vrijdag 17 juli 2015

De geneeskracht van Astaxanthine

Astaxanthine is een relatief onbekende voedingsstof (carotenoïde) die wordt aangemaakt door plankton, algen en sommige planten, schimmels en bacteriën om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof.

Astaxanthine behoort tot de meest krachtige antioxidanten en vrije radicalen (gifstof) vangers die de natuur te bieden heeft. Volgens sommige bronnen bestaat er zelfs geen krachtiger antioxidant.

Vrije radicalen 
Bij Lyme of ME, maar ook bij andere chronische aandoeningen, maakt het lichaam enorme hoeveelheden superoxide en/of stikstofoxide aan, waarbij er schadelijk bijproducten (gifstoffen) ontstaan, die vrije radicalen worden genoemd.

In een gezond lichaam worden vrije radicalen onschadelijk gemaakt (geneutraliseerd) door anti-oxidanten, maar bij Lyme en ME zijn er in verhouding veel te weinig anti-oxidanten om de grote hoeveelheid vrije radicalen te neutraliseren. Hierdoor ontstaat er een onbalans, waardoor de vrije radicalen in het lichaam blijven, flinke schade aanrichten en ontstekingen veroorzaken in het lichaam en in de mitochondria (de celcompartimenten waar binnen energieproductie plaatsvindt) met chronische pijn en uitputting als gevolg.

Ook beschadigen deze gifstoffen het DNA, ze vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur, waardoor de eigenschap verandert en (nog) ernstige(re) ziektes kunnen ontstaan. De weerstand vermindert, bindweefsels gaan achteruit en er ontstaat een versneld verouderingsproces.

Oxidatieve stress
Een teveel aan vrije radicalen wordt oxidatieve stress genoemd.
Oxidatieve stress komt niet alleen voor bij Lyme en ME, maar ook tijdens en na operaties, fysieke inspanning, stress (fysiek & mentaal), infecties en allergieën. Ook bijv. diabetici hebben door een hogere glucosebloedspiegel te maken met oxidatieve stress.

Ontgiften, ontstekingsremmende voeding en extra antioxidanten zijn daarom van groot belang in deze situaties.
Astaxanthine helpt door de enorme hoeveelheden antioxidanten de negatieve gevolgen van oxidatieve stress tegen te gaan.

Unieke werking
Astaxanthine werkt maar liefst 500x effectiever dan vitamine E en 60x krachtiger dan vitamine C en heeft daardoor een zeer krachtige ontgiftende, ontstekingsremmende en immuunversterkende werking.

Deze carotenoïde is enorm veelzijdig:
Het gaat maagklachten tegen, bevordert het uithoudingsvermogen, helpt bij spierpijnen en spierherstel, helpt tegen oogklachten, gaat weefselveroudering tegen en draagt als geen ander bij aan de bescherming tegen ziekten waarbij oxidatieve stress en ontstekingen een prominente rol spelen, zoals Lyme, ME/CVS, Fibromyalgie, Endometriose, Hidradenitis Suppurativa, reuma, aderverkalking, hart- en vaatziekten, oog-, huid- en hersenaandoeningen, diabetes en kanker.

Astaxanthine is in staat de bloedhersenbarrière passeren (heel effectief bij klachten, ontstekingen en gifstoffen in de hersenen) en ook oogvlies binnen te dringen.

Goed om te weten
Inname van astaxanthine is veilig, maar het is wel belangrijk om te weten dat deze voedingsstof de enzymen voor fase-1-detoxificatie in de lever, longen en nieren activeert, waarbij het helpt om lichaamsvreemde, giftige stoffen af te breken, inclusief medicatie. Dit zou de werking van bepaalde medicijnen kunnen beïnvloeden (zie bron 2).

Overleg daarom voor de zekerheid met de behandelend specialist of je dit mag gebruiken en neem het supplement (bij goedkeuring van de specialist) voor de zekerheid een aantal uur voor of na belangrijke medicatie in. Niet tegelijk! Dit geldt overigens ook voor andere krachtig ontgiftende middelen.

Ik gebruik zelf de Astaxanthine van het merk Now, overal te koop waar je supplementen van dit merk kunt vinden.

Bron 1:
Bron 2:
www.orthokennis.nl
(Dank voor de tip, Bri!)

6 opmerkingen :

 1. Bedankt voor deze tip. Ik gebruik nu vitamine C maar dat heeft als nadeel dat de darm vaak niet alles goed op weet te nemen en je dus weer een hoop uitplast voordat je lichaam er baad bij gehad heeft. Ik heb deze tip doorgestuurd naar mijn therapeut zodat zij kan bekijken of het zinvol voor mij is om over te stappen hierop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar kun je goede Astaxanthine kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of er veel verschil in zit, behalve in de capsule misschien, ik heb het gewoon bij de drogist gehaald.

   Verwijderen
  2. let er op dat er natural bij staat [betekent natuurlijk]
   Bestellen bij Body en Fit.nl Heerenveen
   Astaxanthin 5 mg Puritan's Pride 60 stuks voor 19.90
   Volgende dag via post.nl in huis

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.