dinsdag 24 november 2015

Breng voeding terug in de spreekkamer!





Een digitale oproep van twee jonge huisartsen:


"Wij zijn twee huisartsen aan het begin van onze carrière. Het onderwerp voeding gaat ons beiden erg aan het hart. Leefstijl in het algemeen heeft onze interesse, maar met voeding als belangrijkste pijler.

"Er werd pijnlijk duidelijk hoe weinig aandacht er aan dit onderwerp was besteed tijdens de opleiding."

Toen één van ons, vlak voor het einde van onze negenjarige huisartsenopleiding, een voordracht over voeding had gegeven, werd pijnlijk duidelijk hoe weinig aandacht er aan dit onderwerp was besteed tijdens de opleiding.

Onderwijs over voeding, een primaire levensbehoefte die een rol speelt bij het ontstaan van tal van ziekten, is tijdens de opleiding een ondergeschoven kindje. Dit in tegenstelling tot de weken en weken onderwijs over medicatie en over zeldzame ziektes die we in ons leven hoogstwaarschijnlijk nooit zullen tegenkomen.

Dit is ongelofelijk tegenstrijdig, zeker als je je bedenkt dat we als artsen allemaal de eed van Hippocrates afnemen, de grondlegger van de Westerse geneeskunde. En dat één van zijn bekendste spreuken is: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

"Bij vrijwel elke patiënt die overging naar een ander voedingspatroon zagen we ongelofelijke resultaten."

We zijn beiden gestart met het begeleiden van patiënten naar een andere leefstijl door middel van voeding. Het begon aanvankelijk met patiënten met overgewicht, maar later kwamen daar ook tientallen patiënten met prikkelbare darmsyndroom, colitis, ziekte van Crohn, chronische vermoeidheid, pijnklachten en hoofdpijn bij. Bij vrijwel elke patiënt die overging naar een ander voedingspatroon zagen we ongelofelijke resultaten.

Waarom had niemand ons tijdens de opleiding verteld dat er een mogelijkheid is dat je bij de ziekte van Crohn volledig medicatievrij en zo goed als klachtenvrij kunt worden door andere voeding? En waarom is bij de patiënt die al vier jaar met colitis rondliep, die al drie coloscopieën en vier soorten medicatie had gehad, nooit naar zijn voedingspatroon gekeken? Hoe kan het dat we bij de nieuwe diabeet, na het stellen van de diagnose, vrijwel meteen starten met medicatie in plaats van meer tijd te investeren in de patiënt om deze te motiveren naar een gezondere leefstijl?

We moeten ons blijven afvragen waarom we dingen doen zoals we ze doen. Het huidige zorgstelsel en de huidige zorgcultuur zijn helaas niet gericht op gezondheid, maar vooral op ziekte. Het is niet voor niets dat hoe gezonder je populatie is, des te minder je verdient als huisarts. Je krijgt immers - bovenop het inschrijfgeld per kwartaal- per consult betaald. Huisartsgeneeskunde is één van de weinige beroepen waarbij je meer verdient als het slechter met je patiënten of cliënten gaat, de uitvaartbranche daargelaten.

"Gesprekken met collega-artsen gaan regelmatig over voeding. Ook bij hen merken we dat ze niet klakkeloos medicatie willen voorschrijven, maar willen proberen mensen te motiveren tot een gezondere leefstijl."

Door het contact dat we sinds dit jaar hebben met de stichting Voeding Leeft, is onze interesse in voeding en leefstijl alleen maar toegenomen. Deze stichting zet zich op vele manieren fantastisch in om nieuwe manieren te bedenken om mensen bewust te maken over wat voeding kan doen voor hun gezondheid. Het is een onderwerp dat leeft onder zowel artsen als patiënten. Gesprekken met collega-artsen gaan regelmatig over voeding. Ook bij hen merken we dat ze niet klakkeloos medicatie willen voorschrijven, maar willen proberen mensen te motiveren tot een gezondere leefstijl. Vaak blijkt tijdens deze gesprekken ook dat er twijfels zijn over hoe dat te doen.

Een tijd geleden is bij ons het idee ontstaan om een vereniging op te richten, met als kernthema leefstijl, waarin voeding de belangrijkste pilaar is. Een plek om kennis te bundelen en te delen, om zo samen een tegenwicht te kunnen bieden aan de groeiende zorgconsumptie.

"Het is van belang om patiënten meer regie over hun eigen leven te geven door middel van tools die ze aangereikt krijgen van artsen en praktijkondersteuners."

Het is van belang om patiënten meer regie over hun eigen leven te geven door middel van tools die ze aangereikt krijgen van artsen en praktijkondersteuners. En als we het gegons om ons heen horen, denken we dat zowel dokters als patiënten klaar zijn voor verandering. En wij zullen onze uiterste best doen hieraan een bijdrage te leveren.

Ben je huisarts (in opleiding), medisch specialist (in opleiding) of basisarts en klinkt het idee van een vereniging gebaseerd op voeding en leefstijl je als muziek in de oren? Stuur dan een mail naar voedingindespreekkamer@gmail.com en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ben je geen arts maar ondersteun je dit initiatief, deel dit bericht dan op je tijdlijn!"

Tamara de Weijer
Lotte Derksen




Meer informatie:
http://www.voedingleeft.nl/cirkels/oranje
http://www.facebook.com/tamara.derks3




UPDATE:

"Ons doel is bereikt, we hebben door jullie steun en inzet al bijna 250(!!!) aanmeldingen van artsen die zich bij ons aan willen sluiten. Vanuit hieruit gaan we verder om over niet al te lange tijd de vereniging op te zetten.

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van de vorderingen van de vereniging, dan kan dit via de Facebookpagina van Tamara de Weijer: http://www.facebook.com/tamara.derks3

Ontzettend bedankt voor jullie steun, jullie horen van ons!"

Hartelijke groet,

Lotte en Tamara

1 opmerking :


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.