dinsdag 15 december 2015

Recept | Gezonde pannenkoekjes

Dit zijn hele lekkere en voedzame pannenkoekjes, vooral in combinatie met een zelfgemaakt fruitmix 'on top', al dan niet verwarmd. Bijvoorbeeld van aardbeien met banaan of bosvruchten met dadels.


De bereiding is heel simpel. Je kunt ook alleen eieren en banaan mixen en dan bakken (ook heerlijk!) , maar met meel of havervlokken er bij vult het wat meer, breken de pannenkoekjes wat minder snel en krijg je meer voedingsstoffen binnen. 

Het recept is zuivelvrij, suikervrij en (afhankelijk van de meelsoort) glutenvrij. Zonder havermeel is het recept ook nog exorfinevrij.

Recept (p.p.)
1 mok glutenvrij meel (1/3 amandelmeel, 2/3 havermeel)
1 mok water (of notenmelk)
1 ei
1/2 banaan (of 4 dadels)
1 mp vanillepoeder

Mengen, bakken en smullen! Ik vind het beslag zelf niet geschikt voor dunne, grote pannenkoeken. Kleine rondjes bakt het prettigst
Eet smakelijk!

Lees HIER hoe je met de andere helft van de banaan lekkere jam maakt, voor op je pannenkoekjes!Wat is er zo gezond aan dit ontbijt?

  • Havermeel
Havermeel is van nature glutenvrij. Het bevat gezonde vetten en ontzettend veel voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, vitamine E en K, choline, biotine, calcium en andere mineralen zoals: magnesium, ijzer, fosfor, silicium, kalium, koper, kobalt, mangaan, zink, jodium, chloor en broom.
Haver is goed voor de suikerspiegel, goed voor de maag en darmen, voor de lever en galblaas en voor de spieren. Het helpt tegen obstipatie en werkt zowel versterkend als rustgevend en angstwerend en helpt daarom bij slapeloosheid, stress en overprikkeling.

  • Amandelmeel
Amandelen zijn een nog rijkere bron van eiwitten dan eieren. Ze bevatten antioxidanten, vitaminen E en meerdere B vitaminen, gezonde onverzadigde vetten, mangaan, magnesium, seleen, zink, ijzer, koper, kalium en fosfor. Amandelen zijn goed voor de bloedsuikerspiegel en voorkomen aderverkalking en hartinfarct.

  • Banaan
Het eten van banaan heeft een probiotisch effect, doordat er onverteerbare vezels inzitten, dit stimuleert de groei van gezonde bacteriën. Ook bevat banaan veel antioxidanten* en vit A. Banaan is een goede ontgifter en helpt gifstoffen als metalen en pesticiden afvoeren. Bananen zijn ook goed voor het immuunsysteem en verhogen het melatonineniveau, waardoor het waak-/slaapritme verbetert.

  • Dadels
Dadels kun je ipv banaan gebruiken als natuurlijke suikervervanger. Ze bevatten veel vezels en versterken het lichaam en immuunsysteem. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en bevatten stoffen die vrije radicalen (gifstoffen) uitschakelen. Ook zijn dadels een goede aanvulling bij kanker en chemotherapie en werken ze preventief tegen kanker.
Dadels bevatten vooral veel vitamine A, meerdere B-vitaminen, koper en kalium, maar ook mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink.

  • Vanille
Vanille is een bacteriebestrijder die in staat zou zijn om bacteriekolonies binnen te dringen en ervoor te zorgen dat ze niet tot ziekmakende proporties kunnen groeien.
Vanille bevat krachtige antioxidanten* en help bij het uitschakelen en ontgiften van vrije radicalen (gifstoffen).

* Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en houden de darmflora in balans. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen.
 

Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.

I.v.m. intoleranties vervang ik zelf zuivel voor plantaardige melkproducten, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst ipv tarwe. Verder probeer ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers te vermijden en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.