donderdag 12 mei 2016

Lymebehandeling | Cowden Support Program (CSP)

In dit artikel
1.     Het protocol
2.     De producten 
3.     Aanvullend advies van dr. Cowden (leestip)

Ik ben in maart - naast de ILADS behandeling - gestart met het Cowden protocol van Nutramedix, ook wel het Cowden Support Program (CSP) genoemd. Dit protocol duurt 9 maanden en kan afhankelijk van je klachten nog worden verlengd.

Het is best prijzig, dus ik heb het gebruik van andere middelen wat teruggeschroefd, maar het bevalt mij erg goed. Het opbouwen van de druppels en het afvoeren van herx-aanvallen was de eerste weken best pittig (en dan gebruik ik al 16 maanden antibiotica), maar inmiddels gebruik ik de tincturen zonder herxklachten en is er - samen met de andere middelen die ik gebruik - gestaag vooruitgang.


Cowden protocol
Dr. Lee Cowden (cardioloog en internist) ontwikkelde dit steeds wijzigende protocol (afhankelijk van nieuwe onderzoeken), waarmee alle mogelijke infecties (zowel bacteriën en virussen als parasieten en schimmels) worden aangepakt. Tegelijk worden ontstekingen afgeremd en gifstoffen afgevoerd.

In eerste instantie werd het protocol opgesteld voor de ziekte van Lyme en bijbehorende co-infecties, inmiddels wordt het ook voor chronische ziektebeelden gebruikt waarvan de oorzaak niet achterhaald kan worden. 
Met dit protocol worden oneindig veel mogelijke oorzaken getackeld.

- Dr. Eva Sapi toonde van de tincturen Samento en Banderol aan dat het alle vormen van de Borrelia doodt, in tegenstelling tot antibiotica.
- Dr. Horowitz liet op een ILADS congres zien dat 70% van zijn patiënten opknapte met de CSP producten.
- Het Borrelia Centrum Augsburg in Duitsland deed ook onderzoek en concludeerde dat 80% van de patiënten verbetering van symptomen had met de CSP producten. 90% had daadwerkelijk verbeterde bloedwaardes.


Producten
Ik maak gebruik van een schema waarop je elke dag kunt afvinken welke middelen je hebt ingenomen.
De volgende middelen worden gebruikt in dit protocol:
 • Banderol
Banderol is een extract van de bast van de Otoba parvifolia (een boom in Zuid-Amerika) en is zeer effectief tegen Borrelia burgdorferi en bijbehorende co-infecties, met name Ricketsia. Behalve bij Lyme & co wordt de tinctuur ook ingezet bij diverse andere aandoeningen. 
Banderol werkt antiviraal, antifungaal (antischimmel), antibacterieel, antiparasitair, antimycoplasma, antiprotozoair (tegen ééncellige parasieten) en anti-inflammatoir (ontstekingsremmend).
 • Burbur
Burbur is een extract van de bladeren van de Desmodium molliculum (een plant uit Zuid-Amerika) die bekend staat om zijn reinigende eigenschappen. De tinctuur ondersteunt de lever, nieren en het lymfestelsel bij het ontgiften. Ook kan Burbur een herxreactie voorkomen of laten afnemen.
Burbur werkt anti-allergisch, anafylactisch (shock door allergische reactie), anti-astmatisch, anti-inflammatoir (ontstekingsremmend), antimalaria, antibacterieel, antiparasitair, antispasmen, antitumor, antiviraal, chronotroop (verhoogt de hartslag), spijsverteringsbevorderend, vochtafdrijvend, immuunmodulerend, hepatoprotectief (leverbeschermend), inotroop (spierkrachtbevorderend?) en sedatief (kalmerend).
 • Magnesium
Magnesiummalaat is 1 van de best opneembare vormen van magnesium. Het is een essentieel mineraal dat in elke cel van het menselijk lichaam nodig is en onmisbaar is voor een normale hart-, spier-, zenuw-, bot- en cellulaire functie. Verder werkt Magnesiummalaat tegen constipatie, diabetes, fibromyalgiepijn, chronische vermoeidheid, cognitieve klachten en hartfalen. 
 • Serrapeptase
Serrapeptase lost biofilms op waar microben zich onder schuilhouden. Het middel ontbindt alleen niet-levend weefsel zoals biofilms, cysten, harde en zachte arteriële plaque (vaatvernauwing in de slagaders), bloedstolsels, enz. zonder nadelige gevolgen voor gezonde cellen en weefsels. Dit middel wordt behalve bij Lyme ook bij Endometriose ingezet.
 • Samento
Samento is een extract van de Zuid Amerikaanse plant Uncaria Tomentosa, een TAO vrije variant van Cat's Claw. Samento is vooral effectief tegen Lyme en co-infecties, maar kan ook worden ingezet bij depressie, hoge bloeddruk, endometriose, diabetes, alle auto-immuunziekten en kanker. 
Samento werkt antibacterieel, antikanker, antidepressiva, antifungaal, bloeddrukverlagend, antileukemie, antimutageen (tegen genmutaties), antioxidant, antiparasitair, antiparkinson, anti-ulcerous (tegen maagzweer), antiviraal, cytostaticum (remt celgroei en celdeling), bloedzuiverend, vochtafdrijvend en wormafstotend. 
Het verschil met Cat's Claw is dat Samento (zonder TAO) het immuunstysteem moduleert, terwijl Cats Claw (mét TAO) een stimulerende werking heeft op het immuunsysteem.
 • Sparga
Sparga is een aspergetinctuur die het lichaam ontgift van sulfiet of sulfa (ammoniumsulfaat) in antibiotica en andere geneesmiddelen. Deze gifstoffen kunnen gaan stapelen in het lichaam en de ontgifting belemmeren door o.a. de glutathionproductie te blokkeren. 
Sparga werkt behalve ontgiftend ook antiviraal, antitumor, antioxidant, lustopwekkend en cytotoxisch (doodt geinfecteerde cellen).
 • Pinella 
Pinella is een kruidenextract gemaakt van de Pimpinella anisum (anijsplant), een tinctuur die neurotoxines verwijdert uit de hersenen, wervelkolom en perifere zenuwstelsel. Al na 1 dosis kunnen cognitieve klachten zoals hersenmist afnemen.
 • Parsley 
Parsley is een extract uit de bladeren en stengels van Petroselinum crispum (Peterselie). Het is een tinctuur die gifstoffen uit de lever, de nieren, het lymfestelsel en interstitiële ruimtes (de ruimtes tussen de cellen) verwijdert. Peterselie bevat belangrijke voedingsstoffen en beschermt en herstelt maagwand en lever.
 • Sealantro
Sealantro is een tinctuur met extracten van Chlorella vulgaris, Koriander (Coriandrum sativum) en zeewier (Chondracanthus chamissoi) die zware metalen, verschillende radioactieve stoffen en andere positief geladen toxinen binden, met name in de darm, zodat deze gifstoffen kunnen worden afgevoerd. 
Sealantro werkt anti-inflammatoir (ontstekingsremmend), antidiabetisch, antioxidant, antibacterieel, antifungaal (antischimmel) en bloedzuiverend. Verder verbetert deze tinctuur de spijsvertering, verhoogt het immuunsysteem en verlaagt het cholesterol.
 • Cumanda
Cumanda is een extract gemaakt van de bast van de Campsiandra angustifolia (een boom in Zuid-Amerika). De tinctuur werkt antibacterieel, antiviraal, antifungaal, antiparasitair, immuunmodulerend en ontstekingsremmend. Een van de meest indrukwekkende voordelen van Cumanda is de antifungale (schimmeldodende) werking. De tinctuur is ook zeer effectief bij moeilijk te behandelen schimmelinfecties zoals Mycosis fungoides, Candida krusei, Candida albicans en Aspergillus niger. 
 • Mora
Mora is een tinctuur met extracten van bramenblad (Rubus fruticosus), Capirona (Calycophyllum spruceanum) en duizendblad (Achillea millefolium). Deze tinctuur wordt behalve voor schimmels en bacteriën vooral voor parasitaire infecties gebruikt.
Verder heeft de tinctuur een koortsverlagend, ontgiftend en ontstekingsremmend effect, helpt bij maag- en darmaandoeningen, vermindert zware bloedingen bij menstruaties en verbetert de stoelgang. Ook bij hart- en luchtwegaandoeningen en bij huidklachten kan Mora helpen.
 • Houttuynia
Houttuynia is een extract van de bladeren van Houttuynia cordata (een Chinees geneeskrachtig kruid uit Oost-Azië) met een antibacteriële, antivirale en immuunmodulerende werking. 
De tinctuur is effectief bij verschillende soorten infecties waaronder Lyme, Mycoplasma en Bartonella, bij ontstekingen, hypertensie (hoge bloeddruk), sinusitis (bijholteontsteking) en cognitieve stoornissen. Ook helpt het kruid tegen genmutaties (beschadiging van genen) en bevat het anti-oxidanten die helpen bij het ontgiften.
 • Enula
Enula is een tinctuur met extracten van Elecampane (Inula helenium), Jalapa (Ipomoea jalapa) en Blood Wiss (Vitis tiliafolia). Deze tinctuur heeft een antiparasitaire en antibacteriële werking en helpt bij spijsverteringsproblemen. Enula bevordert de aanwezigheid van gunstige darmbacteriën, is effectief tegen verschillende soorten Babesia (parasiet) en tegen rondwormen, mijnwormen, zweepwormen en threadwormen.

Het verbaasde me nogal dat ik maar 3 lotgenoten kon vinden die dit protocol volgen, zeker gezien bovenstaande informatie. Dat maakt het wel lastig om ervaringen uit te wisselen, maar er is een Engelstalige groep op Facebook waar je veel kunt leren.
Aanvullend advies
Naast het innemen van de CSP producten adviseert dr. Cowden ook om:
 • bindmiddelen als actieve kool, Bentonietklei & Cholestyramine (Questran) alleen in te nemen wanneer het absoluut noodzakelijk is om een herxreactie af te voeren.
 • 3 liter water (voor volwassenen) te drinken om alle toxines af te kunnen voeren.
 • elke dag te lachen. :)
 • onnodige stress en slechte relaties te vermijden.
 • ademhalingsoefeningen te doen vlak voor het eten en voor het slapen gaan; gedurende 4 minuten langzaam en diep ademhalen, terwijl je denkt aan een fijne vakantieplek.
 • van 23:00 - 07:00 in een pikdonkere kamer te liggen met zo weinig mogelijk elektromagnetische vervuiling, ook als je niet kunt slapen.
 • meer rauw, organisch (bij voorkeur vegetarisch) voedsel te eten dat niet genetisch gemodificeerd is. 
 • suikers, overmatig zetmeel, bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel, tarweproducten, koemelkproducten, pindaproducten, koolzaadolie en gehydrogeneerde oliën te vermijden. 
 • elke dag te bidden of te mediteren.
 • elke dag liefde te geven en te ontvangen, al is het aan / van een huisdier.
Een mooie basis voor ieder mens lijkt mij. :)

2 opmerkingen :

 1. Reacties
  1. Het is veel hè? Ik neem elke dag 9 van de 13 tincturen in. De rest komt later in het protocol aan bod. Ik ben heel de dag druppels aan het tellen, haha!

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.