zondag 5 juli 2015

Lyme | Herxheimer-reactie

Een Herxheimer-reactie (ook wel afgekort tot herx) is een benaming voor het vrijkomen van endotoxinen (Lipide-A gifstoffen) uit de vernietigde celwanden van bacteriën ('die off') die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Lyme.

Wanneer het lichaam de gifstoffen niet goed krijgt afgevoerd, hopen de gifstoffen op en krijg je vergiftigingsverschijnselen.

Ontstekingsreactie
De gifstoffen veroorzaken een extra ontstekingsreactie met een slopende lichamelijke en geestelijke toestand als gevolg, bovenop de bestaande symptomen. Patiënten hebben daardoor een zeer laag functioneringsvermogen (soms amper levend) en hebben soms zulk vergiftigd bloed dat je er iemand mee zou kunnen doden, aldus professor De Meirleir.

De omvang van deze Herxheimer-reactie hangt af van de hoeveelheid endotoxinen die vrijkomen, wat weer direct is gerelateerd aan de hoeveelheid Lyme-bacteriën die worden gedood.
Een zeer ernstige Herxheimer-reactie (bovenop de reeds aanwezige septische shock) kan het lichaam verlammen en kan zelfs leiden tot een dodelijke endotoxische shock.

Goed teken
In feite is een Herxheimer-reactie een goed teken, want er sterven bacteriën af, wat toch het doel is van de behandeling.

Wanneer je een effectieve behandeling wilt, dan horen daar aanvallen bij met verergering van de bestaande klachen en ook soms nieuwe klachten. Maar als het herxen ondraaglijk wordt en een anti-herx aanpak geen verlichting biedt, is het goed om samen met de specialist de dosering aan te passen, zodat de herx-reactie vol te houden is en het lichaam niet te ver vergiftigd raakt.


Anti-herx aanpak
Om een Herxheimer-reactie op te vangen is niet alleen directe actie noodzakelijk op het moment dat de herx-aanval begint, maar ook preventieve actie om de kans op een Herxheimer reactie te verkleinen. Als de preventie op orde is en er komt toch een Herxheimer-reactie, dan zal deze veel minder intensief zijn dan wanneer er niet preventief actie is ondernomen.

Directe actie
Directe actie op een Herxheimer-reactie is het lichaam te ontgiften zodra de klachten verergeren, om de endotoxinen zo snel en efficiënt mogelijk kwijt te raken en zo de ontstekingsreactie te verminderen. Het is namelijk deze ontstekingsreactie die zorgt voor verergering van fysieke en psychische klachten.

Preventieve actie
Preventieve actie om de kans op een Herxheimer-reactie te verkleinen en de intensiteit van een herx te verminderen, omvat een dagelijkse stelselmatige ontgifting samen met ontstekingsremmende middelen.
Preventie betekent 'vooraf genomen maatregel'. Het is dus goed om hiermee te beginnen, ruim voordat bacteriedodende middelen worden ingezet (minimaal 10 dagen is ideaal).

Naast de bacteriedodende middelen moet er bij Lyme consequent aandacht zijn voor de uitscheidingsorganen, het lymfestelsel en genmutaties, om de chronische ontstekingen in het lichaam te verminderen.
Voor tips zoek je via de zoekbalk op 'ontstekingsremmend' of 'ontgiften'.

Deze anti-herx aanpak is geen garantie om onder een Herxheimer-reactie uit te komen, maar de kans op een Herxheimer-reactie en de intensiteit ervan zal relatief minder zijn dan bij een behandelprotocol dat alleen uit bacteriedodende middelen bestaat.

Tijdens het ontgiften kun je ontgiftingsverschijnselen krijgen, loop dus niet te hard van stapel en luister goed naar de signalen van je lichaam.


Bron (vrije vertaling): www.tiredoflyme.com

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.