zaterdag 13 mei 2017

Hoe snel had jij de diagnose Lyme?


Ik ben een enquête aan het invullen over Lyme en ik vind de eerste 2 vragen al bijzonder confronterend.

Hoe lang het duurde voordat ik de Lymediagnose kreeg en hoeveel artsen ik daarvoor moest bezoeken: 10 jaar en 12 artsen!

2 huisartsen, 2 neurologen, 1 internist, 1 neuropsychiater, 1 cardioloog, 1 gynaecoloog, 1 oogarts, 1 longarts, 1 ME specialist, 1 ME/Lymespecialist.

De diagnose
Vanochtend raakte ik aan de praat in de winkel met iemand die vertelde dat hij Q-koorts maar een enge ziekte vond. Je kon het namelijk bijna niet vaststellen, zei hij, omdat de klachten zo onduidelijk zijn dat niemand aan Q-koorts denkt. Hij had het van dichtbij meegemaakt. De artsen vertelden de patiënt dat het óf een griep was die vanzelf weer zou overgaan, óf het was stress, dus kreeg hij het advies om wat rustiger aan te doen. Zo gaat het jarenlang, vertelde de man, tot iemand eindelijk ontdekt wat het is en dan is het al te laat om nog goed te behandelen. Ik vertelde hem dat het bij Lyme vaak exact hetzelfde gaat.


"Bij Lyme zie je een teek, krijg je een kring en kun je meteen antibiotica nemen", zei hij. Toen vertelde ik hem mijn verhaal. 


Nou, nee hoor, zei hij. Bij Lyme zie je een teek, krijg je een kring en kun je meteen antibiotica nemen. Toen vertelde ik hem mijn verhaal.

Lyme; geen teek, geen kring, wel 10 jaar lang pijn en ellende, maar geen diagnose. Toen het eindelijk ontdekt werd, was het - net als bij zijn buurman - te laat voor een simpel kuurtje.

Hij was even stil. Of hij mij misschien kon helpen met de boodschappen tillen, vroeg hij. En hoe hij zich voortaan kon beschermen tegen teken. Ik heb zijn vragen beantwoord en gezegd dat hij vooral moest genieten van het leven ipv bang zijn. Ik wist dit niet, zei hij.

Mensen weten het niet.
En daarom vertel ik.


Nina
Moezijniszooo.blogspot.nl
#LymeAwarenessMonth

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel