maandag 25 januari 2016

Lyme | Quorum Sensing

Plaatje uit bulletin van NVLP

Sinds ik aan het pulsen ben met medicatie, heb ik wat informatie verzameld over Quorum Sensing en vertaald naar (hopelijk) begrijpelijke taal. 

Quorum Sensing
Bijna alle bacteriën zijn in staat om zich als een collectief, meercellig organisme te gedragen, in plaats van als individuele bacteriën (vergelijkbaar met mier vs. mierenleger). Dit doen ze door met elkaar te communiceren, strategieën te plannen en synchroom in actie te komen door middel van Quorum Sensing (QS), een vorm van communicatie via signaalmoleculen. Deze communicatie en samenwerking maakt het behandelen van Lyme zo ontzettend ingewikkeld, met name wanneer antibiotica wordt ingezet.

Pleoform
Bacteriën zijn pleoformisch. Pleo betekent veel. Form betekent vormig. Veelvormig dus.
In reactie op antibiotica, maar ook in reactie op een aanval van het immuunsysteem, waarschuwen de bacteriën elkaar, waarna ze van vorm veranderen, bijvoorbeeld van spirocheet naar een (microscopisch kleine) cyste vorm, rondvorm, granulvorm, L-vorm (celwandloos, komt niet bij Lyme voor) en als biofilm/colonievorm (een slijmerige substantie met daaronder gemeenschappen van ziekteverwekkende bacteriën).

Dr. Zhang, een bekende Lymespecialist, verdeelt alle vormen in 2 groepen, de actieve, snel delende vorm (spirocheten) en de onveranderlijke, persisterende vorm (persisters).

Door met elkaar te communiceren kunnen bacteriën massaal in actie komen bij het vinden van voedingsstoffen, vorming van biofilms, celdeling, uitwisseling van plasmiden, overgang naar andere vormen, productie van toxines en reageren op het afweersysteem van de gastheer, allemaal zaken die bij lymeziekte een rol spelen.

Door massaal van vorm te veranderen zijn de bacteriën niet meer herkenbaar voor de kuur of het afweersysteem en weten ze zo toch te overleven. Wanneer de aanvallende stoffen of cellen uit het bloed verdwenen zijn, geven de bacteriën elkaar een kust-is-veilig-signaal en komen dan weer in hun oorspronkelijke spirocheet (spiraal) vorm tevoorschijn. Door te wisselen, combineren en pulseren met medicatie, kun je de bacteriën uit hun schuilplaats / vermomming lokken en opnieuw aanvallen.

Er moeten dus meerdere middelen afwisselend worden ingezet om alle vormen aan te pakken. Ook moet er tijdens de behandeling regelmatig worden gepauzeerd. Je snapt, dit maakt een goede behandeling al snel 'langdurig' en het maakt meteen duidelijk waarom de korte antibioticakuur die de Nederlandse richtlijn voorschrijft totaal zinloos is en helaas een averechts effect heeft. Maar ook langdurige antibiotica pakt alleen de spirocheetvorm aan, in tegenstelling tot een natuurlijke aanpak. Daarom is antibiotica zonder aanvullende middelen niet effectief.

Communicatie verstoren
De Quorum Sensing kan worden onderbroken door middel van signaal-antagonisten, ook wel QS inhibitors (QSIs) genoemd.
Knoflook is zo'n signaal-antagonist. Zoals je vast al eens gemerkt hebt kan knoflook een gesprek behoorlijk hinderen. ;) Zo verstoort knoflook ook bij bacteriën de QS, de communicatie tussen de bacteriën.
Ook andrographis, mierikswortel, koudgeslagen honing en ginseng hebben een sterk remmende of verstorende werking hebben op de QS.

Bronnen:


Eigen ervaring
Ik heb eerst 8 maanden lang non-stop antibiotica gebruikt, elke 2 maanden een andere kuur. Vanaf de 9e maand nam ik 2 maanden lang 3 dagen per week antibiotica en 4 dagen niks. Daarna heb ik 3 maanden lang steeds 1 week per maand antibiotica slik en daarna 3 weken lang niet. Er wordt eerst alleen gefocust op de spirocheetvorm. Alle andere vormen worden pas aangepakt wanneer ik fysiek meer ben aangesterkt, omdat hier weer zoveel gifstoffen bij vrijkomen, dat de herx-aanvallen op dit moment te heftig en te gevaarlijk zouden zijn, aldus de specialist. Ik gebruik wel al Lactoferrine op voorschrift, dat de biofilmvorming enigszins tegengaat.

Verder werk ik regelmatig een rauwe gekneusde knoflookteen met een glas water naar binnen op de nuchtere maag (tip uit het interview met Isabelle Prins) om de QS te verstoren. Ik gebruik elke dag een theelepel ginseng in de vorm van Macapoeder, een theelepeltje honing en een eetlepel kokosolie in een 'Geneeskrachtige smoothie' en ik slik een aantal keer per dag Andrographis tabletten.

Knoflook
Verse knoflook heeft een sterk remmende werking op de QS, bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren.

Maca
Maca (Peruaanse Ginseng) geeft meer energie, geneest bloedarmoede, hormonale stress en hormonale stoornissen, stimuleert de vruchtbaarheid, bevordert een sterk botweefsel en verhoogt de botdichtheid, beschermt tegen wisselingen in temperatuur, beschermt tegen chemotherapie en stralingen, werkt preventief tegen long,- borst,- lever,- slokdarm-, dunne darm-, dikke darm-, en blaaskanker, werkt versterkend voor lichaam en zenuwstelsel, verbetert de stressbestendigheid, het geheugen, concentratievermogen en alertheid, heeft een antidepressieve werking, helpt sneller herstellen na ziekte of operatie en gaat chronische vermoeidheid en uitputting tegen, zowel mentaal als fysiek.

Andrographis
Andrographis heeft een sterk remmende werking op de Quorum Sensing en is volgens Buhner het beste kruid tegen lyme. Het werkt anti-spirochetisch, verbetert het immuunsysteem, verbetert en beschermt de lever, beschermt de hartspier, is anti-inflammatoir en kan de bloedhersenbarrière door waar het ook weer anti-spirochetisch en kalmerend werkt.

Lactoferrine
Lactoferrine voorkomt de vorming van biofilms en heeft een groeiremmend effect op ziekteverwekkers. Het middel is in staat om het buitenste membraan van gramnegatieve bacteriën zoals Borrelia ernstig te beschadigen met het splitsen van cellen tot gevolg. Hierdoor wordt de werking van antibacteriële stoffen versterkt.

Rauwe honing Rauwe, koudgeslagen honing remt de vorming van biofilms, werkt antibacterieel, antischimmel en antiviraal en pijnstillend en verstoort de quorum sensing.

Ongeraffineerde kokosolie (Laurinezuur)
Kokosolie bevat Laurinezuur (een verzadigd vetzuur) wat onder andere voorkomt in kokos, palmpitten, moedermelk en andere plantenzaden. Dit zuur verzwakt de celwand van ziektewekkers, waardoor deze kapot gaat. Ook breekt het zuur biofilms af.

Mierikswortel
Mierikswortel is een natuurlijk antibioticum en bevat een stof die de reactiesnelheid van de Quorum Sensing sterk vertraagt.
De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is en kan te scherp zijn voor mensen met maagproblemen. Je kunt het goed toevoegen aan mayonaise. Wasabi is een Japanse variant van mierikswortel.
Mierikswortel bevat unieke hoeveelheden mineralen, is een natuurlijke plaspil waardoor gifstoffen sneller worden afgevoerd uit het lichaam, is goed voor de luchtwegen, goed voor de huid en vooral heel effectief tegen verkoudheid en longziekten, omdat slijm wordt afgebroken.

***

Ik ben benieuwd of jullie nog meer middelen weten en of jullie ervaring hebben met reguliere QS verstorende middelen, zoals het enzym quorum quenching acylase PvdQ. Heeft iemand daar wel eens van gehoord? Wordt er in jouw behandelplan aandacht besteed aan het verstoren van de QS?

Liefs,
Nina

© moezijniszooo.blogspot.nl

1 opmerking :

 1. Er zijn er nog veel meer!

  Following is a list of scientifically proven quorum sensing inhibitors (QSIs). Many of them are whole plant sources and others are compounds that have been isolated from the naturally occurring sources to create a more potent bacterial adversary.

  Curcumin
  Resveratrol
  Holy basil/Tulsi
  EGCG
  Pomegranate and Ellagic acid (found in pomegranate)
  Quercetin
  Naringenin
  Amla
  Berries: Strawberry, Wild Blueberry, Raspberry, Cranberry, Blackberry
  Oregano
  Basil
  Rosemary
  Thyme
  Clove
  Allspice
  Sage
  Ginger
  Kale
  Garlic
  Tannic acid
  Rutin
  Epicatechin (EGCG, Tea, Chocolate)
  Cruciferous veggies
  Vanilla and Vanillic acid
  Proanthocyanidins/grapeseed extract
  Kaempferol (fruits and veggies)
  Apigenin (fruits and veggies)
  Chlorogenic acid (coffee)
  Kinurenic acid (honey)
  Daidzein (soy)
  Hydroxycinnamic acids (cinnamon)
  Cinnamaldehyde (cinnamon)
  Furo-coumarins (grapefruit)
  Limonoids (found in lemon)
  Flavanones (i.e., naringenin, eriodictyol, and taxifolin)
  Salicylic acid (willow bark or aspirin)
  Some apples
  Cider
  GABA
  Rose essential oil
  Geranium essential oil
  Lavender essential oil
  Rosemary essential oil
  Alfalfa
  Clover
  Witch Hazel
  Dimethyl-esculetin (artemisia)
  Flavan-3-ol catechin

  Others:

  Lotus
  Sassafras
  Urolithin A and B
  Peas and yam beans
  Iberin (horseradish)
  Pyrogallol
  Chaparral
  Extracts of L. nobilis (Bay Laurel), S. oleraceus (Sow Thistle), T. capensis (Cape honeysuckle), J. sambac (jasmine), P. alba (Silver poplar tree) and P. nigra (Black poplar tree)
  Extracts of: Delisea pulchra (red algae), Medicago truncatula (barrelclover), Ananas comosus (pineapple), Musa paradiciaca (banana), Manilkara zapota (sapodilla), Hypericum connatum (a flower)

  http://selfhacked.com/2016/03/11/all-about-quorum-sensing-and-natural-quorum-sensing-inhibitors/

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.