik een schaal neem op 10 dan had ik meestal 9 pijn.
              Nu heb ik zo een 2 à 3

              Voor mij is het echt een aanrader.

              Er is een CBD groep, als je daar in wilt komen, vraag het me maar.

              Vriendelijke groetjes
              Pol

              BeantwoordenVerwijderen
             6. Hoi, ik wil nog toevoegen bij anti-biotica:
              (electro-)Colloidaal zilver

              Ik heb zelf behandeling gehad met electro-colloidaal zilver. Dit werkt volgens mijn arts, naast antibiotisch (colloidaal zilver), ook nog antiviraal en antischimmel.
              Ik heb een lichte herx gehad hiervan, maar was goed bezig met ontgiften tegelijkertijd dus het viel gelukkig wel mee.

              Volgens mijn arts was colloidaal zilver de 'reguliere antibiotica' voordat antibiotica in de huidige vorm opkwam.
              Ik weet niet onder welk kopje het zou moeten vallen.

              Liefs Dani

              BeantwoordenVerwijderen
             7. yacon wortel is een heel goede prebiotica. Hij wordt sinds kort geteeld in Nederland en is te koop bij de biologische winkels. Ik eet hem regelmatig. Groetjes Diana

              BeantwoordenVerwijderen


              Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
              Ik ben geen expert. Ik probeer.
              Ik denk, zoek en observeer.
             Ik schrijf en inspireer.