zaterdag 2 januari 2016

Rauwe knoflook

Ben jij ook gewend om éérst knoflook in de pan te fruiten en daarna pas de rest van de ingrediënten er aan toe te voegen? Niet meer doen. Knoflook is namelijk vooral geneeskrachtig wanneer je het niet verhit.

Biologische knoflookteler Kees Huijbregts legt uit waarom:
Als je de knoflooktenen breekt, hakt of perst, komt er allicine vrij, een natuurlijk antibioticum. Allicine heeft een laag kookpunt, waardoor de stof bij verhitting verdampt en dus verdwijnt.

Daarom kun je knoflook het beste pas op het allerlaatste moment toevoegen aan een gerecht, net als peterselie en koriander. Hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer allicine er vrijkomt.

Allicine is ook in supplementvorm verkrijgbaar.

Geneeskracht
Verse knoflook bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren.

Ook verstoort knoflook de communicatie tussen bacteriën, waardoor de infectie makkelijker te behandelen is.

Zwavel
Knoflook bevat maar liefst 33 zwavelverbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam, met name bij het ontgiften. Allicine is 1 van deze zwavelverbindingen.

Zwavel moet in de lever worden afgebroken en worden omgezet naar belangrijke voedingsstoffen die voor veel processen in het lichaam belangrijk zijn.

Bij problemen met ontgiften of wanneer de lever zoals bij veel Lyme en ME patiënten overbelast is door teveel gifstoffen, wordt zwavel niet goed verwerkt. Dit kan vervelende intolerantiereacties en ernstige tekorten geven, met weer nieuwe klachten en ophoping van gifstoffen als gevolg. In dit geval ga je rauwe knoflook niet verdragen.

Zwarte knoflook is dan misschien het proberen waard? Zwarte knoflook heeft een gistingsproces ondergaan en bevat daardoor grotere hoeveelheden van het aminozuur cysteïne, dat nodig is om allicine (zwavel) af te breken in het lichaam.

Geur
De zwavelgassen die in de bloedbaan terechtkomen zorgen voor een sterke geur. Appel, citroensap, munt, peterselie en spinazie helpen om de knoflookgeur te verminderen.

Bron: 
www.margriet.nl 
www.wikipedia.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.