dinsdag 18 november 2014

De geneeskracht van citroensap

Ik drink sinds kort elke ochtend lauwwarm water met sap van een kwart citroen en een theelepeltje Manuka honing, een half uur voor het ontbijt, puur om mijn lijf plezier te doen. :)

Citroenen zijn een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen. Ze zitten vol met vitamine C, dus goed voor je immuunsysteem en het zure sap is in staat de alkaline-zuur balans van het lichaam te herstellen, zodat het lichaam makkelijker kan ontgiften.

Water op lichaamstemperatuur wordt het beste opgenomen door het lichaam. Het mag niet heet zijn, want hierin gaan de belangrijkste voedingsstoffen verloren.

Wanneer je de citroen over de lengte in vieren snijdt, knijp je zo'n stuk heel makkelijk uit boven je glas. Daar hoef je geen pers voor vuil te maken.

De vele voordelen zijn:

1. Citroensap geeft meer energie
Veel mensen drinken ‘s morgens koffie om energie te krijgen, maar door koffie te drinken pleeg je roofbouw op je lichaam. Het geeft je een korte en heftige boost, waarna je energiepijl weer zakt naar een nog lager niveau – waardoor je opnieuw naar koffie grijpt… Roofbouw op je lichaam dus. Zorg ervoor dat je er niet afhankelijk van bent en drink het af en toe als een extraatje.
Warm water met citroensap geeft je wel langdurig energie. Wanneer je er een gewoonte van maakt om iedere ochtend een glas warm water met citroensap te drinken, zul je merken dat de behoefte aan koffie vermindert. Probeer het maar eens!

2. Citroensap bevordert de spijsvertering
Het warme water maakt je spijsverteringssysteem langzaam ‘wakker’, waardoor deze rustig op gang kan komen. Daarnaast zorgen de vitaminen en mineralen in citroen ervoor dat voedselresten uit je maag en darmen gespoeld worden.

3. Citroensap werkt ontgiftend
Citroen (en water natuurlijk) zorgt ervoor dat je vaker naar de wc moet. Dit is goed, want daardoor worden gifstoffen uit het lichaam verdreven. Het citroenzuur zorgt ook voor een goede werking van de lever, waardoor deze zich kan ontdoen van gifstoffen.

4. Citroensap boost je immuunsysteem
Citroen bevat veel vitamine C en kalium. Vitamine C helpt bij het voorkomen van verkoudheden en kalium stimuleert de hersenfunctie en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer in ons lichaam, dit speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand.

5. Citroensap verbetert je huid
Vitamine C helpt rimpels en oneffenheden te verminderen. Water met citroen zorgt er ook voor dat het bloed gezuiverd wordt, waardoor je huid er mooier uit ziet.

6. Citroensap alkaliseert het lichaam
Citroen alkaliseert het lichaam. Citroen is op zichzelf zuur, maar in je lichaam wordt het alkalisch. Een zuur lichaam is vatbaar voor allerlei ziekten, terwijl een alkalisch lichaam hier juist tegen beschermt. Wanneer je er een gewoonte van maakt om dagelijks warm water met citroen te drinken, zul je je bloed alkalischer maken, waardoor je minder kans hebt op ontstekingen en pijn.

*Toevoeging van Sigrid*
"In Jip en Janneke taal, voor de mensen die veel spierpijn hebben: Dit zorgt er voor dat je daar dus minder last van hebt; het gaat de verzuring tegen."

7. Citroensap bevordert gewichtsverlies
De pectine in citroen vermindert hongergevoel. Daarnaast is bewezen dat mensen die een meer alkalisch dieet eten, gemakkelijker gewicht verliezen.

8. Citroensap helpt stress verminderen
Wanneer je veel stress ervaart, heb je een lagere weerstand en word je sneller ziek. Wanneer je last hebt van stress, is het goed mogelijk dat je vitamine C tekort komt. Warm water met citroensap is dan een goede manier om je vitamine C aan te vullen en je stress te verminderen.

Waarschuwing bij citroenwater: Denk om je gebit!Honing
En dan heb ik het nog niet eens over de voordelen van de honing gehad!
Rauwe honing werkt antibacterieel, helpt bij de afvoer van gifstoffen en geeft niet alleen het lymfe- en immuunsysteem een boost, maar helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het schijnt zelfs pijn te verzachten en de bloeddruk op peil te houden.
Een kleine theelepel is voldoende.

Gember
Je kunt ook een stuk gember toevoegen voor een lekkere smaak en nóg meer geneeskrachtig effect. Gember is een echte must bij ontgiften. Gember draagt bij aan een snellere stofwisseling en zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen beter kwijt kan.
Gebruik je gedroogde kruiden, dan kun je een mespuntje toevoegen.

Kaneel
Ook (Ceylon) kaneel is lekker in combinatie met citroensap en honing en heeft vele gezondheidsvoordelen. Vooral de combinatie met honing zorgt ervoor dat kaneel de vitaliteit van het lichaam verbetert. Ook heeft het een zeer geneeskrachtige werking bij vele aandoeningen en infecties.
De hoeveelheid hangt af van wat je er mee wil bestrijden.

Kurkuma met zwarte peper 
Als je het heel erg goed wil doen kun je ook een beetje Kurkuma en een snufje zwarte peper toevoegen voor nog meer geneeskrachtige werking. Kurkuma werkt ontstekingsremmend, zuiverend, ontsmettend en ontgiftend en wordt het beste opgenomen door het lichaam wanneer het samen met zwarte peper wordt genuttigd.
Van Kurkuma kun je heel eenvoudig een stukje wortel in het glas doen, even laten trekken. Je kunt het ook door een knoflookpers doen of even raspen.
Gebruik je gedroogde kruiden, dan kun je een mespuntje toevoegen.

5 opmerkingen :

 1. zou ik het ipv in heet water ook in de thee kunnen doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nina (Moe zijn is zooo..)17 mei 2015 om 12:47

   Hoi, kan, maar lauwwarm water is het beste, want dit wordt het snelst opgenomen door het lichaam. Wanneer je er ook honing door doet, mag het water of de thee niet heet zijn, want dan gaan de enzymen kapot die juist zo belangrijk zijn.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor het antwoord ga er morgen meteen mee beginnen

   Verwijderen
 2. Ik merk ook echt verschil, mijn lever werkt echt beter als ik dit een tijdje doe dagelijks, na het drankje moet ik zeker binnen een half uur naar de wc 💩 dus echt een teken dat het snel werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik doe het nog steeds samen met de manuka honing en kaneel.
  Lieve groet linda xxx

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.