zondag 3 januari 2016

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS), ook wel acne inversa genoemd, is 1 van de aandoeningen die veel voorkomt bij ME, Lyme en andere chronische ontstekingsziekten. Ik ken de aandoening helaas ook uit eigen ervaring, vandaar dat ik er eens een artikel over plaats.


Wat is het?
Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische inflammatoire huidziekte, die wordt gekenmerkt door steeds terugkerende (chronische) en vaak zeer pijnlijke ontstekingen (inflammaties) onder de huid, met onderhuidse gangen, holten en tunnels (fistels) gevuld met etter.

Deze ontstekingen doen zich voornamelijk voor in de lies, schaamstreek, oksels, onder de borsten en rond de billen. Daarom wordt de aandoening ook wel acne inversa genoemd, Latijns voor 'huidaandoening in de huidplooien'.

Wanneer de ontstekingen ook buiten de huidplooien voorkomen, wordt er gesproken van acne ectopica (buiten de normale ligging).

Een lichtere vorm van deze huidontstekingen heet acne vulgaris, de welbekende jeugdpuistjes door hormoonverandering in de pubertijd.

Het ziektebeeld werd in 1864 voor het eerst Hidradenitis suppurativa genoemd door de Franse chirurg Verneuil. Daarom wordt er ook wel eens gesproken van 'de ziekte van Verneuil'.

Er zijn 3 fases.
  1. Enkele of meerdere afzonderlijke abcessen zonder litteken- of fistelvorming.
  2. Terugkerende abcessen, enkele of meerdere ver uit elkaar liggende afzonderlijke abcessen met fistel- en littekenvorming.
  3. Gespreide of volledige deelname van een bepaald gebied met verschillende onderling verbonden fistelgangen en abcessen.

Hoe komt het?
Omdat de ontstekingen vaak ontstaan op plekken waar veel apocriene zweetklieren zitten, werd er aanvankelijk gedacht dat een verstopping van deze zweetklieren de oorzaak van de ontstekingen zou zijn, vandaar de naam Hidradenitis suppurativa, Latijns voor 'etterende zweetklierontsteking'.
Door verstopping van de zweetklier zou het zweet uit deze klieren niet goed worden afgevoerd en ophopen. De zweetklieren zouden vervolgens geïnfecteerd raken.

Nader onderzoek wees uit dat de ontstekingen met name worden veroorzaakt door een verdikking van de huid zelf, waardoor verhoornde (hard geworden) huidcellen het haartalgkliercomplex afsluiten.

Door de verstopping van de haar/talgklier uitgang ontstaat er een ophoping van talg in het haarzakje. De altijd aanwezige aanwezige micro-organismen (bacteriën, schimmels en virussen) vermeerderen zich snel in de afgesloten ruimte. Het immuunsysteem reageert op deze infectie door afweercellen aan te maken en zo ontstaat er een ontsteking met etter (een mengsel van dode lichaamscellen, ziekteverwekkers en afweercellen).
De infectie kan zich verspreiden naar omringende weefsels en daar tot de vorming van abcessen (met etter gevulde holten) leiden.

Het verhoornen (verharden) van de huid en het ontstaan van infecties in het haarzakje kan komen door:
  • schurende kleding
  • het schuren van de huid
  • genetische aanleg
  • immunologische gevoeligheid voor infecties
  • geslachtshormonen / hormoonschommelingen 
  • overbeharing
  • overgewicht 
  • slechte mondhygiëne (bacteriën in de mond kunnen in het hele lichaam ontstekingen veroorzaken).
Ook bij aandoeningen als suikerziekte en chronische ontstekingsziekten is de kans op Hidradenitis suppurativa groter dan gemiddeld.

Daarnaast kunnen roken, erfelijke factoren, afwijkingen in het afweersysteem en bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van psychische stoornissen een rol spelen bij het ontstaan van Hidradenitis suppurativa.

Hidradenitis suppurativa komt vaker voor bij vrouwen en bij mensen met krullend haar.

Verschijnselen
Hidradenitis suppurativa begint vaak met een kleine steenpuist. Dit kan pijn doen en jeuken, ook is het aangedane gebied rood. Vervolgens kunnen er grotere steenpuisten met etterophopingen ontstaan die open kunnen breken, waarbij de etter naar buiten vloeit, al dan niet vermengd met bloed. Soms zit de ontsteking dieper en komt er geen uitbarsting. Een ernstige infectie kan gepaard gaan met andere verschijnselen, zoals koorts, vermoeidheid, misselijkheid en braken.

De wondjes laten veel littekenweefsel achter. De ontstekingen kunnen tot meer of mindere mate van invaliditeit leiden. In ernstige gevallen is een normaal werkzaam leven of volledige deelname aan sociale activiteiten niet mogelijk.

Onderzoek en diagnose
Bij mij wist de arts meteen wat het was toen hij mijn oksels onderzocht, die beide vol zaten met onderhuidse ontstekingen en kraters waar ontstekingen hadden gezeten. Hij schreef de naam van de aandoening op een briefje en adviseerde me om er eens op te googlen.

Zo makkelijk gaat het helaas niet altijd, veel artsen kennen de naam niet eens.

De diagnose hoort te worden gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, de medische voorgeschiedenis, de klachten en de verschijnselen. Aanvullend kan er een volledige bloedtelling worden uitgevoerd en op suikerziekte en bloedarmoede worden getest.

Met microbiologisch onderzoek kan worden vastgesteld welke ziekteverwekker de infectie veroorzaakt.

Uitwendige beeldvormende technieken, zoals röntgenfoto’s en echografie, kunnen worden gebruikt om te bepalen in hoeverre de aandoening zich heeft uitgebreid.

Behandelopties
De chronische aandoening is zeer lastig te behandelen en kan voor patiënten emotioneel erg belastend zijn. Maar niet behandelen en besluiten het lichaam zelf de ontstekingen te laten opruimen is geen verstandige optie. Ik zal uitleggen waarom.

Het immuunsysteem veroorzaakt een ontstekingsreactie om ziekteverwekkers op te ruimen. Wanneer de ontsteking lang aanhoudt, ontstaat er celschade, een mutatie, ofwel een verandering van het DNA van de cel. Deze mutatie zorgt ervoor dat een gezonde lichaamscel, die eerst netjes z'n werk deed als bijvoorbeeld huidcel, opeens heel andere eigenschappen krijgt. Wanneer een gezonde lichaamscel vijf of zes specifieke fouten in het DNA oploopt, verandert deze in een kankercel.
Ernstige vormen van Hidradenitis suppurativa (en andere chronische ontstekingsziekten) kunnen daarom leiden tot kanker.

Dit benoem ik niet om bang te maken, maar om te benadrukken hoe belangrijk het is om een ontsteking aan te pakken en niet onbehandeld te laten.

Zoals bij elke infectie zijn goed rusten, extra vitaminen en mineralen en veel water drinken noodzakelijk. Het is hard werken voor het lichaam om een infectie op te ruimen en bijkomende afvalstoffen af te voeren, dit kost veel energie. Bij onvoldoende rust heeft het lichaam te weinig energie om de infectie goed op te ruimen, waardoor de infectie terug kan keren op een andere plek. Ondersteuning van het hele proces is dus van groot belang.

Een extra goede lichaamshygiëne is ook belangrijk en strakke kleding of knellende randjes van ondergoed moeten worden vermeden.

Reguliere behandeling
Reguliere behandeling bestaat in eerste instantie uit antibiotica en kan worden uitgebreid met ontstekingsremmers, antiseptica, corticosteroïden, Isotretinoïne, Steroïde injecties, hormoonbehandeling en retinoïnezuur (een afgeleide van vitamine A).

Helpen deze behandelingen niet en blijft het gebied ontstoken, dan kan het ontstoken weefsel ook operatief worden verwijderd.

Bronnen:
Het nadeel van corticosteroïden en antibiotica is dat ze de werking van het immuunsysteem onderdrukken. Hierdoor kunnen gemakkelijker nieuwe infecties optreden.

Hormoonbehandelingen kunnen voor hormoonschommelingen zorgen, die ook weer een trigger kunnen zijn voor nieuwe ontstekingen. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Daarom heb ik zelf een aantal jaar geleden gezocht naar alternatieve middelen.


Alternatieve middelen
  • Géén anti-transpirant producten
Zweten mag je nooit tegenhouden, dit proces helpt het lichaam juist om rommel, afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Gebruik een deodorant die het zweten niet tegenhoudt, maar alleen de geurtjes neutraliseert.

  • Gebruik uitsluitend natuurlijke cosmetica
Belast de huid niet zwaarder dan nodig door chemische troep te gebruiken.
Puur natuurlijk middelen ondersteunen de natuurlijke functie van de huid, waaronder het beschermen tegen infecties en het afvoeren van afvalstoffen via zweet- en talgklieren, zonder de natuurlijke zuurtegraad aan te tasten (1 van de eerste afweerfuncties van het lichaam tegen infecties).


  • Gebruik Aleppozeep om je huid mee te desinfecteren, wassen en scheren. 
  • Gebruik water met zuiveringszout om de wond te zuiveren.
  • Gebruik een drupje onverdunde tea tree olie op een wattenschijfje om de puist te ontsmetten. Meng het met kokosolie in geval van een open wond.
  • Gebruik bentonietklei op een gaasverband of wattenschijfje om de huid/wond (urenlang / heel de nacht) te zuiveren, etter en afvalstoffen naar buiten te trekken en de pijn te verminderen.
  • Gebruik ongeraffineerde kokosolie om je huid mee te hydrateren en infecties te weren en bestrijden. 
  • Gebruik zelfgemaakte deodorant met bovenstaande ingrediënten om nare geurtjes, infecties en ontstekingen tegen te gaan, dit kan ook in andere huidplooien worden gebruikt. 


  • Ontstekingsremmende voeding 
Een ontsteking is een methode van het immuunsysteem om kort maar krachtig ziekteverwekkers op te ruimen.

Om het lichaam hierbij te helpen, zodat de ontsteking niet te lang aanhoudt (waardoor cellen beschadigd raken), kunt je dit proces bevorderen.

Ontstekingsrèmmende voeding zorgt ervoor dat de oorzaak voor de ontsteking sneller opgeruimd wordt. Ontstekingsbevórderende voeding zorgt dat de ontsteking langer aanhoudt.

Meer info: 'Voeding bij ontstekingen'

  • Ontgiften
Wat de huisarts of dermatoloog je meestal niet vertelt is dat de oorzaak vaak ligt in gifstoffen. Lees hier meer over in het artikel van dr. Reckeweg.

Gifstoffen en ophoping van afvalstoffen veroorzaken en verergeren de (kans op) ontstekingen. De ontsteking moet zijn afval kwijt, dus is het heel belangrijk dat het lichaam wordt ondersteund bij de afvoer van deze stoffen.

Dit begint met het verminderen van de inname en opname van gifstoffen. Denk aan chemicaliën in huidproducten en wasmiddel, E-nummers in kant-en-klare voeding en bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.

Hier vind je tips om de afvoer van afval- en gifstoffen te bevorderen: 'Ontgiftingstips'

  • Immuunversterkende voeding
Om het immuunsysteem te helpen met infecties opruimen, kun je van alles doen en laten. Bijvoorbeeld de darmen ondersteunen met de juiste voeding, suikers weglaten (suiker is killing voor je immuunsysteem) en extra vit C innemen, maar ook voldoende rust en minder stress zijn heel belangrijk.

Bekijk meer tips in het artikel: 'Ondersteuning van het immuunsysteem'

  • Gebruik bacteriedodende voeding en kruiden
Voedingsmiddelen met een bacteriedodend effect zijn: Gember, Cayennepeper, Knoflook, Kurkuma, Rauwe koudgeslagen en onverwarmde honing, Oregano olie, Steranijs, Kokosolie, Vitamine B3, Aloë vera, Koriander, Peterselie, Tijm, Bieslook, Rozemarijn, Munt, Basilicum, Daslook, Tijm, Ui, Bergamot, Lavendel, Oregano, Kruidnagel, Bonenkruid, Jeneverbes, Kaneel, Citroen, Mierikswortel, Mosterd, Waterkers, Goudsbloem, Lapacho, Kattenklauw.

Lees meer in het artikel over geneeskrachtige kruiden en in het artikel over de bacteriedodende aanpak van Lyme.

  • Hygiëne
Gebruik desinfecterende middelen op natuurlijke basis (!), om de ontstoken plek te ontsmetten en ontstekingen en vervuiling van de poriën te beperkingen. Hiervoor kun je Aleppozeep gebruiken, Aloë Vera gel, kokosolie met een drupje tea tree olie, een wattenschijfje met pure tea tree olie of water met zuiveringszout.

Je kunt zuiveringszout ook droog gebruiken ipv talkpoeder om het schuren van de huid te verminderen. Hetzelfde geldt voor bentonietklei. Beide nemen ook zweet en geurtjes op, ondersteunen de natuurlijke immuunfunctie van het lichaam en voorkomen huidirritatie. Droogt de huid hier toch van uit, meng de poeder dan met wat kokosolie.

Desinfecteer je scheerspullen na gebruik met alcohol, pure tee tree olie of leg ze in een badje met zuiveringszout.

Verschoon je beddengoed wekelijks en je kleding dagelijks. In geval van ontstekingen en huidinfecties is dit zelfs nog vaker nodig.

Was je bh na 2 keer dragen.

Reinig de huidplooi waar je ontstekingen hebt een paar keer per dag met water en wat zuiveringszout of met Aleppozeep. Wrijf de huid na het droog deppen in met bentonietkleipoeder.

* * *

Dit zijn de tips die ik met succes heb toegepast. Met name de bentonietklei in zelfgemaakte deodorant en als applicatie op de wond/ontsteking hadden veel effect.

Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft!

Liefs,
Nina
©moezijniszooo.blogspot.nl

12 opmerkingen :

  1. Hoi Nina goed artikel! Ik heb laatst een supplement gekocht wat de biofilm van de lymebacterie aantast. Dit middel heet serrapeptase. Ik kwam op internet tegen dat het ook succesvol wordt gebruikt bij o.a. de ziekte die je hier boven beschrijft en bij endometriose. Als je Googled er op en op de namen van de aandoeningen kun je er best veel over vinden. Er is ook iemand die een Nederlands blog heeft over endometriose en die het gebruikt. Toevallig had ik op het moment dat ik met de serrapeptase begon een onderhuidse ontsteking en die was toen snel weg. Ik hoop dat je er wat aan zal hebben. Oja het is ook nog eens niet duur bij iherb betaalde ik iets van 13 euro voor 90 stuks waar ik er een per dag van neem. De bodyenfitshop verkoopt het ook voor ietsje meer.

    Groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esther, dankjewel voor de tip!

      Ik heb het in huis (ook van iHerb) omdat ik ook endometriose heb, maar ik mag het niet gebruiken van de Lymespecialist, omdat ik nog te zwak ben en te hevig zou herxen als het cystes openmaakt.

      Ik wist niet dat het ook helpt bij HS! Goed om te weten!
      Nogmaals dank!

      Liefs,
      Nina

      Verwijderen
    2. Hoi Esther, dankjewel voor de tip!

      Ik heb het in huis (ook van iHerb) omdat ik ook endometriose heb, maar ik mag het niet gebruiken van de Lymespecialist, omdat ik nog te zwak ben en te hevig zou herxen als het cystes openmaakt.

      Ik wist niet dat het ook helpt bij HS! Goed om te weten!
      Nogmaals dank!

      Liefs,
      Nina

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kwark erop was een tip van mijn homeopaat. Het koelt de ontsteking en maakt dat de ontsteking sneller opengaat. Het helpt echt !!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Nina, ik begrijp dat je geen van de reguliere middelen/behandelingen hebt gebruikt? En o.a. door de combi van aleppozeep en bentonietklei, kokosolie, tea tree nu geen ontstekingen hebt? Groetjes, Judith

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judith, ik heb mijn hele leefstijl en voedingspatroon ook omgegooid, maar ik ben in 2015 ook ruim een jaar met antibiotica behandeld tegen de Lyme. Toen waren de ergste plekken al weg. Sindsdien nooit meer ergens last van gehad.

      Verwijderen
    2. Je bedoelt dat die antibiotica op meerdere fronten werkte, bijv. ook op HS? Ik ben niet bij de dokter geweest voor een diagnose wat betreft de (plotselinge!) acne onder mijn oksels, maar wat ik ervan lees en zie op het internet lijkt het erg op HS. Was blij met jouw site! Heb zelf ME/CVS. In ieder geval kwam ik op het lumineuze idee om mijn oksel te behandelen met Propolis (een goedje dat de bijen maken om hun kasten te beschermen tegen ziektes en kou). Ik had het nog in huis. Evenals de Aleppo+kokosolie en tea tree. Maar ik denk dat de Propolis het grootste werk heeft gedaan! Ze trokken zich meteen terug.

      Verwijderen
    3. Klopt ja, antibiotica vermindert de ontstekingsreactie. De huisarts had al eens een langdurige kuur voorgesteld, maar dat wilde ik toen niet. Later was het door de Lyme alsnog nodig.

      Maar als je je bewust bent van ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding, dan is het ook te herstellen. Het probleem bij Lyme en ME zit in de darmen, waar ook de basis van het immuunsysteem ligt. Als we dat goed weten te krijgen, volgt de rest in ons lichaam vanzelf.

      De ontstekingsreactie bij HS is een gevolg van een disfunctionerend immuunsysteem, denk ik.

      Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.