Endometriose | Behandeling

Endometriose kán klachten veroorzaken, maar dat hoeft niet.

Het verloop valt moeilijk te voorspellen: bij sommigen verdwijnt endometriose spontaan, bij anderen niet. Soms breidt de endometriose zich in de loop der jaren uit.

Endometriose kan zonder behandeling wel een gevaar vormen voor het optimaal functioneren van de organen waar de verklevingen op voorkomen en kan uiteindelijk ook tot onvruchtbaarheid leiden.

Genezing zou medisch gezien niet mogelijk zijn, omdat endometriose een chronische aandoening is. Er zijn wel behandelingen om de symptomen en zo ook de pijn te bestrijden: pijnstillers en ontstekingsremmers. Ik ben zelf al jaren klachtenvrij.

Hormonen
Met hormonale behandelingen om de menstruatie uit te sluiten, verdwijnt de hevige menstruatiepijn. Het gaat dan om een anticonceptie die continu gebruikt moet worden, zonder stopweek.

Er zijn ook krachtigere hormonale behandelingen, deze kunnen voor een korte periode worden toegediend met maandelijkse of driemaandelijkse injecties. Ze blokkeren de eierstokken en zorgen voor een tijdelijke kunstmatige menopauze, waardoor de endometrioseklachten afnemen.

Operatie
Bij een chirurgische ingreep worden verklevingen losgemaakt en endometrioseplekken weggenomen via laparascopie.

Alternatief
Ook alternatieve methodes met ontstekingsremmende en pijnbestrijdende werking kunnen de symptomen van endometriose tegen gaan.

Over een dieet spreken artsen zelden, maar daar is juist deze website voor bedoeld, om de invloed van voeding en het effect van een gezonde leefstijl op endometriose bekend te maken onder endometriosepatiënten.

Op deze website deel in mijn ervaringen met een veganistisch dieet en leg ik uit dat er een duidelijk verband is tussen (intolerantie voor) dierlijke vetten/hormonen en de verklevingen. Ook o.a. suikers, verkeerde vetten en koolhydraten, alcohol en roken hebben bijvoorbeld een slechte invloed op Endometriose.


Immuunondersteuning
(Update 2017)
Sinds ik jarenlang voor de ziekte van Lyme ben behandeld, inclusief immuunondersteunende middelen heb ik geen Endometriose meer. :)


Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.