dinsdag 17 mei 2016

Een eetverslaving en het belang van steun uit je omgeving
Een vriendinnetje van mij heeft een eetverslaving.

Een eetverslaafde voelt de hele dag door een dwang om zich vol te proppen met eten. Het liefst met voedingsmiddelen die veel vet, suiker en koolhydraten bevatten.

Dit gaat veel verder dan een koekje teveel, het gaat om dwangmatig gedrag dat diep van binnen in de persoon zit. Het heeft te maken met een gewenning aan de stofjes die je hersenen aanmaken (dopamine) als je grote hoeveelheden voedsel tot je neemt.

Uit onderzoek blijkt, dat iemand met een eetverslaving dezelfde hersenactiviteit vertoont als bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaafde. Vandaar dat er sprake is van een echte verslaving.

Psychisch verslaafd
Een eetverslaving is een psychische aandoening die vaak voortkomt uit problemen in de jeugd of opvoeding, psychische problemen, stress, omgevingsfactoren en met name een laag zelfbeeld.

In de meeste gevallen is de eetverslaafde vooral psychisch afhankelijk van eten. Gevoelens van angst, eenzaamheid, doelloosheid en leegte worden 'opgevuld' met grote hoeveelheden ongezond eten. Voeding is de 'beloning' voor een ongelukkig gevoel. Eten is dan een drug geworden; een vlucht uit de werkelijkheid.

Fysiek verslaafd
De verslaving kan daarbij ook lichamelijk zijn. Het lichaam is gewend aan grote hoeveelheden suikers en koolhydraten en protesteert als het minder krijgt. Ook het langdurige tekort aan essentiële voedingsstoffen geeft fysieke klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid en hormonale disbalans.
Bron:

Voeding
Met name voeding die ongezonde vetten en geraffineerde koolhydraten zoals wit deeg en suiker bevatten lokken een eetverslaving uit en/of houden deze in stand.

Uit een studie blijkt dat mensen met een hoge BMI nog gevoeliger zijn voor de verslavende werking van dit soort bewerkte voeding dan mensen met een gezonde of lage BMI.

Alleen een vermindering van bewerkte voeding is niet effectief genoeg. Er is een zelfde aanpak nodig als voor een alcohol- en drugsverslaving.
Bron: 

Behandeling
Zoals jullie misschien weten, betekent deze aanpak niet 'minderen' met het verslavende middel of simpelweg diëten, maar 'cold turkey' stóppen met alle ongezonde voeding. Heel drastisch dus en vooral heel zwaar om vol te houden.

Met name voeding als pizza, chocolade, aardappelchips, koek, ijs, patat, cheesburger, frisdrank, cake en kaas zijn zeer verslavend. Deze voeding bevat ingrediënten die een verlangen naar méér creëeren.

Alleen al het zien van deze voeding wakkert de verslaving aan bij een eetverslaafde en waarschijnlijk triggert zelfs het lezen van deze opsomming de verslaving al.
Bron: 

Afkickproces
In het geval van mijn vriendin zijn de grootste verleidingen cola, chips en zoetigheid. In plaats van toegeven aan die verleiding moet ze elke keer weer voor een onbewerkte, gezonde optie kiezen, wil ze haar verslaving in toom houden. Wanneer de reden om te eten een verlangen naar troost of genot is (de aanmaak van dopamine), is het zelfs beter om élke vorm van voeding te laten staan en aandacht te besteden aan de oorzaak voor dit verlangen i.p.v. afleiding te zoeken in eten.

Ik maak op een afstandje mee hoe ongelooflijk zwaar deze verslaving voor haar is en dan met name het weerstaan van alle verleidingen. Drugs is niet in elke supermarkt en bij elk tankstation te koop. Maar bewerkte voeding wel! Sterker nog, er is méér bewerkte voeding te koop dan gezond en ónbewerkt. Ook tv-reclames zijn een kwelling!

Het toegeven aan alle verleidingen is veel minder moeilijk dan het weerstaan ervan, die stap is snel gezet. De gevolgen ervan zijn daarentegen heftig!

Terugval
Afgelopen weekend heeft ze haar eerste serieuze terugval gehad door toe te geven aan verschillende verleidingen. Haar vermoeidheid na een veel te lange werkweek, haar trek in iets lekkers na dagenlang veel voedselverleidingen rond haar werkplek en onverwachtse gezelligheid met vrienden maakten dat haar grenzen vervaagden.

Deze terugval heeft ervoor gezorgd dat de behoefte aan verslavende genotsmiddelen weer groter is dan voor de terugval. Het bijbehorende schuldgevoel en het gevoel te hebben gefaald maken de strijd om de verslaving te blijven weerstaan nóg zwaarder, want bewerkte voeding is - juist nu het nare gevoel overheerst - heel hard nodig om zich beter te voelen... dènken de hersenen van een eetverslaafde.

Toen ik las hoe gezellig het was met vrienden en hoeveel lekkers er op tafel kwam, sloeg de schrik me om het hart. Niet omdat ik bedacht hoe zwaar het voor haar moest zijn om al die verleidingen te weerstaan, maar hoe makkelijk al die verleidingen het haar maakten om toe te geven aan haar verslaving en gezellig mee te doen onder het mom van 'het kan wel een keer'. Niemand leek te beseffen hoe zwaar de terugslag nadien zou zijn...

Ongezond eten in gezelschap van een afkickende eetverslaafde is hetzelfde als met z'n allen een jointje roken naast iemand die aan het afkicken is van een drugsverslaving. Of een biertje gaan drinken in een kroeg met een alcoholverslaafde...

Oproep 
Als de behandeling van een eetverslaafde gelijk is aan de aanpak van een alcohol- en drugsverslaving, kunnen wij als vrienden een eetverslaafde ook steunen zoals we dat bij een drugsverslaafde zouden doen door hem/haar te helpen gezonde keuzes te maken, stress te vermijden en verleidingen uit hun buurt te houden of hen voor te bereiden op situaties die mogelijk moeilijk kunnen zijn.

Natuurlijk is iedereen, ook iedere verslaafde, zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eigen keuzes, ongeacht wat anderen doen. Maar het lijkt mij een kleine moeite om hen zoveel mogelijk te steunen en het gevecht niet zwaarder te maken dan het al is.

Wij worden er tenslotte niet slechter van als we gezond eten in het bijzijn van een eetverslaafde, toch?

Bij voorbaat dank.

Nina, de trotse vriendin van een heldin

1 opmerking :

  1. het is veel erger dan de meeste mensen denken. in mijn vrienden/kennissenkring ken ik er 5. 3 hebben een maagverkleining laten doen, oke kunnen minder eten, alhoewel ze vak grote porties maken en het onderliggende probleem niet opgelost wordt. geldt ook voor anorexia. natuurlijk is het geen moeite de mensen te steunen.

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel