zaterdag 22 november 2014

Het verschil tussen ME en CVS

Het grootste verschil tussen CVS en ME is dat het ene een klacht is en het andere een aandoening.

De Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation / WHO ) heeft officieel vastgesteld dat ME en CVS niet hetzelfde is, maar toch krijgen veel patiënten nog steeds de diagnose ME/CVS alsof die 2 hetzelfde zijn.

ME
In de Internationale Classificatie van Aandoeningen (International Classification of Diseases / ICD) valt ME met code G93.3 onder hoofdstuk VI:
Overige aandoeningen van het zenuwstelsel (G90-G99).
Dat betekent dat je een neurologische aandoening hebt, die niet bij een andere categorie (andere aandoening) is onder te brengen.

CVS
CVS valt met code R53.82 onder hoofdstuk XVIII:
Symptomen en abnormale klinische bevindingen en laboratoriumuitslagen die niet onder een andere categorie vallen (R00-R99).
Dit betekent dat er geen indicatie is voor een diagnose in een neurologische categorie of welke andere categorie dan ook. Een syndroom (ziektebeeld) waarvan de oorzaak (nog) onbekend is.

Verwarring
Medici, zorgverzekeraars en uitkeringsinstanties noemen ME vaak CVS, in veel gevallen met de intentie om de aandoening 'vaag en onverklaarbaar' te houden. Ook wordt de diagnose ME/CVS vaak gebruikt, maar het koppelen van ME (als aandoening) aan een klacht als CVS, lijkt alleen al aan te geven dat het niet duidelijk is of het nu een ernstige neurologische aandoening is of misschien toch niet.

Het koppelen van ME aan CVS suggereert ook dat de chronische vermoeidheid de enige of belangrijkste klacht is. Het zou hetzelfde zijn als ME koppelen aan de bijbehorende darmklachten (ME/PDS), zenuwpijnen (ME/CZP), spierpijnen (ME/FM) en nog meer dan 60 andere klachten. Bij andere aandoeningen komt ook chronische vermoeidheid voor, maar je hoort nooit iemand zeggen: "Ik heb kanker/CVS". Of: "Ik heb Parkinson/CVS".

Helaas zijn er ook nog veel mensen die rondlopen met de diagnose CVS, terwijl het eigenlijk ME is (en mogelijk ook andersom), omdat artsen geen onderscheid willen maken tussen ME en CVS of omdat ze te weinig kennis van ME hebben en niet de juiste onderzoeken doen.

Er zijn richtlijnen opgesteld om de juiste diagnose te stellen. Het is wel zo handig, voor jezelf en voor je omgeving, dat je weet wat je hebt en het 'beestje' bij zijn naam noemt. Vervolgens is het belangrijk dat je samen met specialisten blijft(!) zoeken naar onderliggende ziekteprocessen en mechanismen die de symptomen verklaren.
 
De belangrijkste fysiologische afwijkingen, waarmee ME zich onderscheidt van andere ziekten, vind je HIER. De richtlijnen (ICC) vind je HIER.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.