"Laat uw voeding
uw medicijn zijn en
uw medicijn uw
voeding."
Omdat veel mensen nog niet bekend zijn met
voeding bij hun aandoening, heb ik een aantal belangrijke artikelen op een
rijtje gezet, die ik heb geschreven tijdens mijn zoektocht naar voeding bij
mijn eigen aandoeningen.
"Eet je wel genoeg fruit?"
Allereerst wil ik benadrukken dat ik met
dit artikel niet wil beweren dat je ziek bent, omdat je een verkeerd eetpatroon
hebt. Ik weet als geen ander hoe irritant het is als mensen je het gevoel geven
dat je niet goed gegeten hebt en daardoor ziek bent geworden. Of dat je gewoon
wat gezonder moet eten, dan knap je vanzelf op. Ik heb dat jarenlang moeten
aanhoren, terwijl ik juist heel gezond at, maar wat je eet is geen oplossing
voor elk probleem. Zo eenvoudig is het niet!
Ziekte is altijd een ongelukkige
combinatie van genen, fysieke of psychische overbelasting, opgelopen infecties,
operaties, milieuvervuiling, chemicaliën in voeding, medicatie, kleding,
cosmetica, enz. We hebben niet op elke factor invloed.
Er zit echter wel een kern van waarheid in
dit soort irritante en zogenaamd goed bedoelde adviezen, namelijk dat voeding
een grote rol speelt bij elke aandoening en klacht, maar dit zit 'em niet in
'wat meer fruit eten'.
Ik zal proberen uit te leggen waar het dan
wel in zit en waarom de juiste voeding tóch belangrijk is, ook al merk je niet
(meteen) dat het helpt. Voeding heeft een langetermijneffect. Dat betekent dat voeding het lichaam niet snel geneest, maar stukje bij beetje beschadigde cellen vernieuwt en functies herstelt. Op een dag ga je hier dus profijt van hebben.
Een diagnose.. en dan??
Vooral bij darmaandoeningen, immuunziektes
en bij aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, moet het immuunsysteem
goed ondersteund worden met de juiste voeding en een aangepast leefpatroon. Dat
hoort een arts je direct na de diagnose te leren, al dan niet via een diëtist
(die mijns inziens in elke huisartsenpraktijk en op elke ziekenhuisafdeling
thuishoort). En met 'leren' bedoel ik niet dat de arts tussen neus en lippen
door iets mompelt over voldoende vezels, dat gebeurde helaas bij mij toen ik de
diagnose 'spastische darm' kreeg, dat tegenwoordig Prikkelbaar Darm Syndroom
(PDS) heet. Volgens de huisarts "iets wat heel veel mensen hebben en waar
ik mee moest leren leven, want er was niks aan te doen".
Nee, met 'leren' bedoel ik dat ze je er
van overtuigen hoeveel invloed voeding zal hebben op de rest van je leven en op
het verloop van je ziekte. Dat je niet lijdzaam af hoeft te wachten en moet
accepteren hoe de ziekte je lichaam en je leven beinvloedt. Dat ze uitleggen
welke voeding ontstekingsbevorderend (inflammatoir) werkt en welke voeding
juist ontstekingsremmend (anti-inflammatoir) is. Welke voeding geneeskrachtig
werkt en welke juist de klachten zal verergeren. Wat het effect is van suiker
op de pijn en wat je kunt eten om de pijn te verlichten. Welke voeding
immuunversterkend werkt of juist het immuunsysteem verzwakt. Welke voeding
hormoononbalans geeft en wat juist voor balans zorgt. Zo kan ik nog wel even
doorgaan.
De basis van herstel
Bijna elk herstel begint in de darmen,
waar ook de basis ligt van het immuunsysteem. Vanuit de darmen worden er (via
de hersenen) heel veel systemen in het lichaam beïnvloedt. Positief of
negatief, dat wordt mede bepaald door voeding en leefstijl.
Natuurlijk beweer ik niet dat iedere
ziekte geneest met de juiste voeding, want dan zou ik nu vrolijk rondhuppelen
ipv huis-en bedgebonden zijn, maar je kunt het helende proces wel degelijk
ondersteunen ipv belemmeren.
Wanneer de afwijking of aandoening
genetisch bepaald is of wanneer er blijvende schade is ontstaan, is genezing
medisch gezien meestal niet mogelijk, maar ondanks het etiket 'ongeneeslijk' en
'chronisch' gebeurt er op celniveau heel veel met de juiste voeding.
Het belang van de juiste voedingsstoffen
Elke cel in het lichaam moet worden
voorzien van de nodige bouwstoffen, zodat de functie van de cel optimaliseert.
De afval- en gifstoffen kunnen dan ook beter en sneller worden afgevoerd,
waardoor op de lange termijn ontstekingen afnemen. Als tekorten worden
aangevuld en ontstekingen afnemen, neemt de bijbehorende pijn ook af en raken
verstoorde systemen steeds meer in balans. Zelfs beschadigde cellen kunnen nog herstellen en zichzelf vernieuwen met de juiste voedingsstoffen! :) Op langere termijn zullen
bepaalde klachten afnemen, kan er in overleg met de specialist misschien wel met
medicatie worden geminderd, kan het lichaam wat meer belast worden en verbetert
de levenskwaliteit.
Er is zelfs aangetoond dat je het DNA kunt
beïnvloeden met je leefstijl, waardoor het genetische aspect verandert. Heb je
daar al eens over nagedacht, dat we de gezondheid van het nageslacht kunnen
beïnvloeden?! Het kan twee kanten op..
Zelf blijven nadenken
We mogen onze instelling niet laten
afhangen van een arts of slachtoffer worden van gebrek aan kennis. Hierdoor
zijn er namelijk nog steeds mensen die niet eens weten dat ME een immuunziekte
is, met ontstekingen binnenin de cellen, een enorm overschot aan gifstoffen en
zwaar overbelaste organen.
Een verwijzing naar een dietist zou daarom
heel wat meer effect hebben dan de gedrags- en fysiotherapie die nu standaard
wordt voorgeschreven bij ME en CVS, maar dat terzijde.
"Ik kan de ernst
van mijn situatie beïnvloeden.
Ik ben niet volledig
afhankelijk van een arts of medicatie.
Wat kan ik zelf
doen?"
We moeten vooral zelf blijven nadenken:
"Ik heb een darmziekte, een immuunziekte, een ontstekingsziekte, een
hormonale aandoening, een infectieziekte, teveel gifstoffen, kanker, depressie
of welk ziektebeeld dan ook, dus ik kan niet zomaar alles eten, want voeding
heeft effect op mijn aandoening en de bijbehorende klachten. Ik kan de ernst
van mijn situatie beïnvloeden. Ik ben niet volledig afhankelijk van een arts of
medicatie. Wat kan ik zelf doen?"
Deze factoren kunnen
herstel in de weg staan en klachten verergeren
- Stress (inclusief prikkels)
- Gifstoffen
- Milieuvervuiling
- Tekort aan
voedingsstoffen
- Te weinig water om elke voedingsstof naar de juiste cel te vervoeren en elke
afvalstof naar de uitgang.
- Geraffineerde suikers
- Tarwe/gluten
- Kunstmatige
zoetstoffen
- Rood en vet
vlees
- Antibiotica,
gifstoffen en hormonen in vlees en vis
- Nachtschade
groenten
- Ongezonde
vetten
- Snelle
koolhydraten
- Ontstekingsbevorderende
voeding
- Exorfinen
- Prostaglandines
- Schadelijke
E-nummers
- Bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit
- Chemische
stoffen in
cosmetica, schoonmaak- en wasmiddel, enz.
- Onnatuurlijke straling (bijv. draadloze
netwerken en telefoons)
- Ongefermenteerde
soja
- Zuivel
- Zuurvormende
voeding
- Hoge
zuurtegraad
- Zetmeel
- Geraffineerd
zout
- Cafeïne
- Alcohol
- Roken
Dit heb je nodig
- Voldoende zuurstof
- Voldoende daglicht
- Minimaal
(!) 30 ml water per
kg lichaamsgewicht
- Voldoende vitaminen en
mineralen
- Voldoende vezels
- Voldoende eiwitten
- Gezonde vetten (met
name Omega 3!)
- Gezonde koolhydraten
- Adaptogenen
- Ontstekingsremmende voeding
- Antioxidantrijke voeding
- Basische (ontzurende) voeding
- Immuunversterkende voeding
- Beweging zonder te overbelasten
- Consequent ontgiften
- Probiotica
- Aarden
(Klik bij elk
onderwerp op de link voor meer informatie.)
Alle bovengenoemde factoren kunnen bij
élke chronische aandoening van groot belang zijn.
Verkeerd voedingspatroon?
Denk je na het lezen van de artikelen,
"..maar dan kun je niks meer eten", dan ben je duidelijk
slachtoffer van een verkeerd voedingspatroon en een vervuild lichaam. Of je dat
ook blijft, is aan jou. ;)
Hopelijk denk je "Wat kan ik
nog veel verbeteren om mijn lichaam te ondersteunen! En wat fijn dat ik mijn
overbelaste lichaam wat kan ontlasten met een gezondere, andere of bewustere
leefstijl!"
Google ook eens op de naam van jouw
aandoening met het woordje voeding er achter. Bezoek eens een orthomoleculair
therapeut of diëtiste om te kijken wat je nog meer kunt leren en blijf zelf ook
logisch nadenken. Blijf lezen en onderzoeken en vooral luisteren naar wat je
lichaam aangeeft.
Wil je dit liever aanpakken onder
begeleiding van een arts, vraag dan advies aan een orthomoleculair of
holistisch arts (via AVIG.nl bijvoorbeeld). Holistisch betekent 'het geheel'.
Een holistische arts kijkt dus niet alleen naar de ziekte, of alleen naar
voeding en leefstijl, maar naar het geheel, het totaalplaatje.
Steun van vrienden en familie
Vergeet niet om je omgeving in te lichten,
zodat zij ook rekening kunnen houden met de invloed van voeding op jouw
klachten. Stuur hen deze blog (of een samenvatting), samen met jouw 'wat wel,
wat niet' lijstje en vraag hen om jou te steunen, wanneer je hiermee aan de
slag gaat. Zo beperk je onbegrip en sta je er niet alleen voor.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt?
Veel succes in elk geval!
Liefs,
Nina
@moezijniszooo.blogspot.nl
Geen opmerkingen :
Een reactie posten