Leven met Lyme | Interview met Corran

20 maart 2016


Je mag jezelf eerst even voorstellen.
Mijn naam is Corran, ik ben 41 jaar oud. Ik kom uit Nieuw-Zeeland en ik woon al 13 jaar in Nederland. Daarvoor heb ik een tijdje in Londen en Schotland gewoond.
Ik ben getrouwd met een Schotse vrouw en heb twee dochters van 8 en 10 jaar oud. Ik vind het super leuk om actief te zijn, bijvoorbeeld fietsen en wandelen. Ook hou ik van yoga en meditatie.


Wanneer werd bij jou de diagnose Lyme / neuroborreliose gesteld?
Eind april 2010 werd ik ziek. In de daaropvolgende maanden werden mijn problemen steeds erger met onder andere visieproblemen, neuropathie, slaapstoornissen en Bell's palsy. Er werd eerst nog aan een Vitamine D vergifting gedacht, maar in augustus kreeg ik de diagnose neuroborreliose; een Lymeinfectie waarbij ook de hersenen en het zenuwstelsel zijn aangetast.


Heb je enig idee hoe je de infectie hebt opgelopen?
Net voordat ik ziek werd, zijn we naar Italie geweest. We gingen regelmatig naar Liguria op vakantie om te wandelen in het bos en er zijn daar veel besmette teken. Dat wist ik toen niet, ik heb geen teek gezien.


Hoe verliep jouw zoektocht naar een effectieve behandeling?
Ik begon met een antibioticakuur van 3 weken via infuus, maar na de kuur had ik nog steeds veel problemen en er waren volgens de neuroloog geen andere behandelopties. Toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Ik heb heel veel over alternatieve behandelmethodes geleerd en veel uitgeprobeerd, zo vond ik stap voor stap een weg om te herstellen.


Hoe lang duurde het uiteindelijk, voordat je met de alternatieve aanpak van je klachten af was? 
Het duurde ongeveer 3-4 jaar en kostte veel tijd om een aanpak te vinden dat best bij mij past. Ik heb veel voedingsplannen geprobeerd en stap bij stap heb ik iets gevonden dat bij mij past.


Welke middelen hadden een positief effect op je klachten?
 • 3 weken antibiotica via een IV infuuskuur 
 • voeding (dagelijks 'green smoothies', veel groenten, geen suiker, geen gluten, geen alcohol, geen bewerkt voedsel)
 • acupunctuur
 • yoga
 • meditatie
 • marihuana (als pijnbestrijding toen ik erg ziek was)
Slaappillen hadden bij mij een averechts effect.


Wat waren je klachten in de slechtste periode?
 • Ernstig problemen met visie en gehoor
 • Slaapstoornissen
 • Bell's palsy
 • Artritis
 • Neuropathie
 • Brain fog (hersenmist)

Wat is er van deze klachten hersteld of overgebleven?
Zolang ik heel streng ben met mijn voeding, dan heb ik (afkloppen!) geen problemen meer. Als ik even 'off the wagon' val met mijn voeding, dan komen de klachten (vooral slaapstoornissen) terug.


Wat was jouw manier om positief te blijven op slechte momenten?
Ik vond het belangrijk om te lachen en vaak was dit echt lastig! Ook probeerde ik altijd met hoop naar de toekomst te kijken en positieve verhalen te lezen.


Wat is het meest waardeloze advies dat je ooit hebt gekregen?
"Eten heeft geen impact op je gezondheid."


En het meest waardevolle advies?
"Let food be thy medicine and medicine be thy food." (- Hippocrates)


Wat is volgens jou de succesformule om te (over)leven met Lyme?
 • Voeding, voeding, voeding!!!! Dagelijks groene smoothies, veel groenten, geen suiker, geen gluten, geen alcohol en geen bewerkt voedsel.
 • Yoga
 • Meditatie


Een holistische aanpak dus! Ik hoop dat dit positieve verhaal voor anderen ook iets is om zich aan op te trekken, voor mij in elk geval wel! :) Bedankt voor het delen van je ervaringen en adviezen, Corran! Interview met Corran 

2 opmerkingen :

 1. pff 4 jaar. groene smoothies verteer ik moeilijk. eet ook liever zo fruit dan sap. ik vind alles gezond eten ook best lastig. nu met de nw schijf v 5 ook geen vis meer. hooguit 1x pw. zalm at ik al niet meer toen ik las wat een troep het was. maar schol, of kabeljouw. weinig/geen brood ook best lastig. mis ook vaak de energie om wat klaar te maken. oke, we gaan door :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voeding is zoiets persoonlijks Joke, waar de 1 baat bij heeft wordt de ander juist zieker van.
   Het hangt er ook heel erg vanaf of je bijvoorbeeld spinazie en boerenkool gebruikt of avocado en komkommer. Dat laatste is veel beter verteerbaar bij spijsverteringsproblemen.

   Die nieuwe schijf van 5, daar moet je maar niet teveel naar kijken. Weinig groenten, veel granen, veel zuivel en dan ook nog ongezonde margarine.. Die dingen kunnen we maar beter weglaten (bij Lyme).

   Volgens mij ben je heel goed bezig! :)

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.