dinsdag 10 november 2015

Ondersteuning van het immuunsysteem

Ons lichaam verdedigt zich tegen ziekteverwekkers via:
  • de huid
  • slijmvliezen en zuurtegraad
  • het immuunsysteem
Fieldofsience.com

Het immuunsysteem bestaat uit een netwerk van: 
  • weefsels en organen (zoals thymus, milt, beenmerg en darmen)
  • cellen, zoals leukocyten (witte bloed-cellen), cytokines (eiwitten) en antilichamen (antistoffen). Deze cellen zijn weer onderverdeeld in bijvoorbeeld granulocyten, lymfocyten, monocyten, mastocyten, fagocyten, interleukines, T-cellen, B-cellen, NK-cellen, macrofagen, enz. 
die samen verantwoordelijk zijn voor het aanvallen van ziekteverwekkers.

Zien hoe dat gaat? Klik op de video.

Genetisch bepaald

Sommige mensen zijn gezegend met genen die voor een sterk immuunsysteem zorgen, zonder dat ze daar iets voor hoeven doen. Anderen moeten hard werken voor een gezonde immuniteit. Doen ze (we) dat niet, dan raakt het immuunsysteem verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem betekent meestal dat er te weinig immuuncellen zijn, waardoor ziekteverwekkers niet (voldoende) worden bestreden en de kans krijgen het lichaam te infecteren. 

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat het immuunsysteem foutief overactief is en voortdurend immuuncellen aan blijft maken die het lichaam horen te verdedigen, maar door de enorme hoeveelheid veranderen in gifstoffen die het lichaam juist ziek maken en ontstekingen veroorzaken.


Klachten die kunnen horen bij een disfunctionerend immuunsysteem:
  • Vermoeidheid
  • Regelmatig infecties
  • Maagproblemen
  • Ontstoken tandvlees 
  • Regelmatig diarree
  • Regelmatig griep, verkoudheid en keelpijn
  • Allergieën en intoleranties
  • Langzame wondgenezing


Middelen waarmee je invloed kunt uitoefenen op het immuunsysteem:


  • Goede nachtrust
Een rustgevende en herstellende slaap is van essentieel belang om je immuunsysteem sterk te houden en energie te produceren.
Slaap kan negatief worden beïnvloed door zorgen, een te volle agenda, te veel kunstlicht, schadelijke straling, teveel prikkels, spierspasmen, pijn, enz. Ontprikkelen voor het slapen gaan (minder geluiden, beeldschermen, WiFi, kunstlicht, enz), ontgiften tegen de pijn en rustgevende thee drinken (bladeren van pepermunt, citroenmelisse en passiebloem, bloemen van een meidoorn, valeriaan en wilde tijm) zou kunnen helpen om beter te slapen. Ook een warm voetenbad kan de slaap verbeteren met eventueel etherische oliën die helpen ontspannen.
Magnesiumvlokken in een voetenbad kunnen de spieren helpen ontspannen en bentonietklei kan de pijn verminderen.

  • Stress vermijden
Teveel (chronische) stress kan ernstige problemen veroorzaken in het lichaam. Stresshormonen die het lichaam door de grote hoeveelheid niet afgevoerd krijgt, hopen zich op in je lichaam en veranderen in gifstoffen, verzwakken je immuunsysteem en veroorzaken allerlei nare klachten.
Vermijd stress door prioriteiten te stellen. Zet 'rusten' ook op het prioriteitenlijstje. Wees lief voor jezelf en maak tijd vrij om regelmatig te ontspannen en te ontstressen.

  • Gezonde darmflora
De darmflora is direct betrokken bij de ontwikkeling van ons immuunsysteem en bij de vorming van tolerantie voor lichaamsvreemde stoffen. Een goede darmflora ondersteunt ons immuunsysteem, doordat er antistoffen worden aangemaakt. Deze antistoffen beschermen de slijmvliezen tegen infecties en tegen de neiging om allergisch te gaan reageren op voeding, huisstofmijt of pollen (hooikoorts) etc.

Raakt de darmflora verstoord, dan is ook de reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen verstoord. Dit kan tot allerlei ziektebeelden en allergieën leiden.


Raakt de darmflora verstoord, 
dan is ook de reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen verstoord.


Je kunt een hoop doen om de darmflora te herstellen, lees meer in het artikel 'Darmklachten' of 'Darmreiniging en -herstel'.

  • Cosmetica / chemicaliën
Chemische cosmetica en chemicaliën in zeepproducten en schoonmaakmiddelen kunnen de natuurlijke bescherming van de huid en de zuurtegraad aantasten, waardoor het immuunsysteem (nog verder) verzwakt raakt. Wat je niet kunt eten, kun je beter ook niet op de huid smeren, zeg ik altijd. Je huid 'eet' namelijk de stoffen die je er op aan brengt of waar je mee in aanraking komt, bijv. kleding en beddengoed. Gebruik daarom zoveel mogelijk natuurlijke cosmetica en natuurlijke was- en schoonmaakmiddelen

Dit geldt overigens ook voor producten zoals DEET, die ons lichaam eigenlijk zouden moeten beschermen tegen ziekteverwekkers, maar op lange termijn het tegenovergestelde effect hebben, omdat ze het immuunsysteem juist verzwakken. Er zijn ook natuurlijke insectwerende middelen die het immuunsysteem juist ondersteunen.

  • Hygiëne
Was je handen voor het eten, na een wc bezoek, voordat je voedsel aanraakt, nadat je dieren hebt aangeraakt en wanneer je buiten en in openbare ruimtes bent geweest. Ook hier geldt, gebruik natuurlijke zeepproducten, om de natuurlijke afweerfunctie van de huid niet aan te tasten, maar juist te ondersteunen. 
Reinig ook het aanrecht, groenten, fruit en zelfs eieren, voordat je eten gaat bereiden. Je kunt voedsel het beste weken in een badje water met appelazijn of zuiveringszout, dit zuivert het oppervlak van onzuiverheden en bestrijdingsmiddelen.  Voor niet biologische voeding kun je eventueel ook bentonietklei gebruiken, dit zuivert dieper dan het oppervlak. 

  • Antibiotica
Reguliere antibiotica zou het lichaam moeten helpen tegen ziekteverwekkers, maar doodt ook de goede bacteriën in het lichaam, waardoor het immuunsysteem wordt onderdrukt ipv ondersteund. Antibiotica mag daarom nooit zonder immuun- en orgaanondersteunende middelen en probiotica worden gebruikt en moet als het even kan vervangen worden door antibiotische middelen op plantaardige basis.

  • Gezonde voeding
We hebben gevarieerde en gezonde voeding nodig om het immuunsysteem te ondersteunen. Bepaalde voedingsmiddelen (zoals suiker, schadelijke vetzuren, bepaalde E-nummers, tarwe, alcohol, cafeïne, enz) kun je beter vermijden bij een immuunsysteem wat ondersteuning nodig heeft. 

Onderstaande middelen versterken het immuunsysteem extra goed.

Groenten en fruit
Aardbeien
Acai bessen
Amandelen
Banaan
Bataat
Broccoli
Cacao
Citroenen
Champignons
Grapefruit
Kiwi's
Knoflook
Kool
Mango
Paprika
Spinazie
Tarwekiemen
Uien

Kruiden en specerijen
Andrographis
Astralagus
Gember
Ginko Biloba
Ginseng
Kaneel (liefst Ceylon ipv Kassiekaneel)
Kurkuma
Peterselie

Supplementen en tincturen
Echinacea (purple coneflower)
Cat's Claw / Samento (kattenklauw)
Gluthation (zit ook in bijv. paranoten, aardappelen, broccoli, kool en meloen)
Ascorbyl palmitaat (vit C)
Astaxantine

Overig
Oregano-olie
Rauwe (koudgeslagen) honing
Levenswater / sole
Ganoderma / Reishi (paddenstoel)
GcMAF (injecties)


Bronnen:
en bekijk de geneeskrachtige recepten eens.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.