dinsdag 12 juli 2016

Is het stress?


Zelf ga ik meteen op mijn achterste benen staan bij het woord stress, zodra iemand het gebruikt om mijn klachten te verklaren.

Als chronisch zieke krijg je nét iets te vaak te horen als je pijn hebt of moe bent: "Het zal wel stress zijn, doe maar wat rustiger aan, praat eens met een psycholoog, neem een pijnstiller, beweeg wat meer" en that's it.


Het label 'stress' is voor chronisch zieken daardoor direct gelinkt aan onbegrip en heeft een hele nare betekenis gekregen, namelijk dat er weinig tot geen actie wordt ondernomen door de arts, op het moment dat dit juist wél zou moeten gebeuren.

Stress
Als je op Google voorbij alle 'stress-is-psychisch' scrolt, ontdek je dat stress simpelweg 'belasting' of '(in)spanning' betekent. Ook wel draaglast genoemd. Dit kan mentale (in)spanning zijn, maar ook fysiek. Het kan slecht voor je zijn, maar soms ook heel goed!

Gezonde stress
Een positieve vorm van stress heet 'eustress'. Inspanning waar je blij van wordt of die je nodig hebt om goed te presteren. Denk aan fysieke inspanning zoals sporten, wandelen en dansen of mentale inspanning zoals studeren, spanning voor een examen, maar ook alert zijn bij gevaar. Het cortisol- en adrenalineniveau stijgt hierbij, zodat je scherp bent en klaar voor actie.

Deze vorm van (in)spanning heeft een positief effect op ons functioneren en onze gezondheid, mits de spanning niet te lang aanhoudt. Het helpt ons geconcentreerd en alert te zijn, betere prestaties te leveren en het maakt ons zelfs socialer. Het is wel heel belangrijk dat deze vorm van stress (inspanning) afgewisseld wordt met óntspanning.

Ongezond
Ben je hier niet zo goed in of geef je voldoende ontspanning geen prioriteit, dan houdt de druk te lang aan en ontstaat er een negatieve vorm van stress, 'distress' genaamd. Dit betekent dat de (in)spanning te lang duurt, te heftig is, teveel prikkels geeft, te zwaar belastend is, te vermoeiend, te pijnlijk, enz. Distress is zeer schadelijk voor de gezondheid, net als de voortdurende aanmaak van stresshormonen.

Op welk punt stress van 'eustress' overgaat naar 'distress' verschilt per persoon en hangt af van hoeveel druk of inspanning iemand kan verdragen en dit hangt weer af van de hoeveelheid draaglast iemand al met zich meezeult. Dus jouw draagkracht bepaalt hoeveel draaglast je kunt verdragen, maar de hoeveelheid draaglast bepaalt ook hoeveel draagkracht je nog overhoudt.
Bron:


"De term stress wordt gebruikt als aanduiding van een situatie of prikkel, maar ook voor de fysiologische, psychische en chemische verándering, die het gevolg is van deze situatie of prikkel."
Wikipedia


Met het woordje stress worden twee verschillende dingen aangeduid.
Het kan 'stressoren' betekenen, dit zijn factoren die stress veroorzaken (bijvoorbeeld fel licht), maar het kan ook 'stressrespons' betekenen, dit is de fysiologische, psychische of chemische reactie op een stressor (bijvoorbeeld migraine door het felle licht).

Men zegt bijvoorbeeld:
"Er is stress op het werk" (er zijn stressoren) en "Ik heb er stress van" (ik ervaar de stressrespons).
Bron:

De meeste mensen denken bij stress aan 'teveel aan je hoofd', maar stress omvat nog zoveel meer.

Stressoren
Factoren die distress veroorzaken kun je onder verdelen in:

Externe stressoren (van buitenaf)
Bijvoorbeeld fysieke overbelasting, mentale overbelasting, operaties, een ongeval, gifstoffen en prikkels (licht, geluid, pijn, enz).

en

Interne stressoren (van binnenuit)
Bijvoorbeeld virale infecties, bacteriële infecties, ontstekingen en allergieën.
Bron:

Distress
Martin Ruis van de praktijk Osteopathie Ruis legt op zijn Facebookpagina uit dat er 3 verschillende soorten distress zijn:

Mentale distress
Spanning doordat je je zorgen maakt, het niet naar je zin hebt in een situatie of relatie, faalangst, enz.

Biochemische distress
Onder- of overvoeding en voeding die slecht voor je is, tekorten aan vitaminen en mineralen, de verkeerde supplementen, hormonale disbalans, medicatie, alcoholgebruik, suikers, slaaptekort, enz.

Structurele distress
Blokkades van gewrichten, littekens, verkeerde steunzolen, afwijkende sterkte van brillenglazen of een scheefstaande bril, navelpiercing, te weinig of teveel bewegen, enz.
Bron: 

Ook wanneer het ziektebeeld begonnen is met biochemische distress, krijg je vanzelf ook te maken met mentale stress en andersom. Zeker bij een chronische aandoening kun je er vanuit gaan dat er in elke categorie wel een verstoring is ontstaan; mentaal, fysiek / biochemisch en structureel.

De verstoring zorgt voor ontstekingen en infecties, dit zorgt weer voor pijn en uiteindelijk leidt de verstoring tot ziekte.
Hierdoor kom je in een vicieuze (chronische) cirkel terecht, want pijn en ziekte geven weer nieuwe distress.

"De ziekte (symptomen) wordt vaak wel behandeld, maar vooral de verstoring (de distress) moet worden aangepakt om weer gezond te kunnen worden.", aldus Martin Ruis.

Behandeling
De reguliere behandeling van chronische vermoeidheid is; aanpak van mentale stress d.m.v. cognitieve gedragstherapie. Hier leer je hoe je de draagkracht kunt vergroten en de draaglast kunt verkleinen van dagelijkse bezigheden. Ook leer je inspanning op tijd af te wisselen met óntspanning (pacing).

Dit kan heel goed zijn, mits er ook rekening wordt gehouden met biochemische en structurele stressoren. Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor een grote groep chronisch vermoeiden (de groep waarbij meer aan de hand is dan alleen mentale distress) juist achteruit gaat van deze therapie.

Wat je beter kunt doen is (op eigen initiatief en afhankelijk van de bij jou aanwezige stressoren) eens langs gaan bij een integraal of holistisch arts, een osteopaat, een bioresonantietherapeut,een psychotherapeut, een chiropractor, een orthomoleculair arts of therapeut, enz.

Kijk wat verder dan "de dokter zegt.." en zoek uit wat je buitenom de reguliere opties nog meer kunt doen om te herstellen.

Denk niet 'wat je aandacht geeft, groeit', dus ik negeer de klacht gewoon, want daarmee negeer je belangrijke signalen van je lichaam en geest die juist vragen om aandacht, begrip en erkenning.


Denk niet 'wat je aandacht geeft, groeit', dus ik negeer de klacht gewoon, want daarmee negeer je belangrijke signalen van je lichaam en geest die juist vragen om aandacht, begrip en erkenning.


Samenvatting
Is het stress? Ja, het is stress. Maar stress is veel meer dan alleen 'teveel aan je hoofd'. Bezoek daarom meerdere specialisten om álle vormen van stress aan te pakken. Verminder de negatieve distress en voeg dagelijks ontspanning toe aan je leven voor wat meer positieve eustress! :)

Als mensen dan tegen je zeggen: "Wat zie je er goed uit!" kun je zeggen: "Ja hè, dat is euh.. stress!" :D

Liefs,
Nina



Gerelateerde artikelen:

2 opmerkingen :

  1. Hoi Nina, dankzij jouw voetenbadjes heb ik geen psycholoog meer nodig 👍👍👍 weet nu waarom dat niet hielp, hoezeer ik ook mijn best deed. Dankjewel 🙏 voor je blogs 🍀

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.