woensdag 3 mei 2017

Het bijzondere effect van aarden

Al jaren wil ik bloggen over 'aarden', 1 van de dingen die bij mij een groots effect heeft op mijn klachten. Dat begon al toen ik 10 jaar geleden tijdens een lunchpauze op het werk ontdekte dat ik me een stuk fitter voelde, nadat ik even op mijn rug in het gras had gelegen.

Het gekke is, dat je bijna alleen maar vage en/of spirituele artikelen vindt als je gaat googlen op 'aarden', terwijl aarden alles behalve spiritueel hoeft te zijn! Daarom wil ik graag een 'down to earth' artikel schrijven over het natuurkundige effect van aarden en over wat er precies gebeurt in het lichaam als je aardt. Niks zweverigs, gewoon heel gewoon, maar tegelijkertijd ook heel wonderlijk, die geneeskracht van de natuur, zo vlak voor onze neus en onder onze voeten.


Je hebt vast wel eens gehoord van geaarde stopcontacten die een teveel aan spanning direct afvoeren naar de aarde? Aarden is dus ongeveer net zo vaag en spiritueel als dat geaarde stopcontact bij jou in huis ;) en minstens even effectief wanneer de spanning in je lichaam te hoog oploopt en er (nog meer) chronische klachten en aandoeningen ontstaan.

Aarden
Het werkwoord aarden (in het Engels vaak 'grounding' of 'earthing' genoemd) betekent 'elektrisch geleidend contact door het menselijk lichaam met het oppervlak van de aarde'. Contact maken met de aarde dus, met de blote huid. Denk bij aarde aan gras, modder, zand, gesteente, maar ook water dat in contact staat met de aarde.

Waarom zou je?
Wij (chronisch zieken vooral, maar ook gezonde mensen) maken veel vrije radicalen aan in ons lichaam, door de luchtvervuiling, door straling, door stress, door een verstoorde immuunrespons, enz. Die vrije radicalen tasten gezonde cellen aan, die vervolgens ontstoken raken. Deze ontstoken cellen roepen een immuunreactie op waardoor er nóg meer vrije radicalen worden aangemaakt en nog meer ontstekingen ontstaan, waardoor we in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Chronische ontstekingen zijn de belangrijkste oorzaak van bijna alle hedendaagse aandoeningen.

Wil je die negatieve spiraal doorbreken, dan moet je antioxidanten innemen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen (gifstoffen) en ontstekingen tegengaan. Antioxidanten zitten onder andere in groente en fruit, maar de makkelijkst opneembare vorm van antioxidanten zijn 'vrije elektronen' die zich in de aarde bevinden.

Elektrisch geladen
Alle stress, straling, vervuiling, pijn, enz. geeft een onnatuurlijke spanning in het lichaam, waardoor we 'positief geladen' raken. Dit kan veel nare klachten geven. De aarde zelf is negatief geladen, waardoor wij ons lichaam kunnen 'ontladen' door contact te maken met de aarde en de elektronen op te nemen, waarna ze de vrije radicalen in ons lichaam direct beginnen te neutraliseren.

Daarom voelen we ons vaak 'opgeladen' na een middagje strand of park en na het zwemmen in de zee of een wandeling door de branding. Zelfs tijdens het douchen kun je aarden, omdat de waterstroom in contact staat met de aarde, waardoor je je na een lange douche vaak fitter voelt dan ervoor.

Elektronentekort
We maken helaas steeds minder contact met de aarde, omdat we vaker binnen zitten, de hoogte in bouwen, op verhoogde bedden slapen en als we buiten zijn isolerende schoenen met rubberen zolen dragen die niet 'geleiden'. Hierdoor ontstaat er een tekort aan elektronen, terwijl we wel veel meer vrije radicalen aanmaken dan vroeger en veel meer spanning te verduren krijgen door alle elektrische en draadloze apparatuur, milieuvervuiling en stress, met als gevolg dat we steeds meer chronische aandoeningen krijgen.

Wanneer we dus vaker contact maken met de aarde, door bijvoorbeeld op blote voeten in het gras, op de hei, op het strand en in het water te drijven of eens zonder handdoek in het zand te gaan liggen, nemen we elektronen op uit de aarde en raken we de opgebouwde spanning in het lichaam kwijt. Jawel, naakt rollebollen in de duinen is ook een goede optie en zelfs boomknuffelen behoort tot de mogelijkheden! ;)

Minder spanning in het lichaam door te aarden betekent:
 • minder ontstekingen
 • beter herstel
 • diepere slaap
 • snellere wondgenezing
 • natuurlijkere aanmaak van cortisol
 • minder stress
 • sterker immuunsysteem
 • betere doorbloeding (de viscositeit van het bloed verlaagt)
 • meer zuurstoftransport
 • meer energie
 • tragere veroudering
 • gezondere hartslag
 • betere sportprestaties

Uitleg van Jan van Stiphout - Earthing Nederland 

Wetenschap
Voor wie dit nog niet overtuigend genoeg vindt, zijn er vele wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar. National Center for Biotechnology Information (NCBI) publiceerde in 2015 een onderzoek naar de effecten van ‘aarden’ op ontstekingen, de immuunrespons, het genezen van wonden en de preventie en behandeling van chronische ontstekings- en auto-immuunziektes. Een aantal delen van het artikel zijn voor deze blog vertaald, het origineel (Engelstalig) lees je HIER.

Vertaald met hulp van vertaler Jelle Bouwhuis

Aardingssystemen
Gronden of aarden verwijst naar het directe contact van de huid met de aarde, zoals met blote voeten of handen of met verschillende aardingsmethoden. Er zijn bijvoorbeeld aardingssystemen beschikbaar die constant contact met de aarde mogelijk maken, bijvoorbeeld tijdens het slapen of het zitten achter de computer. Dit zijn geleidesystemen die in contact worden gebracht met de aarde door een stekker bij een geaard stopcontact in te brengen of door middel van een speciale pin die in de grond wordt gestoken, waaraan vervolgens een kabel wordt verbonden. Dit soort systemen werden tijdens verschillende onderzoeken gebruikt.

Onderzoek
Bij deze onderzoeken is men tot de ontdekking gekomen dat elektrisch geleidend contact door het menselijk lichaam met het oppervlak van de aarde (kortweg ‘gronden’ of ‘aarden’ genoemd) intrigerende effecten afwerpt op fysiologie en gezondheid. Deze effecten hebben betrekking op ontstekingen, de immuunrespons, het genezen van wonden, en preventie en behandeling van chronische ontstekings- en auto-immuunziektes.

Ernstige gevolgen
Het steeds minder in contact zijn met de aarde en het bijbehorende elektronentekort levert een sluipende en zwaar onderschatte bijdrage aan de fysiologische disfunctie van het lichaam en een alarmerende toename van chronische ontstekingsgerelateerde ziekten.

Een tekort aan elektronen kan ook de elektronentransportketens in de mitochondria (energiefabriekjes in de cellen) uitputten, wat leidt tot chronische vermoeidheid en het vertragen van de celtransport en essentiële activiteiten van de cellen van het immuunsysteem. Hierdoor kan zelfs een kleine verwonding leiden tot een langdurig gezondheidsprobleem. Wanneer vrije elektronen niet aanwezig zijn, zal het ontstekingsproces een abnormale koers nemen.

De gebieden die te maken hebben met een elektronentekort zijn kwetsbaar voor verdere schade - ze raken positief geladen en zullen daardoor moeite krijgen bij het afweren van infecties. Het resultaat is een immuunsysteem dat continu geactiveerd is en uiteindelijk uitgeput raakt. Cellen van het immuunsysteem kunnen problemen krijgen bij het onderscheid maken tussen lichaamseigen structuren en de lichaamsvreemde moleculen van parasieten, bacteriën, schimmels en kankercellen. Dit verlies van immunologische geheugen kan leiden tot een aanval van immuuncellen op eigen weefsels en organen van het lichaam.


"Cellen van het immuunsysteem kunnen problemen krijgen bij het onderscheid maken tussen het lichaamseigen structuren en de lichaamsvreemde moleculen van parasieten, bacteriën, schimmels en kankercellen."


Een voorbeeld is de vernietiging van de insulineproducerende cellen van de eilandjes van Langerhans bij iemand met diabetes. Een ander voorbeeld is wanneer het immuunsysteem kraakbeen in gewrichten aanvalt; reumatoïde artritis (RA). Ook Lupus erythematosus is een extreem voorbeeld van een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem lichaamseigen weefsels en organen aanvalt. Lupus kan invloed hebben op veel verschillende systemen in het lichaam, met inbegrip van de huid, de nieren, bloedcellen, gewrichten, hart en longen.

Na verloop van tijd wordt het immuunsysteem steeds zwakker en het lichaam steeds kwetsbaarder voor ontstekingen of infecties die niet kunnen genezen. Welk deel van het lichaamals eerste door het verzwakte immuunsysteem wordt aangevallen hangt af van vele factoren, zoals genen, gewoontes (slapen, eten, drinken, beweging, etc), gifstoffen in het lichaam en gifstoffen in het milieu.

Effecten
Het aarden van een organisme geeft duidelijk meetbare verschillen weer m.b.t. de concentraties witte bloedcellen, cytokines en andere moleculen die zijn betrokken bij ontstekingsreacties.

Aarden vermindert pijn, verandert het aantal circulerende neutrofielen en lymfocyten en heeft ook invloed op verschillende circulerende chemische factoren gerelateerd aan ontstekingen.


"Aarden vermindert pijn en verandert het aantal circulerende neutrofielen en lymfocyten (ontstekingscellen)."


Aarden lijkt de slaap te bevorderen, het dag-nachtritme van cortisol te normaliseren, pijn en stress te verminderen, het autonomische zenuwstelsel van een sympathetische naar een para-sympathetische activatie te wisselen, de variabiliteit van de hartslag te verhogen, wonden sneller doen helen en de viscositeit van bloed te verlagen.

Bij een onderzoek naar de effecten van aarden op slaap en op het carcadisch cortisol bij proefpersonen die last hadden van pijn en moeite hadden met slapen, normalizeerde hun diurnale cortisolritme (cortisolafgifte volgens slaap/waak-ritme, actief gedurende de dag) door het aarden en het grote deel van de proefpersonen deelde mee dat hun slaap verbeterde en hun pijn en stress minder erg werd.


"Het grote deel van de proefpersonen deelde mee dat hun slaap verbeterde en hun pijn en stress minder erg werd."


De resultaten van het experiment leidden tot conclusie dat aarden van het lichaam tijdens slaap resulteert in een verandering van diurnale en carcadische cortisolafgifte die vervolgens weer resulteren in een verandering omtrent slaap, pijn en stress (angst, depressie en irritatie) zoals is gemeten door een subjectief rapport.

Minder ontstekingen
In 20 casestudies werd door middel van medische IR-scans de snelle genezing van een pijnlijke chronische ontsteking bevestigd. Aarden vermindert en voorkomt soms zelfs de kerncomponenten van ontsteking na een verwonding: rode uitslag, verwarming, zwelling, pijn en functioneel verlies.

Onze hoofdzakelijke hypothese is dat verbinding met de aarde toestaat dat vrije elektronen vanuit het aardoppervlak het lichaam binnenstromen, waar ze antioxiderende effecten hebben. Specifieker stellen we dat mobiele elektronen een antioxiderende micro-omgeving creëren binnen het gebied van de verwonding.


"Verbinding met de aarde staat toe dat vrije elektronen vanuit het aardoppervlak het lichaam binnenstromen, waar ze antioxiderende effecten hebben."


Tijdsduur
Ervaringen en metingen tonen aan dat een lang vastgehouden contact met het aardoppervlak langdurende voordelen met zich meebrengt.

We weten d.m.v. medische infrarood-beeldvorming dat de ontsteking begint af te nemen na 30 minuten aarden via een geleidende patch op de huid. Ook de metabolische activiteit neemt af in hetzelfde tijdsbestek. Na 40 minuten aarden word er een toename vastgesteld in zuurstofverbruik, hartslag en ademhalingssnelheid en een afname van bloedoxygenatie (de hoeveelheid gebonden zuurstof in het bloed).

Dit onderzoek toont aan dat een lichaam dat regelmatig oplaadt door geleidend contact met de aarde - de 'batterij' voor alle leven op de planeet - optimaal effectief is.


Lees het hele artikel hier:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/

9 opmerkingen :

 1. Dag Nina! Eindelijk een verklaring waarom ik me beter voel na het douchen! Heb jij zo'n aardingsmat op je bed liggen? En zo ja welke raad je aan? Bedankt alvast! Groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lisa! Ik had alleen aardingsmat voor als ik computerwerk deed, maar buiten aarden werkt nog het allerbeste! Ik zou dat zeker elke dag een half uur doen, zeker nu de zomer eraan komt.

   Verwijderen
  2. Dank je voor je snelle reactie Nina! Dat is wel mijn doel, elke dag naar buiten. Maar ik zou graag iets voor winter hebben, ook voor op dagen als douchen me niet lukt. Is elke mat die wordt aangeboden in principe okee of zit er veel verschil tussen? Super fijn trouwens dat je alles zo deelt op je blog!!

   Verwijderen
  3. Ik weet niet meer waar ik destijds mijn mat gekocht heb en of er verschil in zit, maar met de mijne merkte ik in elk geval wel verschil. Kijk eens op earthingnederland.nl. Ik denk dat ik hem daar vandaan heb. Ze zijn erg duur, dus als je een grote te duur vind kun je altijd een kleintje kopen en die aan het voeteneind leggen.

   Verwijderen
  4. Dankjewel Nina! Ik ontdek net dat de stopcontacten bij mijn bed niet geaard zijn, super jammer! Dan sowieso een kleintje voor tijdens tv kijken ;)

   Verwijderen
  5. Op zich is dat geen ramp Lisa, want dat hebben de meeste mensen niet in de slaapkamer. Daar kun je een verlengsnoer voor bijbestellen zag ik toen, die je via het raam (het is een heel lang dun dun snoer) naar buiten kunt laten hangen, om met een pen in de grond te steken.

   Laat je het hier weer even weten als je er 1 hebt? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

   Verwijderen
  6. Aaah kijk, dat is wel fijn te weten! Ik hou je op de hoogte, al twijfel ik nog wat om toch eerst de betonietklei te proberen, vanwege de kosten! Er is zoveel interessants te vinden op je site!

   Verwijderen
  7. Jaaaa, zeker nu je buiten kunt aarden zéker eerst de klei proberen Lisa! 😃 En van magnesium in je voetenbad slaap je ook al beter.

   Verwijderen
 2. De klei komt morgen binnen Nina!!! Spannend!

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.