donderdag 16 november 2017

De geneeskracht van etherische olie

Nadat ik vorig jaar een artikel postte over de geneeskracht van etherische olie bij Lyme, heb ik alle olietjes uit het artikel (100% natuurlijk!) meteen ingeslagen. Ik was alleen nog niet verder gekomen dan eucalyptus en tea tree olie toe te voegen aan een sprayfles met water en azijn, om mee schoon te maken in huis.

Terwijl ik dit schrijf zit ik dan eindelijk in een voetenbad met een paar drupjes etherische olie. Ik begin met kruidnagel en rozemarijn, zowel in mijn voetenbad als in dit artikel en ik zal het artikel steeds verder uitbreiden met andere oliën.Ik lees de laatste tijd steeds meer succesverhalen van chronisch zieken die etherische olie (of in het Engels 'Essential Oil') gebruiken. Ook op de website lymebehandeling.nl vind je een artikel over etherische olie als Lymebehandeling. Waarschijnlijk zal ik zelf niet precies kunnen vertellen wat de olietjes bij mij doen, want ik ga ook zonder de olie nog steeds vooruit. Heerlijk om te ervaren dat al die puzzelstukjes waar ik jaren over schreef kunnen leiden tot herstel! Ik ben ervan overtuigd dat de etherische olie daar ook weer aan zal bijdragen.


Hoe werken etherische oliën?
De natuur geneest. Zo simpel is het eigenlijk. Alle voedingsstoffen die we nodig hebben om onze gezondheid te verbeteren en van infecties te herstellen, bevinden zich in de natuur.

Etherische olie is olie die door middel van destillatie wordt gewonnen uit bloemen, planten, bomen, struiken, wortels en zaden. Het aroma van de plant bepaalt de geur van de olie. De stoffen die plant nodig heeft om te groeien, te ontwikkelen en zich te beschermen, bepalen de geneeskracht van de olie.

Als een plant bijvoorbeeld stoffen bevat waarmee hij zich beschermt tegen ziekteverwekkers, dan kunnen wij deze stoffen ook gebruiken om te herstellen van infecties.

Zoals de natuur een verfrissende, rustgevende, genezende en energieke werking heeft op ons lichaam, zo heeft ook de aan de natuur onttrokken olie dit effect. Elke olie heeft zijn eigen unieke eigenschap en bijbehorend effect in het lichaam. Niet alleen bij Lyme, maar ook bij andere klachten en aandoeningen zijn deze oliën effectief.

 • Kruidnagelolie
Kruidnagelolie is een sterk antimicrobieel middel dat werkt bij diverse infecties en aandoeningen. Volgens dokter Schaller is kruidnagelolie dé sleutel voor het uitdrijven van Bartonella.

Kruidnagelolie heeft een ORAC-waarde van meer dan 1 miljoen, wat zeer hoog is. De ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) geeft een idee van de mate waarin een voedingsmiddel in staat is om vrije radicalen onschadelijk te maken.

Kruidnagel is dus een krachtig anti-oxidant en daarmee echt een topper bij Lyme en co-infecties, maar ook bij andere aandoeningen met een teveel aan vrije radicalen en ontstekingen.

Geneeskracht:
Helpt bij infecties, ontstekingen, reuma, spierklachten, darm- en spijsverteringsklachten, diabetes, botafbraak, afvoer van gifstoffen, geheugenstoornissen, oververmoeidheid, pijn, tandpijn (werkt ontsmettend en verdovend), amandelontsteking, sinusitis, luchtwegenaandoeningen, bronchitis, lage bloeddruk, diarree, dysenterie, verminderde eetlust, enterocolitis, winderigheid, virale hepatitis, blaasontsteking, afrodisiacum, het stimuleren van een bevalling, polyaritis, acne, zweren, astenie, griep, kanker en zona. Weert insecten en verzacht insectenbeten.

Slechts beperkt uitwendig gebruiken bij zwangerschap of bij gebruik van bloedverdunners.

 • Rozemarijnolie 
Rozemarijn vormt een goed team met kruidnagelolie. Wanneer deze twee gemengd worden, versterkt dit elkaars werking, met name bij de bestrijding van schimmels en bacteriën.

Rozemarijn werkt ook als verstoorder van de Quorum Sensing, wat inhoudt dat de olie de communicatie tussen bacteriën verstoort. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën moeite zullen hebben met het coördineren van hun activiteit en voortplantingscyclus.

Geneeskracht:
Helpt bij bacteriële infecties en schimmelinfecties, astenie, duizeligheid, oververmoeidheid, astma, bronchitis, hoest, circulatiestoornissen, hartklachten, hoge bloeddruk (lage dosis), lage bloeddruk (hoge dosis), maagklachten, winderigheid, spijsverteringsklachten, galstenen en galblaasontsteking (werkt galvormend en galdrijvend), menstruatiestoornissen, reuma, brandwonden en griep. Ondersteunt de leverdrainage en nierfunctie, werkt lustopwekkend en gaat rimpels tegen. Verbetert het geheugen en heeft een positieve invloed op het centrale zenuwstelsel. Helpt bij epilepsie, mits met mate gebruikt. Overmatig gebruik kan epilepsie juist verergeren.

Niet gebruiken bij zwangerschap en baby's.
Bron 1 - Bron 2 - Bron 3

Hoe te gebruiken?
Begeleiding van een aromatherapeut of iemand die door middel van spiertesten of frequentiemetingen kan onderzoeken op welke druppels je het beste reageert en welke combinaties bij jou het beste werken, is aan te raden en zéker een must in geval van kinderen!

- Etherische olie moet in alle gevallen verdund worden gebruikt, met water, een draagolie of een zalf bijvoorbeeld. Begin altijd met 1 druppel, om te kijken hoe je op de olie reageert en verdun nooit sterker dan 1:4. Maak steeds kleine hoeveelheden aan, anders vervliegt de aroma en daarmee de geneeskracht.

- Je kunt de druppels heel eenvoudig toevoegen aan het geneeskrachtige 'Voetenbad à la Nina' of direct (gemengd met een draagolie of crème) onderop de voeten smeren.

- Ook kun je de druppels in een diffuser/verstuiver gebruiken in huis.

- Niet alle oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Voor inname kun je het beste een aromatherapeut raadplegen. Inname tijdens zwangerschap wordt afgeraden.

- Probeer zowel te combineren als af te wisselen met verschillende oliën om het effect zo groot mogelijk te houden.

- Bewaar de olie op een koele, donkere plek.

- Etherische oliën zijn niet zomaar onschuldig geurende oliën. Ze hebben daadwerkelijk effect op processen in het lichaam en kunnen interacties aangaan met medicatie. Laat je dus goed inlichten als je medicijnen slikt. 

Meer tips vindt je op de website van Stichting Aromatherapie.


Draagolie
Voorbeelden van fijne draagolie om de etherische olie mee te mengen, bij gebruik op de huid:


Herxheimer effect
Begin voorzichtig, want in geval van infecties kan er door het gebruik van etherische oliën een Herxheimer-reactie ontstaan. Bij een hevige reactie is het belangrijk om niet te stoppen (want het is effectief) maar even te pauzeren en te ontgiften tot de klachten weer afnemen. Na deze detox-pauze de frequentie en dosering verlagen.


Waar te bestellen?
Bestellen kan, net als de ingrediënten voor het voetenbad, bij de Nederlandse Online Zeepshop (of hun internationale shop; Soap Queen). Dit is een webwinkel voor grondstoffen waarmee je zelf cosmetica kunt maken.
Op een bestelling met deze kortingscode krijg je 5% korting: PP4485NDF 

Let op!
Let op dat je altijd kiest voor natuurzuivere olie, deze is 100% natuurlijk en onverdund. Ik heb de linkjes naar de natuurzuivere olie hieronder gezet.

De zeepshop verkoopt ook 'natuuridentieke olie', die is goedkoper maar gemaakt op basis van (of gemengd met) synthetische stoffen. Deze nagemaakte geurolie is niet geneeskrachtig, maar eerder belastend voor het zieke lichaam.

Bestellen:
Kruidnagelolie
Rozemarijnolie 


Dit artikel wordt nog uitgebreid met informatie over de volgende geneeskrachtige oliën bij Lyme:
Lavendelolie
Pepermuntolie
Tea tree olie
Eucalyptus olie
Geranium
Citronella
Citroengras / lemon grass:
Basilicum
Ceder
Kaneel (mix)
Marjolein
Tijm
Wierook
Roos 

Je kunt ook alvast dit artikel nog eens teruglezen, om meer te lezen over bovenstaande oliën.

Recepten
Een fijn recept van een zeer geneeskrachtige mix met kruidnagel, rozemarijn en kaneel:
5 dr kruidnagel
4 dr kaneel
7 dr rozemarijn
30 gr crème of 25 ml draagolie

4 opmerkingen :

 1. klinkt heerlijk zo'n voetenbad. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het ook Sofie! Niet perse vanwege de geur, maar vooral vanwege het effect op het lichaam! Het slaapt ook lekkerder na zo'n bad. :)

   Verwijderen
 2. Lavendel olie is een van de weinige die je ook onverdund op op de huid mag aanbrengen.
  www.thenaturallife.nl

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel